Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör: ”Kommer behöva vara väldigt tuff”
Annika Hirvonen berättar för Dagens ETC att hon kommer kandidera till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Hon har varit en av de starkaste rösterna för flyktingars rättigheter de senaste åren. Hon beskriver sig själv som vänster, men ser inga motsättningar med att samarbeta med Daniel Helldén när hon nu går ut med att hon vill hon bli nytt språkrör för Miljöpartiet.
– Man kommer behöva vara väldigt tuff och stå i frontledet mot en allt mer konservativ, rasistisk och högljudd rörelse, säger Annika Hirvonen till Dagens ETC.
Annika Hirvonen sitter i ett avskilt konferensrum i Riksdagshuset. De vita gardinerna är fördragna. Hon pratar om Palestina, som hon kom hem ifrån i lördags, efter en veckas resa.
– Det har varit många väldigt starka intryck som säkert kommer ta lång tid att processa. Jag hade en vecka som jag kunde resa då jag inte hade mina barn, då frågade jag mig själv vilken som är den viktigaste platsen att lära sig mer om just nu. Och så åkte jag dit med ganska kort varsel, för att jag verkligen ville studera situationen där, säger hon.
Men det är inte för att prata om Gaza vi ses på riksdagen denna onsdagsförmiddag.
Det började nästan i samma andetag som de läste om Märtas avgång.
En våning ner har vi just skymtat Janine Alm Ericson småpratande utanför riksdagsfiket. Den ekonomisk-politiska talespersonen som varit ensam med att kandidera till att ersätta Märta Stenevi som nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet.
Fram till nu.
– Jag är övertygad om att med den bakgrund och de erfarenheter jag har av att arbeta med mänskliga rättigheter och demokratifrågor, så kan jag axla den här uppgiften och därför vill jag ställa mig till förfogande för medlemmarna, som kandidat, säger Annika Hirvonen till Dagens ETC.
Ta tuffa debatter
Beslutet fattade hon på onsdagsmorgonen.
– Det är många som har hört av sig och frågat mig. Det började nästan i samma andetag som de läste om Märtas avgång, säger hon.
Annika Hirvonen kandiderade till språkrör i oktober 2021 mot Märta Stenevi. Men det var inte givet att ställa upp en gång till.
– Många tänker att det var självklart eftersom man har kandiderat tidigare, men det här är ett beslut som man måste fatta utifrån varje givet tillfälle. Och prata med familjen först. För mig tog det lite tid att processa.
Vad var det som fick dig att fatta beslutet att ställa upp nu?
– Den viktigaste anledningen är att jag tror jag har förmågan att ta de väldigt tuffa debatter som behöver tas nu. Om demokrati, mänskliga rättigheter, klimatfrågor och social jämlikhet. Jag ser att jag har en roll att spela och förmågan att vinna de debatterna.
Hon beskriver det som en stor och viktig utmaning, som hon är redo att möta.
– Att vara språkrör för Miljöpartiet tror jag är en av de svåraste uppgifterna i svensk politik just nu. Men också en av de viktigaste. Och jag är övertygad om att den som tar den här rollen kommer behöva vara väldigt tuff. Man kommer behöva stå i frontlinjen mot en allt mer konservativ, nationalistisk, rasistisk och otroligt högljudd rörelse.
Hon nämner sverigedemokraten Richard Jomshofs senaste tweets mot vänsterpartisten Daniel Riazat som ett aktuellt exempel på hur långt ut hon menar att debatten hamnat.
– Det har hänt något i svensk politik i och med Tidöavtalet, som tar oss långt bort ifrån det öppna demokratiska samhället. Där mänskliga rättigheter inte längre är självklarheter.
Jag tror att jag vet vad jag ger mig in på.
Inte tystas av hat
Miljöpartister är de svenska politiker som är mest utsatta för hot och trakasserier, enligt en undersökning från Brå. Nästan varannan, 48 procent, av MP-politikerna utsattes för någon form av hot och trakasserier, eller våld, skadegörelse och stöld under valåret 2022. Kvinnliga politiker är dessutom extra utsatta.
Detta är en aspekt som Annika Hirvonen är väl medveten om och förberedd på, efter att under många år varit en av de starkaste rösterna för flyktingar och mänskliga rättigheter.
