Nya ytvattenprover vid Örebro flygplats visar alltså att vattnet innehåller höga halter av miljögiftet PFOS. Det högsta värdet som har hittats är 1 570 nanogram PFOS per liter. Halterna är ungefär tre gånger högre än vad man exempelvis har hittat under tidigare undersökningar vid Arlanda och Landvetter flygplats.
– Jag tycker att det är konstigt att jag har hittat så här höga halter här. Vi vet att PFOS fanns i det släckskum som användes vid många flygplatser, men Arlanda och Landvetter är ju mycket större flygplatser som också ligger i ett mer tätbefolkat område, därför är jag förvånad, säger Jaqueline Rydberg.
”Ska absolut inte dricka det”
Det var efter fynden av höga halter av PFOS i trafikdöda uttrar som Jaqueline Rydberg fick i uppdrag att ta prover i området i samband med att hon skrev sin magisteruppsats. Teorin var att de höga halterna i de döda uttrarna skulle kunna leda till källor för utsläpp av PFOS.
– Jag utgick ifrån var uttrarna hade hittats och platser där man kan misstänka att det finns PFOS, som exempelvis flygplatsen, säger hon.
Halterna vid flygplatsen är hittade i ytvatten, inte i dricksvatten. Men Torbjörn Lindberg som ansvarar för PFOS-frågor på Livsmedelsverket tycker att boende i området bör kontrollera sitt vatten.
– Finns det så pass höga halter i omgivningen tycker jag att de som har egen brunn ska kontrollera sitt dricksvatten. Skulle de här halterna finnas i dricksvatten ska man definitivt inte dricka det. Alla halter över 900 nanogram per liter ska man undvika, säger han.
Hushållen kring flygplatsen har egen brunn och eget avlopp, de är inte kopplade till det kommunala vattnet i dag. Men Jaqueline Rydberg kan inte säga ifall hushållens vatten är påverkat.
– Det behövs fler prover i området för att man ska kunna se omfattningen av det här. Men jag anser att man bör titta vidare på det här, säger hon.
Höga halter också i Kumla
Mikael Smedberg, flygplatschef på Örebro flygplats vill veta mer om mätvärdena, och om undersökningen innan han kommenterar de höga halterna, men han säger att det kan bli aktuellt med åtgärder.
– Det är klart att vi måste ta tag i frågan, vi får resonera med miljökontoret om vad som behöver göras, säger han.
Det är inte bara provtagningarna utanför flygplatsen som har visat på höga halter av miljögiftet PFOS. Utanför Sakab i Kumla har Jaqueline Rydberg hittat nästan lika höga värden. Ett vattenprov precis utanför avfallsanläggningen visade 1 450 nanogram PFOS per liter. Och i den sjö där vattnet slutligen hamnar, Söderhavet, är det också förhöjda värden.
– Det här är högre halter än vad vi har sett tidigare i egna provtagningar. Det här är en första indikation på att halterna för PFOS kan ha ökat. Det betyder att vi kommer att ta fler prover och att vi måste göra en grundlig kartläggning, säger Hanna Eriksen, miljöchef på Sakab.
Planen är nu att de både ska ta fler vattenprover och undersöka fisken i Söderhavet. För är det mer än en tillfällig trend kommer Sakab att vidta åtgärder.
– Visar det sig att det är oacceptabla nivåer får vi åtgärda det. Vi vill ha så liten påverkan som möjligt på miljön i vårt närområde, säger Hanna Eriksen.