Hon tar fram mobilen och scrollar igenom flödet på sociala medieplattformen Telegram. Det är bilder från olika platser och miljöer. Svartklädda kvinnor som står tillsammans i klassrum eller utanför byggnader. Alla skanderar slagord. En video visar barn som kastar sten vid ett gathörn samtidigt som det hörs skottsalvor från automatvapen i bakgrunden. Alla bilder har lagts upp under dagen, berättar Rana Soleimani.
– Regimen är barnamördare, säger hon.
Landsomfattande protester mot den islamistiska regimen blossade upp efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dog i mitten av september. Hon hade då gripits och häktats av moralpolis för att ha burit sin slöja felaktigt enligt regimens sharialagar.
Motståndet kommer inifrån
Framför allt är det den unga befolkningen och kvinnor som öppet nu visar sitt missnöje, berättar Rana Soleimani.
– De iranska kvinnorna har blivit fanbärare för den här kampen med mottot ”kvinna, liv och frihet”. Samtidigt som vi har modiga män som står bakom oss och deltar i kampen. Och just detta är ett stort steg på vägen mot ett jämlikt samhälle, säger hon.
Enligt Rana Soleimani har regimen i Iran hamnat i en återvändsgränd. Deras våldsamma metoder skrämmer inte längre någon till lydnad.
– Situationen är så hemsk att det inte finns något kvar att förlora.
En viktig faktor enligt Rana Soleimani är att den yngre generationen i Iran är välutbildad.
– Dagens unga människor vill leva i ett modernt samhälle och de kan sina rättigheter. Det är en feministisk revolution som pågår. Alla står bakom varandra, kvinnorna, männen, barnen, även de äldre. Det är skillnaden mot förr, säger hon i jämförelse med tidigare uppror mot regimen.
Rana Soleimani är övertygad om att Ayatolla Khameneis kleptokratiska styre aldrig kommer få stopp på den kvinnliga frigörelsen som sveper genom samhället. Men hon är också övertygad om att regimen kommer ta livet av många oskyldiga innan den försvinner.
Över 15 000 har gripits
Minst 40 barn finns bland de över 400 människor som dödats av regimens säkerhetsstyrkor sedan protesterna inleddes. Över 15 000 personer har gripits, enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter, OHCHR. Men flera människorättsorganisationer vittnar om att det verkliga dödstalen är betydligt högre.
Rana Soleimanis bok ”Leve livet!”, skildrar fyra kvinnor och deras livsöden inne från det ökända Evin-fängelset i Teheran under deras väntan på att få sina dödsdomar verkställda.
– Fängelset är en sammanpressad miniatyr av samhället i stort, under huden på samhället. Evinfängelset är en levande symbol för den iranska revolutionen, eftersom det är fyllt av samhällets vakna, medvetna samveten, säger Rana Soleimani.
En av bokens huvudkaraktär Soheila föder en flicka i fängelset som hon sedan kväver till döds, för att skona dottern från få ett liv likt hennes eget.
– Det är en sorts protest mot samhället och att barnet inte skulle tvingas leva ett förslavat liv som prostituerad. Jag grät varje natt när jag skrev de partierna i boken, säger hon.
Längtar tillbaka
”Leve livet!” blev förra året en av den mest sålda böckerna på persiska utanför Iran. Det är Rana Soleimanis femte bok som författare och den första som blivit översatt till svenska. Hon själv tvingades flytta till Sverige för sju år sedan för att kunna skriva i frihet utan rädslan för att gripas av polis. Men längtan tillbaka till Iran är stark.
– När Khamenei försvinner och vi får demokrati, då återvänder jag, och många med mig. Och städer som Dubai och länder som Turkiet och Egypten kommer att få konkurrens. För Iran har så många vackra platser och är så rik på kultur att tusentals turister kommer vilja besöka landet som varit helt stängt för omvärlden.