– Jag tror att jag vet vad jag ger mig in på. Om man har frontat flyktingars rättigheter offentligt så har man varit med om detta redan. Och jag är väldigt fast besluten att inte låta de som hatar eller hotar mot politiker på grund av sina åsikter tysta mig eller vår rörelse.
Kan du vara helt förberedd på den press det innebär om du skulle bli vald till språkrör?
— Det går ju aldrig att veta säkert innan man själv är där. Men jag är mycket medveten om hur det ser ut.
Åt vilket håll vill du att Miljöpartiet ska gå, om du blir språkrör?
– Jag har ju varit med på den här resan som partiet gjort, där vi har lyft fram sociala rättvisefrågor. Där ska vi fortsätta bygga förtroende. Vi vill stoppa nedskärningarna i välfärden och motverka de ökande ekonomiska klyftor som vi ser i samhället idag. Samtidigt så har vi en regering nu som aktivt driver en politik som ökar klimatutsläppen. En regering som vill införa regler som leder till mer rasprofilering av polisen mot människor, genom de här visitationszonerna. Som vill minska, inskränka, mänskliga rättigheter. Och dela upp människor i olika grupper. I det klimatet så är Miljöpartiets röst viktigare än någonsin.
Även om många verkligen är oroliga för klimatkrisen så uppfattar man inte den frågan som lika partipolitisk som andra frågor
Hon nämner kontrasten mellan att läsa om hur ”Domedagsglaciären” i Antarktis håller på att kollapsa och samtidigt lyssna på vår svenska klimatminister Romina Pourmokhtari.
– Hon förvirrar hela klimatdiskussionen totalt. Å ena sidan vill hon ta bort alla klimatåtgärder som vi införde i förra regeringen, som skulle ha lett till att vi nådde klimatmålen, inte bara enligt oss utan enligt regeringskansliets egna uträkningar. Den här regeringens alltså. Nivån av ansvarslöshet i klimatpolitiken. Det är svårt att hitta ord för att beskriva det, säger Hirvonen.
Samtidigt ligger Miljöpartiet alltjämt och skvalpar runt 4-5 procent i opinionen. Varför har ni så svårt att nå fram till väljarna?
– Jag tror att det finns flera skäl, ett är att även om många verkligen är oroliga för klimatkrisen så uppfattar man inte den frågan som lika partipolitisk som andra frågor. I valet 2018 låg klimat jättehögt bland väljarnas viktigaste frågor, men inte ens på topp 10 över frågor som avgjorde vilket parti man röstar på. Den diskrepansen har vi sett under väldigt lång tid. Och då måste jag konstatera att vi i Miljöpartiet har inte lyckats göra det partipolitiskt. Det måste bli tydligare.
Det är väldigt många språkrör och MP-företrädare genom åren som tjatat om att man ska bli tydligare och kommunicera sin politik bättre, hur ska ni göra konkret för att faktiskt lyckas?
– Jag tänker att man måste våga ta fighter. Även där det finns väldigt mycket motstånd. Till exempel så tycker jag att det är väldigt viktigt att vi är tydliga i kärnkraftsfrågan nu. Där tycker jag att Daniel har gjort ett väldigt bra jobb. För det är inte en lösning. Även om man skulle vilja ha kärnkraft så kommer det inte att lösa Sveriges klimatmål, för att tiden är en faktor. Även om man skulle vilja plöja ner miljarders miljarder istället för att satsa på mer ekonomiskt lönsam och miljömässigt bättre förnybar energi, säger hon.
Sverigekort för alla
Annika Hirvonen nämner också förslaget om ett ”Sverigekort” där alla ska kunna resa kollektivt i hela landet för 500 kronor i månaden, eller 250 för pensionärer eller studenter. Enligt en tysk modell.
– Den typen av politik, som gör att de som är beroende av bil men har låga inkomster också har råd att byta bort den dyra och miljömässigt dåliga fossilbilen. Politik som gör att vi får ett bättre liv här och nu.
Annika Hirvonen gick med i Miljöpartiet som 15-åring 2005 i lokalföreningen i Sundbyberg, strax norr om Stockholm, där hon är född och uppväxt, med en ensamstående finsk mamma som ”trollade för att få vardagen att gå ihop”.
