Margot Wallström (S) är nu hetaste kandidaten till utrikesministerposten i Stefan Löfvens nya regering. Hennes främste konkurrent, utrikespolitiska talespersonen Urban Ahlin (S), blir riksdagens talman och är därmed borta ur diskussionerna. Återstår gör Carin Jämtin (S), tidigare biståndsminister.
Sofia Tuvestad, politisk handläggare på Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, säger att det skulle vara välkommet med en kvinna på utrikesministerposten.
– Absolut. En av IKFF:s stora fokusfrågor är att kvinnor ska få mer inflytande, plats och makt i utrikes- och säkerhetspolitiken. Men det viktigaste för vår del är att är att vi får en utrikesminister med ett tydligt feministiskt perspektiv, säger Sofia Tuvestad som inte vill svara på om IKFF hoppas på just Margot Wallström.
Stärka kvinnoorganisationer
Organisationen vill att den nya utrikesministern jobbar för att förändra Sveriges utrikespolitik inom en rad områden. Särskilt viktigt är att jobba mer aktivt för nedrustning och att stärka kvinnoorganisationer i konfliktländer, anser Sofia Tuvestad.
– Sverige ska arbeta för att stärka kvinnoorganisationer både på gräsrotsnivå och på en nationell och internationell politisk nivå. Ett exempel är samtalen i Syrien där IKFF internationellt jobbat hårt för att stödja syriska kvinnor och fredskativister så att de ska få en plats vid förhandlingsbordet. Där tycker vi Sverige borde kunnat uttala betydligt starkare stöd och det hoppas vi den nya regeringen nu gör.
Hur tycker du alliansregeringen skött utrikespolitiken generellt?
– Jag skulle vilja säga att Carl Bildt väldigt sällan lyft kvinnors fredsarbete och behovet av att stödja kvinnor i konfliktländer. Det har inte tillhört hans profilfrågor och där har vi varit kritiska. Däremot har biståndsministrarna, bland andra Hillevi Engström, lyft kvinnoperspektivet emellanåt.
Vill inte spekulera
Lena Ag är generalsekreterare i Kvinna till Kvinna. Hon vill inte spekulera i om Margot Wallström blir nästa utrikesminister och inte heller säga något om vem hennes organisation helst ser på posten.
– Men vi funderar på att göra en checklista på vad en ny utrikesminister behöver göra, säger Lena Ag.
Hon vet ännu inte exakt vilka punkter som kommer att finnas på listan, men övergripande är att svenskt konfliktförebyggande arbete ska genomsyras av ett kvinnoperspektiv. Lena Ag nämner bland annat att Sverige måste jobba hårdare för att se till att FN:s resolution 1325 efterlevs. Den antogs år 2000 och syftar till att förstärka skyddet för kvinnor i väpnade konflikter och betonar vikten av att kvinnor deltar i fredsarbetet. För några år gav Lena Ag både Carl Bildt och Urban Ahlin besk kritik för avsaknad av kvinnoperspektiv i poltiken. Hon tycker att läget blivit något bättre idag.
– Det har funnits andra på UD som burit kvinnoperspektivet, inte minst biståndsministrarna. Även Carl Bildt har lyft frågorna även om vi tycker han kunde gjort mer. Det har ändå blivit en förbättring under årens lopp och vi hoppas att det bland annat är resultatet av vårt arbete, säger Lena Ag.