Intensiva veckor
Men att växa så mycket på kort tid är inte helt enkelt. Bland de anställda finns nu de vanliga tjänstemännen, men dessa är inte alltid på sina ordinarie tjänster. Där finns också inlånade tjänstemän från andra myndigheter, exempelvis från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Till det kommer också de som på myndighetssvenska kallas alvor, det vill säga personer som har blivit visstidsanställda.
Det som ur en tjänstemans ögon är jobbigt är att rätt person inte alltid är på rätt plats.
– Det är för många kockar, säger Fabian Hvengaard med en suck.
En av de nyanställda är David Maxe. Han fick svar på sin ansökan en torsdag, på fredagen var han på intervju och måndag morgon fick han börja. Sedan en månad tillbaka är han en av de tjänstemän som möter de flyktingar som kommer till hamnen i Trelleborg, för att sedan slussa dem vidare till Malmö där de får tillfälligt boende och registreras som asylsökande.
För David Maxe har det varit intensiva veckor. Hur många flyktingar som kommer med de olika färjorna varierar kraftig och kan vara allt mellan noll och ett par hundra. Det är kaptenerna som noterar om det verkar finnas flyktingar bland passagerarna, och hur många de är. Med några timmars varsel så laddar Migrationsverket upp med vad som behövs i form av bussar och personal på plats.
Under fyrtio dagar är det nästan 27 000 personer som har kommit via Trelleborgs hamn. De färjor som flyktingar kommer med är byggda för att transportera långtradare med chaufförer. Den stora mängd passagerare som reser utan bil får ta sig ut via bildäck, vilket varken är lätt eller ofarligt. Men flyktingströmmen kan snabbt ändra riktning.
– Flyktingvärlden styrs mycket av rykten, vilket är hemskt med tanke på att hela framtiden kan hänga på vilka beslut de fattar, säger Fabian Hvengaard.
Att strömmen nu går via Trelleborg kan därför förändras plötsligt.
– Vi väntar på att det kan börja komma fler med färjor från Polen, vilket betyder att Ystad, Karlshamn och Karlskrona kan bli nya mottagningsstationer, säger Fabian Hvengaard.
”Det är frustrerande”
David Maxe tillbringar mycket tid i Trelleborg för att ta emot dem som kommer. Men när antalet flyktingar som kommer dit stundtals är lägre så får han i stället tillfälligt ta andra arbetsuppgifter. Han är positiv till sitt arbete, men mötet med många människor i nöd kostar samtidigt på.
– Det är frustrerande när jag möter människor som är i behov av hjälp och när jag känner att jag inte riktigt kan ge dem de svar de behöver. Då känner jag mig maktlös och kan gå och tänka på det efteråt, säger han.
Fabian Hvengaard var med under flyktingströmmen 1992. Han vet därför att situationen nu är ansträngd men kanske inte så extraordinär som man som utomstående betraktare kan tro.
– Vi tar emot lite fler nu. Samtidigt är situationen annorlunda på flera andra sätt. Då hade vi till exempel inte mobiltelefoner. Vår myndighet är bra på brandkårsutryckningar. När flyktingströmmen ökar, vilket den gör i cykler, så kan det se rätt kaotiskt ut men vi ordnar det, säger han.