Hon blev uppsagd – hindrades från att få studiestöd
Tusentals personer riskerar att hamna mellan stolarna om de blir avskedade och vill börja studera. Åsa Wilson blev en av dem efter att hon i fjol blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
Bild: Shutterstock/privat (montage)
Dagens ETC
Omställningsstödet låg i potten när facken accepterade de nya las-villkoren. Men långa köer hos CSN har gjort att bara en liten del av de som sökt stödet har fått det. Åsa Wilson har snart läst klart sin master i väntan på besked och riskerar att få stå för alla kostnader själv.
– Det finns många som blir uppsagda som kanske har lån och barn och som aldrig skulle klara den här situationen, säger hon.
Tusentals personer riskerar att hamna mellan stolarna om de blir avskedade och vill börja studera. Åsa Wilson blev en av dem efter att hon i fjol blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
– Jag hade haft en inkomst nu om omställningsstudiestödet inte hade funnits, säger hon.
Många arbetsplatser med kollektivavtal har genom fackförbunden avtal med så kallade omställningsorganisationer som ska stötta medarbetare som sagts upp tillbaka in i arbete. Det kan handla om rådgivning, hjälp med yttranden eller kompletterande ekonomiskt stöd när en person får a-kassa eller när en person väljer att studera vidare.
Det senare, stöd för studier, har dock visat sig nästan omöjligt att få från några av omställningsorganisationerna idag. Villkoret har nämligen varit att man först ska ha sökt och fått ett besked om det nya omställningsstudiestödet innan man kan söka ersättningsstöd via facket.
Blir dubbelbestraffning
Det utlovade omställningsstudiestödet var en del av förhandlingarna när fackförbunden accepterade de nya Las-reglerna som infördes hösten 2022. Omställningsstödet är tänkt att få fler vuxna att våga byta bana eller vidareutbilda sig mitt i livet, men har skapat extremlånga köer för CSN. Samma sak drabbar alltså personer som vill studera efter en uppsägning. Åsa Wilson har sökt stödet för att kunna läsa en ettårig masterutbildning som hon blir färdig med i juni.
– Alla som har sökt omställningsstöd är på ett sätt i samma situation, att man i princip hinner gå färdigt utbildningen innan man får veta om man får det eller inte. Och det betyder att man måste utbilda sig utan inkomst under det året, för om man skulle ta ut ett vanligt studiestöd så kan man inte bli beviljad omställningsstudiestödet.
För någon som vill studera efter uppsägning har de nya reglerna visat sig kunna bli en dubbelbestraffning. Man får varken omställningsstudiestödet eller försäkringen som avtalats för personer som blivit uppsagda. Åsa Wilson tillhör fackförbundet Handels som har ett hängavtal på PTK, en samverkansorganisation för fackförbund. PTK har i sin tur avtal med omställningsorganisationen Omstella som försäkrar 40 000 tjänstemän.
– Det intressanta är att innan det här omställningsstudiestödet fanns hade jag haft rätt att studera med ekonomiskt stöd från dem. Det betyder att om man har blivit uppsagd efter att det här omställningsstudiestödet infördes så har man mycket sämre chanser att vidareutbilda sig.
Inga pengar retroaktivt
Åsa Wilson har fått beskedet från Omstella att hon inte kan skicka in sin ansökan förrän hon fått besked från CSN. De har även sagt att inga beslut kan lämnas retroaktivt efter utbildningen.
– Det betyder ju att de kommer undan. De behöver inte betala ut några sådana här studieersättningar till någon som har blivit uppsagd efter att det här omställningsstudiestödet infördes. För mig personligen så är det kanske inte ett jätteproblem, jag har en billig bostad och har jobbat i många år och kunnat spara pengar. Men det finns många som blir uppsagda som kanske har lån och barn och som aldrig skulle klara den här situationen.
PTK vill inte själva svara på frågor utan hänvisar till Omstella. Deras vd Bengt-Åke Olovsson berättar att de ger ett liknande stöd som andra omställningsorganisationer när det gäller personer som blivit uppsagda.
– Jag kan inte gå in i detalj kring en person. Men för att få kompletterande studiestöd från oss måste man blivit beviljad omställningsstudiestöd från CSN. Tillsammans med CSN omställningsstudiestöd och vårt kompletterande studiestöd kan du få 80 procent av din lön. Vi kan hjälpa till med ett yttrande för att underlätta att få omställningsstudiestödet från CSN.
”Kommer bli riktigt bra”
Det finns även möjlighet att få studieersättning från Omstella, men då måste en bedömning göras innan studierna börjar.
– Då ska man antingen ha fått eller förbrukat CSN:s omställningsstöd och Omstellas kompletterande studiestöd, eller fått avslag. Problemet är att CSN tar så lång tid med anläggningstiden. Och det här kan vi inte göra någonting åt på så sätt att vi följer huvudavtalet vi har. Sen försöker vi påverka CSN så att det går snabbare kring deras anläggningstider.
CSN skriver inte ut sina handläggningstider, men skriver på sin hemsida att det kan ta ”många månader innan du får beslut”. Bengt-Åke Olovsson säger att det är svårt att rådgiva personer hur de ska tänka i den här situationen. De följer bara riktlinjerna.
– När allt funkar som det ska så kommer det blir riktigt bra. Men det är så pass nytt och när det tar så lång tid för CSN så blir det ju komplicerat. Men CSN snabbutreder nu för flera nya lag- och regelförslag för att få ner handläggningstiderna. Och vi gör ju allt för att det ska bli bra för våra deltagare att komma ut i ett nytt jobb.