Bortsett någon ambitiöst student är det folktomt vid Chalmers. Det är några veckor kvar innan undervisningen börjar igen. Men personalen och forskarna är redan på plats. En av de 13 procenten av de kvinnliga professorerna vid Chalmers är Anna Johanna Klasander. Hon är arkitekt och har titeln Professor of the practice, som är en professorstitel som ges till personer som fått sina meriter genom arbete och inte genom akademiska meriter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Anna Johanna Klasander jobbade tre år på stadsbyggnadskontoret och gick sedan vidare till arkitetfirman White, där hon fortfarande jobbar deltid. Det finns idag bara ett fåtal som har samma titel som Anna Johanna Klasander, men hon tror att det kan vara ett bra sätt att få in fler kvinnor till professurerna.
– Jag är hittills enda kvinnan som är Professor of the practice. Det är ett redskap som Chalmers skulle kunna använda betydligt mer aktivt. Det finns ingen logisk förklaring till varför det ska vara mest män som är det. Professors of the practice är en jätteba syresättning in i undervisningen och forskningen och då är det bra med fler kvinnor som kan bli förebilder för studenterna.
"Måste ge utrymme åt kompetenta kvinnor"
Hon framhåller också behovet av långsiktighet, och medvetenhet, i arbetet.
– Vi måste bygga underifrån, ända från det att de är studenter. Vi måste uppmärksamma och ge utrymme åt kompetenta kvinnor, precis som för män. För det är ju väldigt långa processer, som verkar över många år. Dessutom kan den här frågan inte lösas på en generation, för då kommer samma problem fast tvärtom, att uppstå när den äldre generationen går i pension.
"Vi måste bygga underifrån, ända från det att de är studenter."
Anna Johanna Klasander har varit professor på Chalmers sedan 2014. Hon har framförallt varit avdelningschef under en omorganisation, men nu i höst ska hon börja undervisa igen, och handleda doktorander.
– Jag är jätteglad att vara i undervisningen för den ligger mig varm om hjärtat, säger hon.
Efterlyser respekt och intresse
Hon framhåller att det är viktigt att inte chefsspåret blir det val som kvinnor tar när de kommer uppåt i organisationen.
– Man får akta sig så att det inte blir ett karriärsspår för kvinnor att bli chef, medan männen gör specialistkarriärer. Man få se till att få till blandning i den gruppen också.
Det finns en grabbig kultur på Chalmers, menar Anna Johanna Klasander. Enligt henne är nollningen ett bra exempel på detta.
– Nu har ju Chalmers försökt att få bort de värsta avarterna, men det har varit en del småfascistoida tendenser i nollningen. Man måste börja redan där för att skapa en jämställd miljö. Det behöver skapas en respekt och ett intresse för människor och deras olikheter.