– Maryam har särskilda skyddsskäl eftersom hon har varit kontaktperson till våldtäktsoffer och hennes namn är nämnt i rättegångsprotokoll. Hon står upp för kvinnorna med sitt ansikte och sitt namn, är känd av talibanerna och står för allt de hatar, säger Mimansa Madheden.
Familjen har länge varit oroliga för sin säkerhet och började söka visum redan för två år sedan. De har dock bara fått autosvar av ambassaden i Islamabad med meddelandet att de inte bokar in några möten på grund av covid-19.
Bollas mellan myndigheter
Mimansa Madheden började då sin resa genom de svenska myndigheterna. Först ringde hon regeringen som hänvisade till Utrikesdepartementet, UD.
– Men på UD hänvisade man till ambassaden i Islamabad och Teheran och när jag senare ringde tillbaka hänvisade de till Migrationsverket. Jag har skrivit ett invitationsbrev där jag garanterar familjen bostad och försörjning, men jag har inte kunnat skicka in det eftersom jag inte vet vart.
Den andra augusti började Mimansa Madheden ringa till Migrationsverket. Efter det har hon ringt dem flera gånger dagligen i drygt tre veckor utan att komma fram. Hon har även mejlat myndigheten tre gånger för att få råd om vart familjen ska vända sig, utan att få annat svar än att mejlet är mottaget. Efter att åter ha ringt regeringen fick hon till slut tag på en handläggare på Justitiedepartementet som rådde henne att inte ta knappval.
– Det är den enda levande människan jag någonsin har pratat med. Men när jag nu ringer Migrationsverket känner telefonisten igen min röst och säger åt mig att trycka på ettan. Då får jag meddelande att alla linjer har full kö, var god försök senare.
När Dagens ETC ringer Migrationsverkets presstjänst är man där medveten om att det är svårt att komma fram på telefon, men hänvisar till att ärenden som inte har familjeanknytning inte hanteras av dem – UD hanterar Svensklistan, som är frivillig att anmäla sig till och som används för kontakt mellan allmänheten och ambassader. UD som alltså hänvisat till Migrationsverket. Familjen får också rådet att söka upp UNHCR som väljer ut kvotflyktingar.
– Hur ska de kunna söka upp UNHCR när de inte ens kan gå ut? Det är ungefär som löftet om asyl för alla afghaner så fort planet är i luften, när det inte längre går några flyg, säger Mimansa Madheden.
Frustrationen är stor. Mimansa Madheden har själv upplevt hur situationen i Afghanistan blivit allt farligare mellan sina uppdrag. År 2015 firades den
internationella kvinnodagen med en fest på hela sjukhuset men 2018 blev det ett smyg-
firande bakom stängda dörrar på mödravårdsavdelningen på grund av säkerhetsskäl. Oron var befogad. Den 12 maj 2020 attackerades mödravårdsavdelningen på Dasht-e-Barchi, 24 personer sköts ihjäl varav fem kvinnor under pågående förlossning. Efter det stängdes förlossningsverksamheten på sjukhuset.
Att talibanerna nu tagit över makten är det värsta som kunde hända, menar Mimansa Madheden.
– Kvinnorna i Kabul är livrädda. Jag har sett kvinnoförtryck när det dominerar hela samhället och jag tror att det kommer att bli så. Kvinnor kommer att vara mindre värda än boskap, säger hon.
Talibanerna öppnade eld
Maryam, hennes man och fyra små barn lever nu instängda i sin bostad. Familjen har gjort ett försök att ta sig ut ur Afghanistan, men var tvungna att vända efter att de blivit beskjutna.
– De hade med sig sina pass och mitt invitationsbrev och lyckades ta sig fram till flygplatsen i Kabul i lördags. De var där i sju timmar och försökte ta sig fram till någon gate, men när människor i panik började trycka på sköt amerikanerna i luften. Talibanerna öppnade då eld och sköt rakt in i folkmassan. Efter det har familjen inte vågat närma sig flygplatsen, berättar Mimansa.
Sverige har evakuerat lokalanställd personal från Sveriges ambassad i Kabul. Även svenska medborgare som var i Afghanistan har evakuerats.
– Det är bra men hur ska vanliga afghaner få hjälp? Jag har aldrig i mitt liv varit med om att rangordningen av människor är så uppenbar. Det här är en helt rättslös situation, även för mig. Jag har alltid haft uppfattningen att det ska gå att få tag på en människa på myndigheterna att prata med för att få råd. Nu vet jag inte vad jag ska göra, säger Mimansa Madheden.
Under fredagsförmiddagen meddelande utrikesminister Ann Linde att den svenska evakueringsinsatsen är avslutad.
Fotnot: Maryam är ett fingerat namn av säkerhetsskäl.
Rättelse: I en version av texten som publicerats i printutgåvan av tidningen står det att UD väljer vilka som hamnar på Svensklistan. Det är fel. Rätt är att det är helt frivilligt att själv anmäla sig till listan.