Den som tittar på Modigos bokslut för åren 2015–2019 kommer snabbt att förstå varför. Företagets omsättning har vuxit från 2,1 miljoner kronor 2015 till nästan 134 miljoner kronor 2019. Resultatutvecklingen är lika imponerande: från blygsamma 361 000 kronor i vinst efter skatt till 34,2 miljoner fyra år senare.
Enligt tidigare medarbetare på Modigo som Dagens ETC pratat med är det dock inte gott entreprenörskap som i första hand ligger bakom företagets framgångar.
I jakt på största möjliga vinst pressas de psykologer som anlitas för så kallade NPF-utredningar – utredningar för neuropsykiatriskt funktionshinder – att genomföra dessa på kortast möjliga tid.
– Några uttalade riktlinjer för hur lång tid en utredning skulle ta fanns inte, men när jag pratade med vd:n Caroline Byström sa hon att en utredning fick ta max en halv dag, alltså från att jag mötte patienten till ett färdigt utlåtande. Med tanke på våra låga arvoden var det underförstått att jag då kunde tjäna mer pengar genom att hinna med två utredningar per dag, säger psykologen Eva.
Namnet Eva är fingerat. Hon vill vara anonym för att slippa förknippas med Märta Olausson i sin fortsatta verksamhet. Totalt arbetade hon för Modigo från och till under ett år. Det var efter att Caroline Byström berättade att hennes arvode skulle sänkas från 16 000 kronor till 14 000 kronor och efter att gång på gång uppmanats att skippa testmoment och att använda billiga verktyg istället för dem som var rätt för uppgiften som Eva fick nog och avbröt samarbetet.
– Jag kände inte alls igen mig i någonting jag lärt mig under psykologutbildningen och kunde av etiska skäl inte arbeta vidare för dem och därmed riskera min legitimation, säger hon.
Utredningar kräver tid
Enligt flera experter som Dagens ETC talat med är en rimlig tidsåtgång för en NPF-utredning 25–30 timmar, ibland längre om utredningen gäller barn och ungdomar.
Fram till ett utlåtande ska inte bara patienten intervjuas och sättas att göra en rad tester. Anhöriga ska också kontaktas för att ge sin bild av personen. Handlar det om barn ska även skola involveras och möten bokas. Testerna måste sedan analyseras och utvärderas. Dessutom tillkommer tid för administration.
Att klara allt det på en dag, än mindre en halv, är enligt experterna nästintill omöjligt om man vill vara någorlunda säker på att diagnosen blir rätt.
– En NPF-utredning kan vara nästan på liv och död för patienten. Det handlar ofta om vuxna människor som farit illa hela sitt liv, som varit missförstådda, som kanske hamnat i drogberoende, i brustna förhållanden eller fått andra konsekvenser av att gå utan utredning för vad som inte funkar. Det är en otroligt viktig utredning som inte får misskötas. Men på Modigo skulle allt vara en ”quick fix”, säger Eva.
Birgitta – även hon kräver anonymitet för att berätta – tecknar samma bild. Den enda skillnaden är att utredningar enligt henne kunde få ta kanske en dag, inte mer än två.
– De sa det aldrig rakt ut, men ersättningens storlek satte ju ribban för hur mycket tid man kunde lägga ned på en utredning, säger hon.
Enorma vinster
Den som lägger ihop ett och ett, det vill säga att en tredjedel av Modigos omsättning enligt årsredovisningen är ren vinst, med de summor för arvoden som både Eva och Birgitta nämner ser snabbt att matematiken stämmer.
I det avtal som företaget idag har med Västra Götalandsregionen står att Modigo AB ska ersättas med 31 000 kronor för en utredning på barn och ungdom och 35 000 för en på vuxna. Det ska enligt avtalet täcka alla kostnader.
Efter avdrag för arvode till psykologer betyder det alltså att företaget behåller mellan 17 000 och 21 000 kronor för varje genomförd utredning. Eftersom läkare nästan alltid kopplas in, enligt Birgitta till en kostnad av ungefär 4 000 kronor, sjunker vinsten till mellan 13 000 och 17 000 kronor.
Hur stora kostnader för lokaler och exempelvis testmaterial Modigo har är okänt, men även när dessa dragits av – rimligtvis är de lägre per utredning än arvodet till konsulter – återstår en rejäl slant, det vill säga den enorma vinst Modigo gör på att i princip ta emot en patients önskan om utredning och sedan slussa denne vidare till konsulten som genomför den.
