Det var när de båda såg videon där professor Hans Rosling förklarar varför det så kallade transportörsansvaret är en av de största anledningarna till att flyktingarna tvingas betala stora summor till flyktingsmugglare för att sedan riskera livet på vägen över Medelhavet som de bestämde sig för att göra något.
– Om man kan charta ett plan för att flyga ner 200 personer till ett bröllop så kan man chartra ett för att flyga flyktingar till Sverige, säger Susanne Najafi.
Transportörsansvaret är en del av den svenska utlänningslagen och innebär att flygbolag och rederier riskerar att få betala höga böter om personer utan giltiga resehandlingar släpps på flyg och båtar. Det finns undantag från regeln som säger att personer som har legitima skäl att söka asyl i Sverige får åka med, även om de saknar handlingar. Men det innebär i förlängningen att det blir incheckningspersonalen på flygplatserna som på några minuter måste avgöra om personen har asylskäl eller inte, något som det kan ta Migrationsverket flera månader att utreda. Och det betyder i de flesta fall att flygbolagen säger nej. De flyktingar som vill ta sig till Europa och Sverige måste alltså hitta andra vägar än att betala för en reguljär flygbiljett. De livsfarliga resorna över Medelhavet blir alternativet.
Växte snabbt
– Men vi vill gå före och visa att flygbolagen kan låta flyktingarna resa med dem. Vi börjar med att skicka ett plan till Jordanien och Turkiet där det finns många syriska flyktingar. På plats där finns det organisationer som vi samarbetar med och som får välja ut passagerare. De vet vilka som är flyktingar, säger Susanna Najafi.
Tillsammans med Emad Zand, även han entreprenör och själv flykting från Iran, skapade hon Refugee air. Det växte snabbt och nu är flera tusen personer engagerade.
– Vi har varit vakna dygnet runt och kontaktat flygbolag, byggt upp en hemsida och tittat på juridiken. Alla bidrar med det de kan och nu har det också skapats ett Refugee tech som tar fram appar för att förenkla själva screeningprocessen när passagerarna ska väljas ut och språkappar som översätter mellan svenska och arabiska.
Susanna Najafi menar att det är i kristider som de bästa idéerna kläcks.
– Vi har skapat en rörelse. Vi kan inte bara sitta och titta på utan måste kunna säga till våra barn att vi gjorde någonting. Och eftersom vi är entreprenörer så är vi vana att lösa problem. Det här är ett problem som går att lösa, säger hon.