– Jag kände det i händer och fötter och det spred sig. Sedan fick jag hjärtklappning och ångest. Jag kände verkligen inte igen mig själv. Och det fanns ingen anledning att jag skulle må så. Jag var avslappnad och levde ett lyckligt liv. Ändå hade jag jättehög vilopuls och kunde inte gå upp för en trappa utan att bli andfådd, säger hon.
Sökte hjälp
Symptomen blev värre och till slut sökte hon hjälp på vårdcentralen. Där trodde de att besvären var kopplade till att hon var nybliven mamma. Hon skickades också på en neurologisk utredning, men utan resultat. Till slut kopplade hon själv ihop att besvären hade börjat i samband med att kopparspiralen sattes in.
– Efter en natt med en helt avdomnad kropp och ångest började jag tänka efter på allvar och då damp myntet ner, säger hon.
Anna Lindeberg tog ut spiralen och började långsamt må bättre. Hon anmälde till Läkemedelsverket att hon misstänkte att biverkningarna berodde på kopparspiralen. När hon anmälde var utredningen som kommit fram till att det inte fanns någon koppling mellan symptomen och kopparspiralen redan gjord, men det kände Anna Lindeberg inte till. Hon anmälde för att hon ville att symptomen skulle tas på allvar.
– Kvinnor som sätter in kopparspiral måste få rätt information om vilka biverkningar de kan vänta sig, säger hon.
”Ta sitt ansvar”
Läkemedelsverket har inte gjort några egna studier kring sambanden, men man anser att den forskning som tillverkaren Bayer hänvisar till är tillräcklig. Men läkaren Lina Rosengren, som engagerat sig i frågan, är kritisk till det.
– Läkemedelsverket bör ta sitt ansvar och kräva nya studier från tillverkarna för att se på eventuella systemiska biverkningar så som huvudvärk, yrsel, illamående, hjärtklappning, nedstämdhet, ångest och viktuppgång, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Hon menar också att vården måste bli bättre på att ta kvinnor som berättar om sina symptom på allvar.
– Nästan dagligen får jag höra hur kvinnor blivit nonchalerade av sin barnmorska och att symptomen viftats bort som rykten eller påhitt och de vill inte anmäla biverkningarna. Utskrivande läkare eller barnmorska har skyldighet att rapportera misstänkta biverkningar till läkemedelsverket, det är alltså inte barnmorskan som ska bevisa att det är en biverkan eller ej, skriver hon.
Även Anna Lindeberg tycker att Läkemedelsverket smiter från sitt ansvar. Hon har försökt ta reda på vilken forskning som faktiskt låg till grund för Läkemedelsverkets bedömning och hur den har bedrivits, men det visade sig vara svårt att få svar. Läkemedelsverket hänvisade till tillverkaren Bayer, som i sin tur hänvisade till att studierna är affärshemligheter.
Tappade orken
Till slut fick Anna Lindeberg nog och JO-anmälde Läkemedelsverket för att tillsynen inte höll måttet. Men JO, justitieombudsmannen, tog inte upp ärendet.
– Jag frågade JO varför de inte tog upp ärendet, men fick till svar att de inte behöver motivera sina beslut. Då tappade jag orken lite och lade ner, säger hon.
Hur påverkar det dig att man från myndighetshåll säger att ni som upplever de här biverkningarna har fel?
– Jag är chockad faktiskt. Jag hade väldigt stor tillit till Läkemedelsverket och kvinnohälsovården. Jag har tänkt att man blir väl gynekolog eller barnmorska för att man bryr sig om kvinnors hälsa. I andra fall är ju läkarna på patientens sida, men här blir vi hela tiden ifrågasatta. Jag kan inte förstå det. Och när vi når ut i media så tillfrågas alltid någon kändisgynekolog också, och så måste de banka in att kopparspiral är positivt, säger hon.