När sonen Igor föddes var det självklart att vända sig till försäkringsbolaget Trygg Hansa för att teckna en barnförsäkring. Familjens tre äldre barn liksom Pernilla Frylestam själv var försäkrade hos dem.
– Men de sa nej utan att ge någon förklaring. Jag blev så arg att jag tog bort oss alltihop. Vill de inte ha mitt sjuka barn ska de inte få ha mina friska heller, säger hon.
Måste göra individuell bedömning
Det är inte ovanligt att försäkringsbolag nekar föräldrar att försäkra sina barn, trots att bolagen enligt lag har så kallad kontraheringsplikt. Den innebär att de inte får vägra någon att teckna försäkring om det inte finns särskilda skäl och bara om det först gjorts en individuell prövning. Misstankar har väckts om att bolagen inte följer lagen då det i medier rapporterats om barn som inte fått någon försäkring för att de exempelvis varit för tidigt födda, vägt för mycket eller haft en hörselnedsättning. Förra året undersöktes frågan i en statlig utredning och flera problem identifierades. Enligt Christina Meder, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå, kvarstår dessa än.
– Bolagen säger att de bättrat sig, att de gör individuella bedömningar, men vi kan misstänka att många fortfarande är schablonmässiga. Vi har alltjämt problem med att barn inte får teckna försäkring och att föräldrarna inte får en tillräckligt bra motivering till varför, säger hon.
Ingen förhöjd risk att bli sjuk
Pernilla Frylestam tycker inte att hon fick en tillräckligt bra motivering till varför hennes son nekades försäkring. Varken av Trygg Hansa eller av If och Länsförsäkringar som hon också försökte hos.
– De hänvisade till sin policy som säger att de inte tar barn med så kallat endokrina sjukdomar. Men min son mår bra och har ingen förhöjd risk att få andra sjukdomar, bara han får sin medicin. Jag förstår inte varför han inte kan få en försäkring med undantag för den sjukdom han har, säger hon.
Även Christina Meder på Konsumenternas försäkringsbyrå tycker att bolagen borde tillämpa undantag i större utsträckning. Istället nekas många helt från att teckna sjukförsäkring.
– Jag brukar säga att det inte går att försäkra en cykel som redan är stulen och det är samma sak med sjukdomar. Föds man med en sjukdom kan man inte bli försäkrad mot just den, men det är inte alltid det finns hinder för att barnet skulle kunna försäkras mot andra sjukdomar, säger hon.
”En enorm makt”
Pernilla Frylestam tecknade till slut en medlemsbarnsförsäkring genom sitt fackförbund Kommunal. Den ger inte ett lika bra skydd som en vanlig barnförsäkring, men sonen var i vart fall välkommen. Hon tycker att försäkringsbolagens agerande innebär en diskriminering.
– Diskriminering är olagligt på andra områden så varför ska försäkringsbolagen få utgöra ett undantag? De har en enorm makt att välja vilka de vill ha, säger hon.
Christina Meder säger att ingen vet hur många barn som nekas försäkring.
– Det förs diskussioner kring om det ska bli obligatoriskt för bolagen att redovisa sina avslag. Sker ingen förändring tror jag att det skulle vara bra, säger hon