Den socialdemokratiska gruppen (S&D) skulle gå från 194 till 217 stolar i EU-parlamentet om det var val i dag. Därmed skulle de få nästan 30 procent av platserna och gå om högerpartierna som idag har flest platser. Det framkommer i en opinionssammanställning som organisationen Votewatch har gjort. Men Socialdemokraterna skulle inte vara tillräckligt stora för att kunna styra själva eller tillsammans med vänstern och de gröna, utan istället skulle det krävas att mittengrupperna arbetar tillsammans i en stor koalition. Däremot skulle S&D få utse ordförande för kommissionen – som i så fall skulle bli den tyske S-talmannen Martin Schulz.
Prognosen visar också att partierna längst ute på vänster- och högerkanterna som inte tillhör någon av de stora grupperna skulle gå fram allra mest.
– Vi är säkra på mönstret, det kommer att ske en stor spridning från mitten mot den radikala vänstern och högern, sa Simon Hix, professor på London School of Economics och projektledare för studien, när resultatet presenterades i Bryssel.
EU får skulden för kriser
Totalt skulle de partier som räknas som grupplösa få tolv procent av rösterna. Det är en tredubbling av antalet stolar de har idag. Till stor del handlar det om högerextrema och EU-kritiska partier. En utveckling som Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet, menar är ganska väntad.
– Med tanke på att stora kriser präglat många länder de senaste åren är det inte särskilt konstigt. Enligt en del av opinionen är det EU som bär skulden till att det har blivit så här. Det finns en väldig frustration bland många människor, men få vägar att kanalisera frustrationen. De högerextrema partierna blir ett sätt att göra det genom, säger han.
Även Sofie Blombäck, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser tendenser till att neofascistiska vindar blåser i Europa men vill nyansera bilden.
– Sett till opinionssiffrorna finns det sådana tendenser men det är stora skillnader från medlemsland till medlemsland. Just nu finns mycket stöd för uppstickarpartier generellt, inte bara de som är invandrarkritiska, säger hon.
Men visar prognosen rätt skulle de högerextrema partierna få nästan 40 platser i parlamentet, en dubblering jämfört med i dag. Av dessa står enbart franska högerextrema Front National för drygt hälften. De skulle därmed bli Frankrikes största parti. Och även Nederländerna skulle få ett högerextremt parti som sitt största – Geert Wilders Frihetspartiet väntas få fem stolar. Lyckas de dessutom samarbeta med nederländska Frihetspartiet, Österrikes Frihetspartiet, Sverigedemokraterna, Italiens Lega Nord och Vlaams Belang från Belgien, tror Magnus Blomgren att de kan spela en betydligt större roll i parlamentet än vad de gör idag.
– Som det är nu har de här mindre partierna haft jättesvårt att samarbeta, men skulle de få vind i seglen och bli större, ökar nog drivkraften att enas i en högerextrem grupp. Ju starkare de är och ju fler länder de representerar, desto mer kan de ställa till med i parlamentet, säger han.
Vänstern växer i Grekland
Utöver dessa partier väntas dessutom grekiska nynazistiska Gyllene gryning få hela tre platser. Men precis som i EU i stort, växer även den motsatta sidan i Grekland. Det radikala vänsterpartiet Syriza väntas bli Greklands största parti och få sju stolar i parlamentet.