Flera av Öbos äldre lägenheter har renoverats eller renoveras just nu. Bland annat i Vivalla och Varberga. I Varberga evakuerades 126 lägenheter på grund av renovering, men endast 32 procent valde att flytta tillbaka till sitt gamla hem eller till en annan nyrenoverad lägenhet i Varberga.
– Men totalt är det 80 procent som bor kvar i närområdet, så resten bor i lägenheter som inte har renoverats. Många vill inte flytta till en annan stadsdel på grund av sociala orsaker, som att barnen inte vill byta skola, säger Christina Krönert-Lindh, chef för teknik och energi på Öbo.
Öbos hyror höjs i snitt med mellan 20 och 30 procent efter en renovering, men högre höjningar förekommer. I det ena höghuset som renoveras just nu på södra delen av Drottninggatan blir hyreshöjningen för en trea 39 procent.
Måste ha råd att bo
Högre hyra är en orsak till att evakuerade hyresgäster väljer att inte flytta tillbaka. En del flyttar direkt till en annan nyrenoverad lägenhet i samma område för att bara behöva flytta en gång, men många väljer att bo kvar i sin evakueringslägenhet.
– En del ser det som en chans att byta till sig en lägenhet de hellre vill ha, till exempel äldre som har stora lägenheter och som vill ha en mindre, säger Öbos bostadschef Per Åberg.
Fast Hyresgästföreningen ser en fara i att Öbo bygger för dyrt eller renoverar för lyxigt om hyrorna blir för höga. Och Öbo sätter standarden även för privata hyresvärdar, eftersom bolaget är Örebros i särklass största hyresvärd.
– Även människor med lägre inkomster måste ha råd att bo. Underhållet måste skötas utan stora hyreshöjningar som följd. Annars ökar segregationen i samhället mellan de som har råd att betala för bra standard och de som inte har det, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.
Stormtrivs i Vivalla
Inger Nordquist är en av få hyresgäster som valde att flytta tillbaks till sin gamla lägenhet på Visgatan i Vivalla.
– Jag sade att jag ville ha en klädkammare i stället för en garderobsvägg i sovrummet, och det fick jag! Så jag hade inget val, säger hon och skrattar.
Husen på Visgatan har genomgått en totalrenovering både utvändigt och invändigt. Planlösningen har ändrats, fasaden gjorts om och mellan husen har nya gårdar anlagts. Gräs och växter spirar i vårsolen. Kvarteret har även fått ett nytt namn, Hjärstaskogen.
– Det har blivit så fint, jag trivs fantastiskt bra. Hyran gick upp med en tusenlapp i månaden, men det är det värt, säger Inger Nordquist.
Hon har bott i Vivalla i 13 år och stormtrivs. Det är nära till skogen och naturreservatet Boglundsängen, men även till affärer och centrala Örebro. Det enda hon inte gillar är Vivallas dåliga rykte.
– När jag berättar var jag bor ser jag att folk undrar vad det är för fel på mig. Men jag bodde i centrala Örebro förut och där var så stökigt och bråkigt, jag vågade inte rasta hunden på kvällarna. Här är så lugnt, jag törs gå ut med hunden vid midnatt.
Frida Berg sitter på en parkbänk ute på gården och pratar med en kompis, de har påsklov från skolan. Fridas familj flyttade till Hjärstaskogen från Varberga. Hon håller med Inger Nordquist.
– Det kan vara stökigt vid Vivalla centrum ibland, men här är det alltid lugnt. Området är mycket finare och trevligare än där vi bodde förut.
Blanda olika boenden
På Öbos huvudkontor stegar Christina Krönert-Lindh fram till en väggkarta över Örebro.
– Titta här, om man flyttar Vivalla in till centrum skulle området täcka alla kvarteren mellan Nikolaikyrkan och Olaus Petrikyrkan. Det bor lika många i Vivalla som i Nora, men hela Nora får inte dåligt rykte om det begås ett brott där.
Öbo är också trötta på Vivallas dåliga rykte. Men det går inte att förneka att det finns problem i delar av Vivalla, enligt Rikspolisstyrelsen har området problem med kriminella nätverk. Att det nyrenoverade området på Visgatan döpts till Hjärstaskogen är ett strategiskt beslut för att ge området bättre status.
– I stället för en enhetlig bebyggelse vill vi dela upp Vivalla i mindre områden och skapa en kvarterskänsla som de boende kan identifiera sig med. Vi kommer att fortsätta jobba med kvarter även kommande renoveringar, säger Per Åberg.
Öbo säljer några av radhusen på Visgatan och ska även bygga ett nytt punkthus.
– Vi vill blanda olika sorters boende för att locka fler bostadstyper, även människor som föredrar att äga sin bostad framför att hyra, säger Per Åberg.
Att blanda olika sorters bostäder och bygga villor och radhus till försäljning är något som Öbo jobbar med på fler ställen, bland annat i Varberga. Där har nybyggda radhus sålts och uppe på taken på några av huslängorna finns numera terrasslägenheter, som enligt Öbo ”har det lilla extra”.
Men smakar det så kostar det, hyran för en terrasslägenhet på 67 kvadratmeter är närmare 8 400 kronor. Månadshyran för en annan lägenhet på 73 kvadratmeter i Varberga är cirka
4 800 kronor.
Krav på statligt stöd
Flera av Öbos stora bostadsområden är byggda på 50- och 60-talet och ingår i det så kallade miljonprogrammet. Som nu måste renoveras. Men enligt Öbos vd Ulf Rohlén kan inte bolaget rusta alla bostadsområden i den utsträckning som skulle behövas. Orsaken är att marknadsvärdet på husen i ytterområdena efter renoveringen blir lägre än kostnaden för upprustningen.
– Och då måste Öbo göra avskrivningar i bokföringen och det är dåligt för bolaget, säger Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.
Han anser att staten måste hjälpa till att rusta upp miljonprogrammet, antingen med bidrag eller andra former av ekonomiska lättnader.
– Annars drivs mindre bemedlade människor från sina hem och tvingas att flytta runt i takt med att Öbo renoverar, vilket skulle få stora sociala konsekvenser. Och om större delen av bostadsbeståndet renoveras och hyrorna blir för höga, vart ska de som inte har råd att betala ta vägen?