– Jag tror det blir bra med henne som utredare. Hon har också ett tidigare förflutet inom IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Så hon är van att granska, säger Mia Sjödahl, områdeschef på socialförvaltningen i Angered.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Socialförvaltningen anmälde sig själv efter familjetragedin i Gårdsten. En tragedi som krävde fyra liv, en mamma och hennes tre barn.
Polisen misstänkte först pappan, men han släpptes ur häktet. Polisen arbetar nu efter teorin om ett så kallat utvidgat självmord, att kvinnan tagit livet av barnen och sedan sig själv. Familjen var skuldsatt och hade inte betalat hyran på två år. Socialtjänsten var inkopplad sedan länge. Familjen skulle avhysas från sin lägenhet samma dag som händelsen inträffade.
Hur har socialförvaltningen skött ärendet? Har besluten fattats enligt regelverket? Det är de frågorna utredaren Ann Tåhlin nu ska söka svaren på.
Beredda att återkalla
Gårdstensbostäder har inga planer på någon egen utredning kring sin hantering av ärendet.
– Vi känner inte att vi behöver göra det. Alltihop är fortfarande en fråga för socialtjänsten, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig på Gårdstensbostäder.
Hon berättar att representanter för Gårdstensbostäder fanns på plats den dag vräkningen av familjen skulle ske.
– Vi är alltid beredda att återkalla en avhysning om vi får de signalerna. Det är ju ett misslyckande vem det än handlar om, säger Anna-Carin Lundblad.
– När det gäller barnfamiljer har vi inte avhyst någon på flera år.
Även om Gårdstensbostäder inte tänker göra någon egen utredning hoppas man sitta ner ihop med socialtjänsten och gå igenom händelsen.
– Vi måste framför allt se framåt så detta inte kan inträffa igen. Vi har aldrig varit med om något liknande – hela bolaget är skakade.