– Jag ville ägna mitt liv åt att arbeta för en bättre värld. Och Miljöpartiet var det parti som förstod att naturen och miljön är grunden för hela vårt samhälle, att vi behöver ha en miljöpolitik som går i linje med vad forskningen säger är hållbart. Men också ett feministiskt parti. Ett parti med global solidaritet som en ideologisk grund. Och demokratifrågan. Det är de värdena jag fortfarande tycker att Miljöpartiet har en särställning.
Jag uppfattar att vi tänker lika kring att vi behöver vara modiga och ta strid.
Hon har suttit i riksdagen sedan 2014, förutom ett kort uppehåll, och varit med om en rad tuffa förhandlingar med S i regeringen och med C och V i januari-samarbetet tidigare. Migrationsuppgörelsen 2015 är det enskilt svåraste beslutet hon varit med och fattat.
– Men också de förhandlingar vi hade med Centerpartiet och Socialdemokraterna, om skogen och strandskyddet. När otroligt stora värden måste vägas mot varandra. Att ta ställning i väldigt svåra kompromisser. Det tycker jag är några av de ögonblicken som står ut, säger hon.
Som språkrör kommer du kanske vara med och förhandla om en rödgrön regering efter nästa val, med en rad kompromisser. Var går dina röda linjer?
– Jag tror att alla partier i oppositionen måste inse att den riktningen som regeringen valt orsakar splittring si det svenska samhället, förutom att man totalt kvaddar klimatpolitiken och retirerar från den roll som Sverige har haft internationellt. Som ledare i klimatförhandlingar, som humanitär stormakt. Som en kraft som har verkat för fred i världen. Förutom det så tillåter man också gigantiska nedskärningar i Sveriges välfärd, och de problem som det leder till, när klasserna växer och elevassistenterna sägs upp. När vårdköerna blir längre. Och så skyller man sedan på invandrare. Det här är någonting som kommer att slita isär vårt land. Samtidigt ser vi också mer och mer repressiva förslag.
Socialdemokraterna står bakom en del av den här repressiva politiken på migrations- och kriminalitets-områdena, som är dina egna hjärtefrågor. Hur ska du kunna samarbeta med dem?
– Jag har varit med och förhandlat med Socialdemokraterna och drivit igenom förslag, som handlar om mänskliga rättigheter, om att svårt utsatta och sjuka barn ska kunna få skydd i Sverige. Jag vet att det går.
Centerpartiet står för en helt annan ekonomisk politik och syn på privat ägande med mera. Kommer ni kunna samarbeta med dem?
– Ja, jag är övertygad om det. Vi har haft jättetuffa förhandlingar med Centerpartiet om strandskyddet, allemansrätten och biologiska mångfalden. Det gick att hitta vägar att mötas. Jag tänker kämpa för det. Därför att det är så viktiga värden som står på spel, säger hon.
Håller du med om beskrivningen att du står till vänster i Miljöpartiet?
– Ja. När det kommer till ekonomisk politik så är jag fast förvissad om att vi behöver minska klyftorna. Vi har höga skatter på arbete och låga skatter på kapital, som gör att klyftorna skenar. Det här är dåligt. Jag är ju en politiker som tycker om att ta del av forskning och kunskap, och utgå ifrån det när vi fattar våra beslut. Och det finns väldigt starka skäl till att vilja ha små ekonomiska klyftor om man vill ha ett gott samhälle.
Hur skulle du fungera som språkrörskollega med Daniel Helldén?
– Bra, tror jag. Vi har jobbat ihop sen han blev invald i riksdagen och jag varit gruppledare. Jag uppfattar att vi tänker lika kring att vi behöver vara modiga och ta strid.
Ni beskrivs stå för varsin väg i vart MP ska gå, där Helldén har fokus på miljö och klimat medan du vill bredda med frågor om social rättvisa bland annat.
– Alltså jag tror att vi har kompetenser politiskt som kompletterar varandra. Jag har jobbat med rättspolitik, utbildning, jämställdhet, hbtqi-frågor, mänskliga rättigheter, ekonomisk jämlikhet. Jag tror att det är värdefullt att kunna komplettera varandra. Men jag uppfattar inte att vi i grunden har olika syn på att vi måste vara ett parti som också pratar om rättvisa.