– Jag är Matilda och har andra visioner, säger hon.
I somras skrev hon en debattartikel i DN där hon säger att Moderaterna fastnat i symbolfrågor som slöjförbud och förbud mot böneutrop. ”Vad har egentligen åstadkommits om de två moskéer i Sverige som har tillstånd för böneutrop tystnar? Om slöjor förbjuds i skolan, vad har det för betydelse för integrationen i utsatta områden?” Det kan ses som en markering mot Dousa, som drivit just de här frågorna.
– Som person skiljer det mycket mellan oss. Han är från Kista och jag är från Boxholm. Men också erfarenheterna och perspektiven man tar med sig hemifrån. Sedan tror jag också att vi har olika fokusfrågor rent politiskt. Jag vill inte vara en Benjamin Dousa 2.0, säger Matilda Ekeblad och fortsätter.
– Egentligen är vi båda barn av vår tid. Benjamin blev ordförande 2015, precis under den tid då integrationen var huvudfokus i svensk debatt. Men det skiftar hela tiden vad barn och unga engagerar sig i, de frågor som ligger närmast mig är klimat och sjukvård exempelvis.
Växte upp på bondgård
Den politiska banan tog fart under högstadiet. Den lilla kommunen Boxholm i Östergötlands län hade länge styrts av socialdemokrater. Matilda Ekeblad, vars pappa är bonde och egenföretagare, tyckte inte att partiet hade en bra politik och beslutade sig för att gå med i Moderata ungdomsförbundet. Sedan gick det snabbt. Redan ett par år senare hamnade hon på posten som distriktsordförande för Muf Östergötland.
Just klimatet har Matilda Ekeblad lyft flera gånger. Hon säger att hon vill göra Muf grönt och att ”klimatet inte räddas enbart genom mer kärnkraft”.
Vad vill du göra för klimatet?
– Framför allt sluta upp med små skatter som en slags ”quick fix” och istället fokusera på andra lösningar. Jag tycker att det är väldigt intressant med koldioxidlagring och hur man kan rena haven. Sedan också all teknik och innovation som är påväg. Tänk att man inom en snar framtid kan flyga elflygplan inrikes i Sverige. Framtiden är väldigt häftig tycker jag inom klimat- och miljöpolitiken.
Vad mer vill du göra med Muf?
– Dels utveckla våra paradgrenar som ekonomi och lag och ordning. Det är också mycket som händer på arbetsmarknaden med gig-ekonomi, jämställdhet och sjukvård. När det kommer till gig-ekonomi är många för eller emot. Antingen släppa det fritt eller inte ha det alls. Har vi någon politik på framtidens arbetsmarknad? Eller ta hedersvåld, kanske den största jämställdhetsfrågan idag. Det finns kvinnor som är inlåsta och kontrollerade i hemmen. Vi är inget jämställt land så länge det finns kvinnor som inte får klä sig eller gifta sig som de vill. Och sjukvården, där köerna bara växer, redan innan corona. Jag är aktiv i sjukvårdspolitiken här i Östergötland där det är skrämmande siffror, särskilt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Köerna är jättelånga och många borde få hjälp bra mycket snabbare än vad man får idag. Det är frågor som ligger nära mitt hjärta.
Benjamin Dousa gjorde så att ungdomsförbundet tog en rejäl högersväng. Vill du fortsätta på den vägen?
– Högersvängen handlar om ekonomi, frihet och självständighet från staten. Det vill jag förvalta. Muf ska fortsätta vara den riktiga högern.