– Pension vid 67 är en förnuftig och nödvändig åtgärd utifrån den demografiska utvecklingen i Tyskland, säger regeringens talesperson Steffen Seibert till Sky News.
Europeisk trend
Oavsett om Tyskland stannar på 67 år eller fortsätter höja till 69 år, så visar den tyska debatten på en tendens – i Europa pratas det inte om att eventuellt sänka pensionsåldern, utan om hur mycket den ska höjas.
I Frankrike till exempel ska pensionsålder höjas från 65 till 67 år, i Italien ska den höjas till 66 år för både kvinnor och män, och i Storbritannien ska åldern höjas stegvis från dagens 65 år till 67 år 2028. Då har det gått drygt 20 år sedan de stora protesterna mot höjd pensionsålder bland kommunanställda. Tidigare kunde de glädja sig över att deras låga löner kompenserades med en pensionering redan vid 60 år – men Tony Blairs regering höjde åldern till 65 för alla män. För kvinnor gällde fram tills i våras 60 år, men också den åldern höjs nu stegvis till 67 år 2028.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Höjning nödvändig”
I Sverige lär vi kunna vänta oss liknande utveckling. När Göran Hägglund och Göran Johnsson presenterade sitt förlag om pensionsålder till pensionsgruppen är slutsatsen att pensionsåldern behöver höjas. Något som även en majoritet av arbetsmarknadens parter håller med om.
Både Svenskt Näringsliv och flera fackförbund motsätter sig dock en höjning av pensionsåldern. Vårdförbundet menar till exempel att en stor del av deras medlemmar inte orkar arbeta längre än vad de gör i dag. Men än så länge är det inte klart om också den nedre gränsen för pension kommer att flyttas – alltså om man ska kunna ta ut pension först vid 63 år istället för dagens 61. Det föreslogs i pensionsåldersutredningen 2013, men i skriften som lämnades till regeringen i måndags finns inget om det med.
– Den största frågan är om man ska kunna arbeta längre eller inte, alltså att ha rätten att gå i pension i högre ålder. Även om en höjning inte är oproblematisk har vi kommit fram till att det är bra om så många som möjligt jobbar tills de är 67 år, säger Mats Morin, ekonom på LO.
Precis som många andra menar han att någon form av höjning av pensionsåldern nog är nödvändig, eftersom vi lever allt längre. Sedan dagens pensionssystem infördes i mitten av 90-talet har medellivslängden ökat med två år.
På liknande sätt ser det ut i övriga Europa. Just det är ofta ett argument till att höja pensionsåldern. I Danmark, där åldern ska höjas från 65 till 67 år, vill den danska arbetsgivarorganisationen DA att åldern höjs till 72 till år 2040.
– Om man inte ändrar den nuvarande modellen kommer vi att ha högre kostnader för folkpension och minskade skatteintäkter. Det kommer att sluta med stora underskott i de offentliga finanserna, säger Erik Simonsen, vice vd för DA, till Politiko.dk
I länder som Grekland och Spanien har också den ekonomiska krisen gjort att pensionsåldern höjts. Trots stora demonstrationer beslutade den spanska regeringen 2011 att höja åldern till 67 år. Pensionerna kostade för mycket, menade man. Och precis som i många andra länder väntas andelen pensionärer bara bli större – 2050 kommer en tredjedel av invånarna vara över 64 år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Europa är heller inte ensamt om höjningar av pensionsåldern. I exempelvis Australien vill regeringen höja från nuvarande 65 år till 70 år. Även där är den ökade levnadsåldern ett argument.
– Vi borde vara stolta över det faktum att australiensare lever längre, men vi måste förbereda för förändringar i samhället, säger Joe Hockney, finansminister i Australien, till Bloomberg.