– Alla som ser deras bokslut borde ju förstå att en oproportionerligt stor del av ersättningen går till ägaren. Dessutom var det så när jag jobbade åt dem att man som inhyrd konsult fick göra allt själv, säger Birgitta.
Vad som är oproportionerligt är en smaksak. Fakta är ändå att Modigo genererat så mycket pengar åt Märta Olausson att hon tidigare i år kunnat köpa en 139 kvadratmeter stor våning ett stenkast från fashionabla Strandvägen i Stockholm för 20,5 miljoner kronor.
Fakta är också att styrelsen för Modigo AB enligt årsredovisningen för 2019 beslutat om en utdelning på 35 miljoner kronor till ägaren Alva vård och omsorg AB, i sin tur ägt av Märta Olausson. Detta är utöver hennes deklarerade inkomst på 3 454 400 kronor för samma år.
Patienter lider
Att Modigo hastar sig igenom NPF-utredningar i jakt på snabba vinster må vara iögonfallande. Desto allvarligare är affäridéns konsekvenser – att patienter som utreds av företaget riskerar att antingen feldiagnostiseras eller inte få någon diagnos alls.
En som har en bra inblick i det är Malin Lindberg, enhetschef vid BUP Sundsvall. Hon vill inte peka ut just Modigo men säger att generellt har utredningar från privata företag fått henne att tänka att tiden som utredningen får ta har varit en avgörande faktor.
Därmed inte sagt att allt som kommer från företag som Modigo är undermåligt.
– Den känsla vi får från flera externa utredningsföretag är att det är färdiga tidsramar per utredning som gör att icke okomplicerade utredningar går bra, men om det uppstår saker så får psykologen själv lägga sin tid på detta om hen vill men att det ”inte ingår i priset”.
Självmord en risk
Hon är också kritisk till att företagen sällan tar ansvar för familjen efter att diagnos ställts. Det får BUP göra. Det är inte heller alltid som fullständig diagnos ställs, för att det är för tidskrävande eller för att delar av den är för känslomässigt laddade.
– Att inte ta ansvar för det som upptäcks och föra ett samtal kring det med sitt team och i slutändan med familjen gör att det finns en risk att barnet inte får de möjligheter de har rätt till, till exempel gällande att klara sin skolgång med rätt anpassning, säger Malin Lindberg.
– Det leder inte sällan till depression och ångest utifrån överkrav och konstanta misslyckanden och känslan av att vara missförstådd. I värsta fall kan det leda till suicid.
Birgitta påminner om ännu ett problem. Att kräva att få utredas på nytt vid misstanke om fel diagnos är en sak. Att kräva det för den som redan utretts och där ingen diagnos satts är en helt annan.
– Då är det nästan omöjligt att få hjälp på annat håll för då har patienten redan fått en bedömning, säger hon.
Barn faller ifrån
Det är inte bara konsulter som tidigare arbetat med Modigo som vittnar om deras metoder. Mats, också anonym, lät för några år sedan Modigo utreda sitt barn för misstänkt autism eller adhd, men diagnos uteblev efter en hastigt genomförd utredning. Idag är Mats mycket kritisk till både företaget och till det system som tillåter företaget att verka.
– Vid utredningen träffade inte den utredande psykologen pedagogerna på skolan, inte ens på telefon. Fria vårdvalet gör det här möjligt, men det kommer att kosta regionen där vi bor en utredning till, då mitt barns symtom nu börjar synas genom psykisk ohälsa, trötthet, svårt att förstå skoluppgifter, att anpassningar inte räcker till, samt en stor ensamhet, säger han.
Och det Malin Lindberg berättade om på övergripande nivå är för Mats en realitet.
– Idag misstänker vi att hen har en begynnande depression och hen har inga kamrater. Det är en stor sorg för alla att hen istället för att ha fått en förståelse för sitt mående, sitt sätt att vara, istället har fått gå och känna sig udda under de här åren.
Urholkar ekonomin
Här dyker nästa problem upp med undermåliga utredningar - regionernas kostnader. Exakt hur många utredningar från Modigo eller andra privata aktörer som varit undermåliga inom Region Västernorrland kan Lena Landar, pressansvarig vid regionen, inte svara på eftersom de inte har laglig rätt att dokumentera dessa avvikelser.
