För några år sedan bestämde sig det kommunala bolaget Uppsala vatten, som driver kommunens återvinningscentraler, för att man ville öka återvinningen av kläder och framför allt textilier – det vill säga trasiga och smutsiga kläder och tygrester som hittills har sorterats som brännbart avfall.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lösningen blev att helt och hållet överlåta sortering och återvinning på ett företag och en hjälporganisation.
Uppsala vatten har sedan flera år ett samarbete med välgörenhetsorganisationen Human bridge, som tidigare har fått ta hand om en del av de kläder som har samlats in vid kommunens återvinningscentraler. Även Uppsala kommuns egen återvinningsbutik Återbruket, som bemannas av personer i arbetsmarknadsåtgärder, har haft möjligheter att hämta kläder till sin egen klädförsäljning.
Samarbetet fördjupades
2014 reformerade Uppsala vatten sin klädåtervinning genom att fördjupa samarbete med Human bridge och ge organisationen tillgång till alla kläder som samlas in på återvinningscentralerna.
Ett resultat av reformen är att alla kläder från kommunens återvinningscentraler numera tas om hand av Human bridge, som både skickar kläderna till Lindra second hands butiker i Sverige och som klädbistånd vidare ut i världen.
Ett annat resultat av den reformerade klädåtervinningen har blivit att Uppsala kommun numera återvinner även textilrester och trasiga kläder, vilka tidigare sorterades som brännbart avfall och eldades upp. Textil- och klädresterna skickas än så länge till den holländska koncernen Boer groeps toppmoderna sorteringsanläggningar i bland annat Nederländerna.
Hittills har man mer än fördubblat insamlingen av kläder och textilier jämfört med innan förändringen:
– 2014 skyltade vi om behållarna vid återvinningscentralerna och hade en informationskampanj kring förändringen. 2012–2013 samlade vi in cirka 140–150 ton textilier per år. 2015 samlade vi in 333 ton textilier, berättar Uppsala vattens marknadschef Teresa Frykman.
Uppsala vatten får dock inte något betalt av Human bridge för kläderna och textilierna:
– Vi har ett så kallat nollpris. Det är Human bridges behållare som står på våra återvinningscentraler och det är också de som tömmer behållarna och transporterar textilierna till sorteringsanläggningen, berättar Teresa Frykman.
Bygget av en sorteringsanläggning för textilrester och trasiga kläder i Sverige är dock i full gång. Det är företaget Returtex som bygger Sveriges första kompletta anläggning för sortering av textilier i Avesta i Dalarna. Anläggningen ska vara i full drift 2018 och kommer då att minska behovet av att skicka klädrester utomlands för sortering. Anläggningen kommer att sysselsätta cirka 25 anställda.
Returtex startades 2013 av Human bridge i samarbete med holländska Boer groep.