Nu ska Amanda Lind lyfta Sveriges mest hatade och hotade parti
Dagens ETC
Amanda Lind tar över som språkrör och kastas direkt in i både en valrörelse och en trollstorm. Att de trollfabriker som SD ligger bakom är en förklaring till att Miljöpartiet har blivit Sveriges mest ogillade parti är hon övertygad om.
– Varje gång jag var i en debatt med en sverigedemokrat så spreds det både hat och regelrätta hot i SD:s kommentarsfält, säger den tidigare kulturministern.
Hon har inte har koll på sina privata utsläpp. Men det finns en tanke bakom det.
Det serveras maskrosvin och primörpizza under det rosa parasollet. Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind är på plats för att hålla tal när organisationen Pollinera Sverige lanserar boken Ogräsbibeln i nästan smärtsamt försommarvackra Rosendals trädgård. Hon minglar vant bland besökare i Fjällrävenryggsäckar och secondhandshoppade kvalitetskläder. Här är Amanda Lind bland vänner. Det är inte orimligt att anta att flera av dem som är här bor i de delar av Stockholmsstadsdelen Bagarmossen, där Miljöpartiet fick över 29 procent av rösterna i senaste riksdagsvalet.
Det är inte ogräsälskarna på Djurgården som Amanda Lind måste övertyga för att få partiets siffror att lyfta. Ett mingel bland LO-medlemmar i i västerbottniska Norsjö eller norrbottniska Arvidsjaur däremot hade varit något att bita i för det nya språkröret. Här fick Miljöpartiet bara en dryg procent av rösterna i senaste riksdagsvalet.
Men Amanda Lind vill inte riktigt köpa bilden av Norrland som MP:s svarta hål.
– Faktum är att vi samtidigt har några av våra starkaste fästen i Norrland. Jag tror att vi har enorma möjligheter där för att vi har vi har en politik för rättvis omställning, säger Amanda Lind med sin egen tydligt norrländska intonation.
Parti för ”vanligt folk”
Att hon är uppväxt i Luleå och nu bosatt i Härnösand lyftes fram som en fördel för henne i språkrörsvalet och det var tydligt att det fanns ett starkt stöd för henne från de norrländska partidistrikten. Förhoppningen är Amanda Lind ska kunna knäcka bilden av Miljöpartiet som ett storstadsparti som inte förstår ”vanligt folk” som måste ta bilen till jobbet och inte har varken tid eller råd att ta tåget till kontinenten.
– En av de saker jag verkligen brinner för är att visa att vi har en politik för klimatomställning där alla kan vara med. Att omställningen kan göras rättvist. Att vi står för en trygg och jämlik välfärd i hela landet. Det är frågor där jag vet att det har funnits tvivel kring var Miljöpartiet står. Men där det nu ska stå fullständig klart för alla vad vi vill, säger Amanda Lind.
Det är svårt att känna att klimatet och miljön är något som du kan engagera dig i om om du har svårt att sätta mat på bordet till dina barn.
I grunden handlar det om att det behövs en större ekonomisk jämlikhet, enligt det nya språkröret.
– Det är svårt att känna att klimatet och miljön är något som du kan engagera dig i om om du har svårt att sätta mat på bordet till dina barn. Om man ska tala klarspråk.
Hon tar den leasingcheck för elbilar som partiet har lanserat som exempel på något som skulle göra det lättare för de som inte har så mycket pengar att välja det som är bäst för miljön.
– Vi hade tidigare en elbilspremie, och den har fyllt en funktion, men den var utformad så att det var de som ändå hade råd att köpa en elbil som kunde ta del av stödet. En leasingcheck för elbilar för de som har lägst inkomst är ett sätt att designa en mer rättvis omställningspolitik för transporter.
Förbud för superrika
Sverigekortet, där alla var man än bor i Sverige skulle få tillgång till alla kollektivtrafik i hela landet för 500 kronor i månaden, är ett annat exempel på en mer rättvis omställning, enligt Amanda Lind. Även om priset skulle vara lika för alla och inte ge mest till de som har minst.
Idag släpper den rikaste procenten i Sverige ut tio gånger så mycket koldioxid som den fattigaste hälften av befolkningen. De superrikas avtryck är 42 ton per person år samtidigt som varje person i den halva av befolkningen som har lägst inkomster släpper ut fyra ton, enligt en rapport från Oxfam Sverige.
Kan en rättvis omställning också betyda att med olika förbud tvinga de superrika att sänka sina utsläpp?
Amanda Lind drar lite på svaret.
– Man kommer inte ifrån att i miljö- och klimatpolitiken kan det också krävas förbud.
Hur mycket koldioxid hon själv släpper ut, om hon tillhör storutsläpparna eller den andra hälften, kan Amanda Lind inte svara på.
– Det har jag ingen uppfattning om faktiskt. Jag försöker göra hållbara livsval i min vardag. Jag åker tåg och jag försöker leva så hållbart som jag kan. Men det är också här politiken kommer in här med en viktig uppgift. Att skapa de incitamenten som krävs. Att det ska vara billigare att göra det som är bra för miljön.
Och dyrare att göra det dåliga. Där är flygskatten ett bra exempel, menar Amanda Lind. De som flyger mest, alltså de rika, får också betala mest. Inför EU-valet har MP också gått ut med att de vill förbjuda kortare flygresor. Inte specifikt för de med hög lön men på sträckor där det går att välja tåget istället. Och så vill de ha in privatjets i EU:s utsläppshandelsssystem.
– Det blir jättemärkligt om vissa aktiviteter som bara de rikaste har råd att ägna sig åt helt utesluts de här gemensamma systemen för hur vi ska få ner utsläppen.
