I dag är en av initiativtagarna till nätverket Våga vägra förlossningsskador.
Hon är kluven till försäkringen.
– Det är förjävligt att den behövs. Jag kan tycka att det här borde ingå i alla gravidförsäkringar. Det är tragiskt att det inte är så. Samtidigt vill man ropa heja för att någon vågar röra i frågan, säger hon.
Kan få högre ersättning
Försäkringen har två delar. Dels rätten till engångsersättning för skador som är ovanliga och så komplicerade att de kräver en multiprofessionell kompetens som bara är tillgänglig på de stora universitetssjukhusen. Skadorna ger ett engångsbelopp på 10 000 kronor från förlossningsförsäkringen. Det är alldeles för lite pengar, menar Hanna Öhman. Särskilt med tanke på att försäkringen kostar 6 700 kronor för en förstföderska. Hon sätter summorna i relation till olycksfallsförsäkringar som kan ge ersättningar på över 100 000 kronor.
– Det är så orättvist. Våra underliv är värda absolut ingenting, säger Hanna Öhman.
Eva Jarnhäll, marknadsprojektledare på Moderna försäkringar och den som tog initiativet till försäkringen, poängterar dock att förlossningsförsäkringen är en tilläggsförsäkring och att man via bolagets mest omfattande gravidförsäkring kan få upp till 200 000 kronor för medicinsk invaliditet. Förlossningsskador ingår numera också i bolagets sjuk- och olycksfallsförsäkring.
– Får en kvinna en förlossningsskada så finns det numera ersättning som vid en olycksfallsskada, säger Eva Jarnhäll.
Den andra delen i försäkringen handlar om möjligheten att få en operation snabbt och utan remiss från den offentliga vården. Eva Jarnhäll säger att kvinnor i dag ställer helt andra krav på sina kroppar vilket gör att trycket på vården ökar. Och debatten om förlossningsskador har gjort att fler kvinnor har blivit medvetna om att de kan ställa högre krav, vilket hon tycker är bra.
– Det är en tidsfråga innan vården hinner ikapp, men fram tills dess att vården är där, vill vi gärna vara med och stötta upp, säger hon.
Men Hanna Öhman är tveksam. Både för att det är en rättvisefråga att alla ska få hjälp på samma villkor, men också för att hon är rädd att försäkringsbolaget lovar mer än de kan hålla.
– De garanterar tillgång till specialistvård. Men om vi knappt har den specialistvården i Sverige, hur ska jag då kunna veta att jag får hjälp?, säger hon.