– Jag upplevde att det fanns ett genuint ointresse för jämställdhetspolitik, säger hon i en intervju med Altinget från maj i fjol.
Paula Bieler, Kristina Winberg, Elsa Widding. Många är kvinnorna som klättrat till den sverigedemokratiska partitoppen bara för att försvinna igen. Medan flera av de tunga SD-männen klamrar sig kvar vid makten i decennier.
– Många av de kvinnliga profiler man har lyft fram genom åren har fallit bort, av olika skäl. Partiet förbrukar kvinnliga politiker, säger Daniel Poohl, vd och ansvarig utgivare på antirasistiska tidskriften Expo.
Tungviktare på kort tid
Nu har en ny kvinna tagit täten i landets tredje största parti. Hon heter Linda Lindberg, är 48 år, född i Malmö, och efter att ha flyttat runt mellan skånska småorter som Örkelljunga, Svalöv och Kågeröd bor hon numera sedan länge i Helsingborg. Pappan var kock, mamman sjuksköterska och själv är hon utbildad florist med två barn.
2012 gick hon med i Sverigedemokraterna eftersom hon tyckte de hade bäst skolpolitik, med fokus på ordning och reda. Sedan dess har karriären gått snabbt. Redan 2014 blev hon invald i Svalövs kommunfullmäktige, och efter bara en mandatperiod i kommunpolitiken kom hon in i riksdagen.
2019 blev hon ordförande för SD-kvinnor och hösten 2021 blev hon partiets socialpolitiska talesperson.
– Hon är ju en tungvikare i partiet och har blivit det på kort tid. Så det är inte alls konstigt att hon tar över för Jimmie ett tag nu, säger Daniel Poohl.
Linda Lindberg sitter även med i partistyrelsen och i april i år utnämndes hon till gruppledare för Sverigedemokraternas 72 ledamöter i riksdagen. Endast 17 av dem är kvinnor, vilket motsvarar knappt en fjärdedel, tveklöst sämst jämställt bland de åtta riksdagspartierna. I partistyrelsen ser det bara marginellt bättre ut, där bara 5 av 19 ordinarie ledamöter är kvinnor.
– Det är talande exempel på att det är en destruktiv miljö för kvinnor i SD. Det finns många exempel på kvinnor som har vittnat om olika grader av sexuella trakasserier inom partiet. Det är ett parti som i grunden är till för män, säger Daniel Poohl.
Kvinnor blir kortvariga
I rapporten ”Antifeministerna” från 2018 bekräftar journalisten Anna-Lena Lodenius bilden av Sverigedemokraterna som ”ett parti som inte prioriterar jämställdhet mellan kvinnor och män”. Det är också ett parti som i hög grad består av ”män med en politik som tilltalar främst män”.
Och Linda Lindberg har en stor utmaning om hon vill locka fler kvinnliga väljare till SD, där könsfördelningen alltjämt är väldigt skev. I valet 2018 röstade 25 procent av männen på SD, men bara 16 procent av kvinnorna.
– Det är ett av våra största partier även bland kvinnor, men inte i närheten av lika stora som bland män. Det har varit ett stort problem för SD i många år att man inte lockat kvinnor i samma utsträckning och att många av de kvinnliga profiler man har lyft fram har slutat av olika skäl, vilket gjort att väljarna haft svårt att bygga långvariga relationer med kvinnliga företrädare, säger Daniel Poohl.
När Ebba Hermansson lämnade partiet förra vintern riktade hon även kritik mot att SD använder mäns våld mot kvinnor som exempel i migrationsdebatten, att man ser det som ett ”invandringsproblem” snarare än att verkligen bry sig om kvinnorna. Något Hermansson menade var ”ohederligt”.
– Det är för alla helt uppenbart att det är så det funkar, menar Daniel Poohl.
– För SD är jämställdhetspolitik i grunden två saker. Det ena handlar om att hitta ytterligare en träffyta för att kritisera invandrare och muslimer, där man bryr sig mer om vilka förövarna är än om offren. Och för det andra handlar det om att jämställdhetspolitiken anses korrumperad av vänsteridéer som man måste göra upp med. Bli av med genuspedagogiken och de progressiva värderingarna. Det finns inga tecken på att något blivit bättre sen dess.
Håller sig till linjen
Linda Lindberg sticker inte ut från den linje SD drivit i jämställdhetsfrågor.
Föräldraförsäkringen, och det faktum att män bara tar ut cirka 30 procent av föräldraledigheten, är till exempel inget problem.
– Vi har inte ett behov att styra för att få en statistik som visar att mammor och pappor tar ut exakt lika mycket föräldrapenning. Det är inte viktigt för oss. Familjerna ska själva få bestämma hur de fördelar sina dagar, sa hon i en intervju med tidningen Ottar i fjol.
I abortfrågan gick SD från att vilja sänka gränsen för fri abort från 18:e till 12:e veckan till att plötsligt tvärvända efter valet 2018 och följa gällande svenska lagstiftning. Något som även Linda Lindberg gör.
– Däremot ser vi det som viktigt att få ner antalet oönskade graviditeter, säger hon till Ottar.
När Linda Lindberg i sitt tal på Järvaveckan kom in på jämställdhetsfrågorna var det från ett perspektiv där ekonomiskt inflytande och maktfördelning står i skuggan av frågor som rör trygghet och kultur.
– Något som oroar mig är att vi backar i jämställdhet, sa hon, från den stora scenen ute på Järvafältet den allra första kvällen i juni.
– Och nu pratar jag inte om kvinnor i bolagsstyrelser eller vem som tar ut mest föräldraförsäkring, utan nu pratar jag riktig jämställdhet. Kulturer som nedvärderar kvinnan och legitimerar våld och förtryck har fått fäste i Sverige, och det gör mig illa till mods, fortsatte hon.
Hon menade även att ”kunskapen om ekonomi måste bli mycket mycket bättre i skolan” för att ”undvika ekonomiskt våld, som redskap för att underminera och ha kontroll över sin partner”.
Men huruvida Linda Lindberg blir framgångsrik som vikarie för Jimmie Åkesson avgörs inte av hennes framträdanden på politikerveckorna, menar Daniel Poohl.
– Det handlar nog mer om hur mycket hon lyfts fram i andra sammanhang, som i deras tv-kanal Riks och om hon skriver under debattartiklar. Det får vi se. Hon får vara i strålkastarljuset ett litet tag nu, och om hon lyckas och gör det bra så kommer partiet givetvis utnyttja det, säger han.
– Men jag har svårt att tro att det finns nån längre plan för att ersätta Jimmies ledarskap.