Däremot säger Mats Gidlund, länsverksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatri i Västernorrland, att utredningar som görs av privata utförare, Modigo inkluderat, i regel blir dubbelt så dyra jämfört med om en upphandlad och kvalitetssäkrad vårdgivare gjort den.
Att så många privata företag kunnat ge sig in i branschen beror på att efterfrågan på NPF-utredningar ökat lavinartat. Bara i Västernorrland väntar idag till exempel omkring 100 personer inom habilitering på att göra en NPF-utredning. För BUP är siffran drygt 400 och för vuxenpsykiatrin 250.
Vårdvalet möjliggör
För riket handlar det om tusentals personer i kö. Det gör att utförare som Modigo enligt det fria vårdvalet kunnat inkomma med begäran om behandlingsinsatser och krävt regioner på pengar, oavsett om en utredning varit motiverad eller ej.
Sedan den 1 mars 2020 kräver Region Västernorrland därför remiss för att skicka någon vidare till NPF-utredning.
Men väntan är något som desperata patienter sällan uppskattar. Och remisskrav är bara effektivt när de finns i alla regioner, vilket alla ännu inte infört.
– När du stått en viss tid i kö till barn och ungdomspsykiatrin slår ju vårdgarantin till. Då har du rätt att söka vård i en annan region. Du kan till exempel vända dig till Jämtland och har de ett avtal med en viss vårdgivare kan patienten vända sig dit för i det här fallet en NPF-utredning och sen går notan till patientens hemlän, det vill säga oss om personen är bosatt här, säger Mats Gidlund.
Leder inte till vård
Dränaget av skattemedel tar inte slut där. Företag som exempelvis Modigo har börjat erbjuda så kallade ”basutredningar”.
– Det är ett enkelt sätt för familjen att tro att de får en utredning, men det enda som händer är att vi får betala en massa pengar för ett ”omdöme och en rekommendation” som inte ger familjen rätt till några insatser. Vi får ändå ställa upp barnet för en utredning och lägga tid igen på att utreda klart familjen, säger Malin Lindberg.
I Västernorrland görs basutredningar vanligtvis på barn upp till sex år, för att se om barnet behöver en riktig utredning. Men även här ställer det fria vårdvalet till det och möjliggör för företag som Modigo att erbjuda dem även till äldre barn.
– Dessa utredningar kan företagen göra därför att det finns ett avtal i Region Jämtland som inte har någon åldersgräns, förklarar hon.
Att Modigo har som affärsidé att komma åt regionernas pengar bakvägen är tydligt på företagets Facebook. Den 26 juni uppmanades alla i Norrbotten som ville ha en NPF-utredning att skicka in ansökan före den 1 september, då regionens remisskrav skulle införas. En liknande uppdatering kom den 17 april inför Region Uppsalas remisskrav. ”Skicka in era ansökningar innan dess!”, uppmanade Modigo.
Kritiken ”en missuppfattning”
När Dagens ETC får tag på Märta Olausson väljer hon att svara på frågorna per mejl. Enligt henne är kritiken mot utredningar och att de ”i några fall” fått göras om ”inget som har nått oss på Modigo”. Hon säger samtidigt att de tar frågan på största allvar och att de ska tala med sina uppdragsgivare för att säkerställa en hög kvalitet.
Däremot tillbakavisar hon bestämt att de skulle sätta press på sina konsulter.
”Vi håller absolut med om att en utredning kan ta uppåt 30 timmar, men är man rutinerad psykolog/läkare kan 20 timmar räcka. Att en utredning skulle ta totalt 4–8 timmar inom vår verksamhet är en missuppfattning”, skriver hon.
Hon ger inte något rakt svar på om de 35 miljonerna i utdelning som styrelsen beslutat om går direkt ned i hennes ficka och om hon i så fall anser summan rimlig, samtidigt som hennes företag får kritik för att bidra till att patienter tvingas vänta på hjälp och därmed förlänger deras lidande.
”Vi upplever detta precis tvärtom, barn och vuxna som står i kö för utredning där de blivit informerade om att väntetiden är så lång som 3–4 år kan få en betydligt snabbare tid för utredning hos oss. Vi har inte fått information från de regioner vi samarbetar med om att våra utredningar har gjorts om. De remissvar vi får har inte heller bekräftat den bilden. Vi tar allvarligt på den kritik som nu framkommer och kommer att undersöka detta vidare internt och tala med tidigare konsulter och de regioner vi samarbetar med.”