”Kräver uppoffringar”
Här har inte minst Moderaterna gått hårt åt Miljöpartiets förslag som de hävdar gör Sverige fattigare. Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé nämnde särskilt Miljöpartiets flygförbud i sitt tal till moderata partikollegorna på Sverigemötet och sa att partiet tycker att ”vi inte ska skaffa barn, inte konsumera och inte resa”. När Amanda Lind i en intervju i Dagens Nyheter inför språkrörsvalet sa att det behövs ramar för den ekonomiska utvecklingen hävdade Tobé att MP vill göra Europa till ett ”utsläppsfritt fattighus”. Amanda Lind höjer på ögonbrynen.
Det är fullständigt självklart att vi behöver ha en ekonomisk utveckling som håller sig inom naturens ramar.
– Ja, det är en medveten misstolkning av det jag sa. Det är fullständigt självklart att vi behöver ha en ekonomisk utveckling som håller sig inom naturens ramar. Man spelar ett väldigt högt spel just nu när man tillåter klimatutsläppen att fortsätta på den nivå som de är. När man inte tar ansvar för till exempel fisken i Östersjön. Eller den biologiska mångfalden. Här sviker vi.
Det är inte bara från partier på den andra sidan blockgränsen som angreppen har kommit den senaste tiden. När Socialdemokraterna presenterade sin så kallade samhällsanalys om klimatpolitiken konstaterade de att de misslyckats. Den har inte varit rättvis och det är Miljöpartiets fel att det har blivit så enligt S. Det var de som ansvarade för klimatpolitiken i regeringssamarbetet. Häromdagen kom nästa angrepp från vänster. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar sa i en intervju i Sveriges Radio att folk inte tycker om MP:s politik eftersom MP ”kräver av människor att uppoffra sig för klimatet istället för att vara mer positiva och ha mer investeringsdriven klimatpolitik”.
– Då har hon ingen koll alls på den politik vi har drivit eller driver. Vi har den största investeringsbudgeten för klimatet av alla riksdagspartier. Vi går fram med ett stort omställningspaket, ett investeringspaket för att både bygga ut järnvägen, elektrifiera, investera i restaurering av natur och satsa på kollektivtrafiken, kontrar Amanda Lind.
Hatstormar i SD-kommentarer
Det är EU-valstider och kamp om väljarna och inte så konstigt att även partierna som MP har sagt att de vill sitta i regering med efter valet 2026, delar ut ett och annat tjuvnyp. Men faktum är MP har svårt att bli omtyckta. MP är det parti som flest väljare angav som det ”sämsta partiet” i valet 2022. Enligt Amanda Lind beror det på nidbilder som sprids av partiet. Och de trollfabriker som SD avslöjats med att driva och finansiera.
– Smutskastning och negativa bilder av våra företrädare och av vår politik får väldigt stor spridning i den här typen av ekosystem där SD:s trollfabriker ingår. Det är klart att det påverkar allmänhetens bild av oss och vårt parti.
Amanda Lind har själv, under tiden som kulturminister, fått uppleva hatstormar som har kunnat kopplas till Sverigedemokraterna.
Smutskastning och negativa bilder av våra företrädare och av vår politik får väldigt stor spridning i den här typen av ekosystem där SD:s trollfabriker ingår.
– Varje gång jag hade varit i en debatt med en sverigedemokrat i en känslig fråga så spreds det både hat och regelrätta hot i SD:s kommentarsfält på Youtube och naturligtvis på Twitter och andra plattformar. Vi som riksdagspartier har ett ansvar för vilka slags kommentarer, både de vi själva sprider och de kommentarer vi tillåter på våra plattformar, och vad konsekvenserna blir av det. SD har ju brustit i båda de avseenden.
Måste förhålla sig till hoten
Hatet mot Miljöpartiets företrädare sticker ut. En undersökning gjord av Brottsförebyggande rådet efter valet 2022 visar att uppemot hälften av miljöpartisterna fått ta emot hat och hot. När man väljer att kliva in som språkrör är det något man måste förhålla sig till. Förbereda sig på. Särskilt som kvinna.
– Men vi som verkar på riksnivå, vi har ändå säkerhetsarrangemang kring oss, säger Amanda Lind och kastar en snabb blick på livvakten från Säpo som sitter några meter bort.
– Vi har medarbetare som kan hjälpa oss att rensa i kommentarsfält i sociala medier. Vi har stöd. Jag är mest bekymrad över alla de fritidspolitiker som utsätts för det här runt om i landet. Det är ett hot mot demokratin om människor inte känner att de kan ge sig in i det politiska samtalet. Om människor tvekar inför att engagera sig.
Amanda Lind lägger ansvaret på SD men också på de partier som väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna.
– Det är Ulf Kristersson och Moderaterna som har gett nycklarna till Rosenbad till Sverigedemokraterna. Till ett parti som använder sig av de här metoderna. Sverigedemokraterna har sagt att de inte är beredda att ändra sig. Det borde vara svar nog till regeringen.
”Med spett och spjut man hackar oss”
Det har blivit dags för Amanda Lind att ställa sig framför de samlade på Djurgården och hålla sitt tal. Utanför växthusen blommar äppelträden som vipsgrädde på spröda bakelser. ”Den ljusnande framtid är vår” ska snart sjungas här och runt om i Sverige. Efter skakiga år för Miljöpartiet, med sjunkande väljarstöd, hot och språkrörstider är förväntningarna på Amanda Lind tydliga. Nu behövs det en ljus framtid. Nu ska det lyfta. Och Amanda Lind väljer att citera Elsa Beskows ”Ogräsets sång”.
– Med spett och spjut man hackar oss, med stora spadar nackar oss. Man rycker, sliter, drar och slår, både höst och vår. Men hur de slå och mota oss, på nytt vi likväl rota oss och lyfta käckt mot solen opp, både blad och knopp.