BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
"Skydda våra gränser"
Vem som helst av de båda kandidaterna kan ta hem segern, menar Laurenz Ennser-Jedenastik, professor i statsvetenskap vid universitetet i Wien.
– Enligt de få opinionsundersökningarna som har gjorts är det mycket jämt. Visserligen är undersökningarna inte av så hög kvalitet, men jag skulle ändå säga att det kan gå hur som helst, säger han.
I Österrike är presidentens makt liten. Rollen är framför allt ceremoniell. Men det är en roll som presidenten själv skulle kunna förändra – enligt en ändring av landets konstitution 1929 kan presidenten upplösa parlamentet. Det har dock aldrig hänt, men Hofer har insinuerat att det inte är en omöjlighet. Han har också sagt att han kommer att föra seriösa samtal med regeringen om han känner att "de agerar på ett sätt som kan skada landet". Det som främst skadar landet är, enligt Hofer, invandring och islamisering. När han på sin hemsida får frågan om vilket politiskt projekt som bör genomföras snabbast är svaret:
– Nu måste vi framför allt skydda våra gränser.
Han har också sagt att han förstår om människor vill bära vapen i Österrike med tanke på den oro flyktingkrisen innebär, och menar att "vi österrikare har rätt till vårt hemland och att skyddas mot islamism och våld". Att Hofer nu kan bli landets president oroar många muslimer.
– Många känner stor rädsla. Hofer har gjort flera främlingsfientliga uttalanden om sin syn på muslimer, och inte minst muslimska kvinnor. Han har till exempel sagt att han som president kommer att jobba för att kvinnor i huvudduk inte kan få politiska uppdrag. Han sprider en väldigt negativ bild av muslimer, säger Carla Amina Baghajati, som sitter i styrelsen för Islamiska trossamfundet i Österrike.
Veteraner från Waffen-SS
FPÖ har också nazistiska rötter. De bildades redan 1955, och
de två första partiledarna hade båda varit medlemmar
i Waffen-SS. Den första partiledaren, Anton Reinthaller, var till och med dömd för krigsförbrytelse och hade just släppts ur fängelse när han blev partiledare.
David Zistl, projektledare för österrikiska Refugees Welcome, menar att partiet fortfarande är nazistiskt.
– Även om de inte är uttalat är deras retorik lika illa. Jag kan inte förstå att så många röstar på dem. Bara att de har blåklinten som symbol säger en hel del, de skäms inte ens över sina rötter, säger han.
Missnöje mot styrande
Blåklinten är kontroversiell. Den användes av tyska nationalister i början av 1900-talet, och mellan 1934 och 1938, när det nazistiska partiet var förbjudet i Österrike, användes den som en hemlig symbol för partimedlemmar så att de skulle känna igen varandra. Ändå har FPÖ gjort blomman till sin.
– Att det ens är möjligt tror jag är för att Österrike efter Andra världskriget sågs som ett offer, det var tyskarna som var de skyldiga. Men många högt uppsatta nazister kom ju från Österrike, inte minst Hitler. Men det verkar inte spela någon roll, säger David Zistl.
Att Hofer trots sina extrema åsikter har ett så starkt stöd att han nu kan bli president beror dels på att han lyckats framställa sig som en mjuk person med stort engagemang för välfärdsfrågor, men främst på hans inställning till invandring, menar statsvetaren Laurenz Ennser-Jedenastik.
Samtidigt hade FPÖ aldrig kunnat växa så som de har gjort om det inte också funnits ett missnöje mot den nuvarande regeringen.
– Norbert Hofer är en person som säger att han vill stå upp mot regeringen, att han vill säkerställa att regeringen arbetar för folket. Det är ett sätt att positionera sig som han har vunnit på, säger Laurenz Ennser-Jedenastik.
Närmar sig regering
Han tror dock att det är osannolikt att Hofer skulle använda sin formella rätt att faktiskt avsätta den regering han så hårt kritiserar, men menar att en seger för FPÖ ändå kan få stor betydelse.
– Som president kan han ha en betydligt mer aktiv roll i förhandlingarna om vilka partier som ska sitta i koalition i nästa regering, säger Laurenz Ennser-Jedenastik.
Att FPÖ blir ett av de partierna tror han är ganska sannolikt. Vid senaste valet blev de landets tredje största parti, och i vissa opinionsmätningar som har gjorts i år har de till och med varit störst. Carla Amina Baghajati tror också hon att det skulle kunna bli så.
– Partiet växer, så det är inte alls osannolikt. Men jag hoppas att människor istället kommer känna att det räcker nu, vi har en president från FPÖ, vi vill inte ha dem i regeringen också, säger hon.