– Yoga handlar om att se tydligare, att vara öppen för sin omgivning och att förstå sig själv i förhållande till den, förklarar hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ville hitta något som var mer äkta
I slutet av 70-talet tvingades Alexandra och hennes familj att fly från inbördeskrigets Libanon. Hon berättar om hur de, efter en decennielång mellanlandning i Kanada, till sist kom att slå sig ned i Västerås. Då var det 1987 och hon var elva år. I dag har hon hunnit bli 40 och innehavare av både en filosofie magister i psykologi samt företaget Dharmayoga (Dharma Lifestyle International). Hon har hittat hem men är fortfarande ute på sitt livs resa; den som förhoppningsvis leder till ökad medvetenhet och medkänsla. En kurs hon har hållit stadig sedan 1999, när hon tog sina första yogalektioner i Norrköping.
– Det var då det började, åtminstone med den rena träningsaspekten av det. Sedan smög det sig gradvis på. 2004 gick jag min första instruktörsutbildning. Inte så mycket med en tanke om att jag ville undervisa utan mer för att det var spännande. Jag hade börjat titta närmare på buddhism och taoism, de österländska perspektiven på livet, långt innan. Vi i väst upplever ofta att allting har blivit så institutionaliserat. Även hos mig fanns det ett behov av att hitta någonting som var mer äkta, som handlade om mig, säger hon.
Träna sinnet och kroppen
Det enda Alexandra inte tycks ha funnit är ett behov av att slå mynt av den yogatrend som håller på att klibba fast vid den svenska folksjälen, ett nyöppnat Instagram-konto i taget. I stället för att erbjuda kostsamma ”tillbehör” i sin studio har hon ordnat en mysig liten tehörna. I stället för att fylla studion med PVC-plastmattor har hon fyllt den med mjuka kuddar. I stället för att se på yoga som en träningsform förhåller hon sig till den som en filosofi.
– Vi förpackar gärna saker för att göra dem tillgängliga, kanske särskilt här i väst. Men så fort vi konceptualiserar yogan blir den ett fragment av vad den egentligen är. Tyvärr tror jag inte att de flesta går till en yogaklass i dag för att utvecklas på ett andligt plan. Man gör det för att stretcha och svettas, för träningen. Det är självklart en del av det, för att kunna träna sinnet behöver vi även träna kroppen. Det är inte dåligt och det är absolut en ingång till yoga. Men det är inte hela ”sanningen”, säger hon.
”Vi måste föregå med gott exempel”
Alexandras mer holistiska synsätt tar sig bland annat uttryck i att hon varvar rörelsefokuserade pass med så kallade Dharma talks där hon lär ut yogans olika förhållningssätt. Den tar sig också uttryck i hennes växande engagemang för att hitta sätt att leva mer balanserat i vardagen. Hon äter grönt, samarbetar med Veggoköket och under höstens Vegfest-mässa i Växhuset håller hon ett föredrag på temat levnadssätt.
– Dharmayoga handlar om kärlek och omtanke. Ordet dharma kan tolkas som att upprätthålla ordning. Vi har ett ansvar att göra det, vi måste föregå med gott exempel. Det kan handla om allt ifrån att inte kasta skräp på Moder Jord till att vara vänlig mot medarbetare på jobbet. Allt det här blir vi mer medvetna om när vi börjar rannsaka oss själva, vilket vi gör i yogan.
Och Västerås kan definitivt bli mer medvetet.
– Det går åt rätt håll men det finns områden som vi skulle kunna bli bättre på. Ska vi verkligen satsa på någonting som Kokpunkten i stället för att ta hand om våra parker? Behöver vi bygga fler sporthallar när vi samtidigt måste skära i budgeten för sinfoniettan? Jag tror att det behövs fler engagerade yogis här.