Uttern hade det tufft under slutet av 1900-talet och var helt borta från Örebro län under 40 år. Under 2000-talet kom den tillbaka igen. Men nu kan djurets hälsa återigen vara i fara.
– Sju döda uttrar från länet har undersökts. Sex av dem hade höga halter av PFOS i levern. En av de döda uttrarna hade extremt höga värden, berättar Jaqueline Rydberg, som studerar naturgeografi och kvartärgeologi på Stockholms universitet och som nu gör sitt examensarbete om uttrarna på miljö- och hälsoskyddsenheten i Örebro kommun.
De döda uttrarna har inte dött av miljögiftet, utan har efter olika bilolyckor i länet skickats till enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet. Där har olika organ undersökts och jämförts med uttrar från övriga landet. Och resultatet visar att uttrarna från Örebro län hade ovanligt höga värden.
– Det finns några län där halterna överstiger riksgenomsnittet. Örebro är ett av dem, säger Anna Roos, forskare på Naturhistoriska riks-museet.
Trodde inte på resultatet
En av uttrarna hade så höga värden att personalen på laboratoriet först inte trodde på resultatet.
– Teknikern blev förvånad över de höga halterna och jätteskärrad, så han gjorde faktiskt om dem för att vara på den säkra sidan. Och det visade sig att det stämde. Halterna var de näst högsta vi har uppmätt i en svensk utter, säger Anna Roos.
Uttrarna som är undersökta har hittats på flera olika platser inom Örebro kommun, Kumla kommun och Hallsbergs kommun. Därför försöker nu Jaqueline Rydberg att genom sitt examensarbete hitta källan till problemet.
– Uttrarna rör sig inte i så stora revir, så nästa steg blir att se om det kan finnas lokala utsläpp som orsakar de här höga halterna. Jag har därför tagit prover på några platser som jag misstänker kan ha exponerats för det här ämnet, säger Jaqueline Rydberg.
Vidare utredning behövs
Svaren kommer att dröja några veckor. Men områden som är extra intressanta är marken runt flygplatsen och runt företaget Sakab.
– Sakab är ett av få företag som arbetar med att destruera det här ämnet, så det är självklart intressant att se om det får någon betydelse för området runt omkring. I andra undersökningar har man hittat utsläpp kring flygplatser, därför väljer jag att även titta på det, säger Jaqueline Rydberg.
Miljögiftet PFOS har tidigare hittats på brandövningsplatser, kring flygfält eller militära övningsfält. Under de senaste åren har ämnet hittats i vattnet på flera orter i Sverige. I fem kommuner; Botkyrka, Uppsala, Ronneby, Halmstad och Båstad har det lett till stora förändringar när det gäller vattenförsörjningen. Och på flera håll har även befolkningen fått i sig höga halter av PFOS. Det gör att både Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen ser allvarligt på fynd av det här slaget.
– När man hittar djur med förhöjda halter behövs en vidare utredning. Dels kan ämnet hota utterns hälsa och dels finns det en risk för att även människor exponeras, säger Bert Ove Lund, på Kemikalieinspektionen.
Kan finnas lokal utsläppskälla
Det kan vara en slump att sex av sju djur från länet har haft förhöjda värden, men en trolig förklaring är att det finns någon lokal utsläppskälla, menar Bert Ove Lund. Och han tror att PFOS-halterna i uttrarna kan hjälpa oss att hitta den.
Om människor i de här områdena har högre halter av PFOS är än så länge oklart, men Bert Ove Lund kan inte utesluta det.
– Hittas en lokal utsläppskälla så finns det en risk att även människor har högre nivåer av PFOS i de här områdena. Vi har inga indikationer på det ännu, men det här måste utredas mer, säger han.