Hon måste stanna hemma för att rädda liv – plånboken tar smällen
Karensavdragen har blivit många för Erica Carlsson som har nedsatt imunförsvar sedan hon drabbades av covid-19 under pandemin.
Bild: TT/Privat
Dagens ETC
Karensavdraget får många att gå till jobbet sjuka. Det valet har inte undersköterskan Erica Carlsson – då riskerar hennes nyfödda patienter livet. Istället blir hålen i hennes plånbok stora.
– Man kanske får dra in besöket på badhuset, säger hon.
Samtidigt väntas nya åtstramningar i sjukförsäkringen och det är bäddat för politisk strid.
Vårvintern är en hektisk tid för landets alla virus. Kräksjukor och förkylningar firar triumfer överallt där människor möts. Och att bli sjuk är inte bara ett tveksamt nöje. Dyrt är det också. För en undersköterska med en genomsnittligt lön strax under 28 000 kronor i månaden handlar det om en dryg tusenlapp som försvinner första sjukdagen då ingen sjuklön betalas ut.
Erica Carlsson är undersköterska på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Där vårdas för tidigt födda barn – som är sköra och infektionskänsliga.
– Här kan vi inte jobba om vi är småkrassliga eller om vi har eksem eller sårskador. Har barnet infarter eller öppna stomier kan det bli en vårdskada som kräver lång sjukhusvård, säger Erica Carlsson som också är arbetsplatsombud för Kommunal.
I slutändan är det en fråga om liv och död, konstaterar hon.
– Exempelvis RS-viruset kan vara helt förödande för ett litet barn.
Under pandemin blev Erica Carlsson relativt svårt sjuk i covid-19. Sedan dess är immunförsvaret nedsatt och med många nära kontakter med anhöriga och kollegor är det lätt att bli smittad. Karensavdragen blir många och kännbara.
– Det drabbar hela familjen. Man vill göra saker med sina barn, men man får tänka till. Man kanske får dra in besöket på badhuset eller McDonald’s, säger Erica Carlsson.
Hejdade smitta under pandemin
Karensavdraget måste bort. Det tycker såväl Erica Carlssons fackförbund Kommunal som Handelsanställdas förbund. En undersökning visar att 7 av 10 Handelsmedlemmar gått till jobbet sjuka det senaste året. Av dessa säger 4 av 10 att de inte har råd att stanna hemma.
– Karensavdraget är en orättvis straffavgift för dem som inte kan arbeta hemifrån, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.
Under pandemin togs karensavdraget bort tillfälligt som ett sätt att hejda smittspridningen. Den S-ledda regeringen tillsatte också en utredning om att fasa ut karensavdraget, för alla eller för grupper som inte har möjlighet att arbeta hemma.
Den nuvarande högerregeringen la ner utredningen och tillsatte istället en intern arbetsgrupp på Socialdepartementet som föreslagit att sänka taket för hur många karensavdrag som kan drabba en anställd under ett år, från tio till sex till avdrag. Det duger inte, anser Linda Palmetzhofer.
– Det är fortfarande den månad man är sjuk som problemet uppstår, säger hon.
Förslaget om sänkt tak för karensavdrag lades fram strax före jul, men fortfarande har regeringen inte gett något besked om ifall man ska göra verklighet av det eller inte.
Att regeringen ännu inte presenterat något sänkt karenstak tror den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Eriksson beror på att Tidöpartierna vill vänta in den utredning om åtstramningar i sjukförsäkringen som ska presenteras i april. Då väntas förslag som återigen ökar kraven på den som är sjuk att söka jobb, även om man inte kan jobba kvar i samma bransch.
Åsa Eriksson befarar en återgång till reglerna som gällde fram till år 2021. Hon ser framför sig att människor som nekas sjukpenning av Försäkringskassan kommer att bedömas vara för sjuka för att söka jobba av Arbetsförmedlingen och därmed tvingas ut i fattigdom.
– Om jag ska ägna mig åt killgissningar tror jag att regeringen vill klumpa ihop de försämringarna med ett sänkt karenstak som ett pyttelitet plåster för att försöka fokusera på något som kan uppfattas som positivt, säger Åsa Eriksson.
S: Avskaffa på sikt
Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) vill inte ställa upp på intervju. Hennes pressekreterare skriver i ett SMS att förslaget om karenstak fortfarande bereds i regeringskansliet och att ministern inte vill kommentera Åsa Erikssons spekulationer.
Socialdemokraterna anser att ett sänkt karenstak kan införas omedelbart, men har också lovat föreslå en miljardreform för ett mer rättvist karensavdrag. Hur en sådan ska se ut har partiet inte något svar på idag. Inte heller om staten ska ta hela eller delar av kostanden för avskaffat karensavdrag eller om det ska läggas på arbetsgivarna.
Den som om och om igen går till jobbet sjuk riskerar att bli långvarigt sjukskriven längre fram, enligt forskning från Stockholms universitet. Därmed kan det finnas samhällsekonomiska vinster att göra med att avskaffa karensavdraget. Den karensutredning som S-regeringen tillsatte kunde ha bidragit med kostnadsberäkningar, menar Åsa Eriksson som helst vill se ett helt slopat karensavdrag på sikt.
– Jag är helt övertygad om att ifall karensavdraget avskaffas kommer människor att vara sjukare kortare tid och att mindre smitta kommer att spridas på arbetsplatser, så vad det blir för nettokostnad vet vi inte, säger hon.
Vänsterpartiet vill också utreda hur sjukförsäkringen ska utformas, men har i väntan på det avsatt pengar i sitt budgetförslag för att staten tar hela kostnaden för avskaffat karensavdrag. Drygt 5 miljarder landar notan på, enligt partiets beräkningar.
Oemotståndlig sjuksäng?
Om karensavdraget avskaffas kommer sjuksängens lockelse bli så stor att sjukfrånvaron skjuter i höjden, varnar arbetsgivarna. Det tror inte Erica Carlsson på Vrinnevisjukhuset. Att fuska sig till en sjukdag finns inte på kartan för henne och hennes kollegor, menar hon.
– Vårdpersonal är solidariska mot både kollegor och patienter, vi stannar inte hemma i onödan.
Tvärtom har det förekommit att kollegor kommit till jobbet när de inte borde.
– Det har tyvärr hänt. Men oftast klarar man inte av det. Står vi i en amningssituation där vi är framåtlutade under lång tid och har en rinnande näsa så fungerar det inte.
Löser inte allas problem
Inte heller Linda Palmetzhofer tror på skenade sjukfrånvaro om karensavdraget avskaffas. Hon pekar på jämförelser med våra nordiska grannländer där sjukfrånvaron inte är markant högre, trots att den som är krasslig får sjuklön från dag ett.
Bland de Handelsmedlemmar som går till jobbet sjuka säger 4 av 10 att ett skäl är att undvika att belasta sina kollegor. Det är ett tecken på stor lojalitet, menar Linda Palmetzhofer.
– Att man kommer vara hemma bara för att man har lust tror jag inte vi behöver vara särskilt rädda för, säger hon.
Avskaffat karensavdrag löser dock inte problemet för alla hennes medlemmar. 7 av 10 i handeln jobbar deltid. Många är timanställda, andra är beroende av extra arbetspass för att få ekonomin att gå ihop. Men sjuklön får man bara för de timmar man har på sitt kontrakt. Otrygga anställningar måste bort och heltid bli norm på arbetsmarknaden, anser Linda Palmetzhofer.
– Det är en stor grupp av våra medlemmar som har svårt att få ihop till en lön att leva på i vanliga fall och är man då sjuk så spricker det.