Hon är på språng när ETC Växjö når henne på telefon och ska delta i ett möte i Stockholm. Hon och de andra fyra i Basinkomstpartiets kärntrupp arbetar mycket med att marknadsföra idén och att föra ut budskapet om basinkomst – siktet är nämligen inställt på riksdagen efter valet nästa år. Än så länge är Basinkomstpartiet inget regelrätt parti utan en ideell förening, för att kunna registrera sig som parti krävs 1 500 namnunderskrifter och riktigt så många finns inte ännu. Det innebär egentligen inte något problem för att ställa upp i valet, det går att göra ändå, det är bara namnet som inte kommer att vara skyddat utan registrering.
Har ni tillräckligt med folk ifall ni kommer in i riksdagen?
– Vi har inte gjort listor än, men oh ja! Vi har mycket folk.
Folket är många experter, människor som kan olika frågor och därför kommer att bli talespersoner i olika frågor för partiet.
– Jag har kontakt med många forskare inom olika områden som är intresserade. Jag har hållit på med det här i många år och har ett brett kontaktnät.
För något enfrågeparti vill hon inte att det ska bli.
– Det ska inte vara en flummig idé om att vi vill bli av med alla invandrare, det ska vara mer, men att införa basinkomst är huvudfrågan.
Har ni andra frågor ni vill lyfta i valrörelsen?
– Vi tänker bara lyfta basinkomst. Det är klart att vi ska ha lagar så att vi kan få högre flygskatt, det är en del av finansieringen.
Basinkomst, tidigare kallat medborgarlön, är ett slags garanterad inkomst för var och en som skulle ersätta dagens bidragssystem. Finansieringen skulle kunna skötas genom omfördelning av pengar som redan finns.
– Pengarna finns ju, det finns hur mycket pengar som helst.
Frågan är egentligen om vi har råd att inte införa basinkomst enligt Lena Stark.
Finns det risker med att inte göra det?
– Ja, det ser vi nu vad som händer i hela samhället, det håller på att krackelera. Det saknas lägenheter, folk har inte arbete … Det fundamentala med basinkomst är att folk behöver ha en trygghet, vi är inte trygga i det här landet. Vi är rädda för allt. Genom att få en ekonomisk trygghet så kommer det att försvinna.
Lena Stark vill få en ändring, vi kan inte fortsätta att bara vara ekonomiska varelser, säger hon. Det finns mer i livet, som att ta hand om varandra, att kanske få utrymme att starta företag eller odla eget. Sådant som en basinkomst kommer att kunna ge utrymme för. Med basinkomst går det att lönearbeta mindre och kanske då engagera sig i ungdomsidrott eller Sjöräddningen, verksamheter som i dag har svårt att hitta folk. Och stressen kommer att minska, säger Lena Stark.
– Effekterna kommer att bli så otroligt stora. Det visar alla pilotprojekt som är genomförda. Och då talar jag inte i pengar utan andra värden.
Hur kom du fram till att basinkomst var lösningen?
– Jag har velat förändra världen. Jag bodde i Australien i 15 år, när jag kom hem tänkte jag ”vad har hänt?”
Hon sökte bland de politiska partierna men passade inte in någonstans. Och så läste hon i en artikel om basinkomst.
– Det var 2013. Jag började googla, det tog mig bara en kväll att se vad vi skulle kunna bli med basinkomst.
Så arbetet började med att försöka påverka de befintliga partierna, men det gav inte vad hon ville och för två år sedan bestämde hon sig för att starta Basinkomstpartiet. Dit är alla välkomna utan hänsyn till de traditionella partigränserna för ”det är kanske dags att göra politik på ett nytt sätt”.
Finns det några nackdelar med basinkomst?
– Nej, jag kan inte se det. Jag fick en hel del frågor om det från en centerpartist, men jag kan inte se det. Det står i FN-deklarationen om mänskliga rättigheter att vi alla har rätt till en grundtrygghet, man kan inte gå ifrån det. Det står till och med i regeringsformen.
Med ett år till riksdagsvalet kommer Lena Stark och hennes basinkomstvänner att ha ett digert arbete framför sig. Andra partier har börjat med att ta sig in i lokala politiska församlingar för att sedan sikta högre, men det är inte alls hennes strategi.
– Nej, som jag ser det går det inte att göra lokalt om det ska fungera. Jag vill inte slösa tid på det.