Elisabet Mossberg är ord-förande på Lärarförbundet
i Göteborg. Hon säger att lönen är en viktig faktor för att lärare väljer att byta eller stanna kvar på en arbetsplats, men tycker att skolor med extra utmaningar borde börja tänka ett steg till.
– Skolor i vissa områden måste tänka mer på hur de kan underlätta för lärarna. Om man exempelvis har många elever som inte har svenska som modersmål kanske det behövs två lärare i varje klassrum, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samarbetar i par
Gamlestadsskolan har arbetat med tvålärarsystem sedan några år tillbaka, och även Hammarkullsskolan håller på att bygga ut ett sådant system. Det innebär att alla lärare samarbetar
i par och tanken är att de ska utvecklas bättre och få en minskad arbetsbelastning. Andra saker som Elisabet Mossberg märker lockar lärare är om skolan har många pedagoger och bra sam-arbete med elevhälsan. Även bra modersmålsundervisning kan vara viktigt när lärare söker jobb.
– Semester och friskvård kan- också locka en och annan sökande. Men det viktigaste är ändå hur lärarna har det i var-dagen, säger hon.
En granskning som Lärarnas tidning gjort visar att utbildade lärare i allt högre grad söker sig till skolor där eleverna har väl-utbildade föräldrar. Göteborg var den stad med snabbast växande gap. På skolor där elevernas föräldrar har hög utbildning var andelen lärare med en pedagogisk högskoleexamen 90 procent medan motsvarande siffra för skolor där elevernas föräldrar var lågutbildade var 82 procent.
Regeringen satsar på löner
Det kommande läsåret skjuter- regeringen till 16 miljoner kronor- för att höja lönerna för rektorer och förstelärare som väljer att arbeta på skolor med extra stora utmaningar. Det är en regeringssatsning tänkt att ska skapa en mer likvärdig skola. Göteborg stad har sökt om fem miljoner i statsbidrag vilket skulle räcka till 59 förstelärare. En liknande satsning gjordes inför det nuvarande läsåret men då fick inte Göteborg stad ta del av potten.
Anledningen är att kommunen måste lyckas tillsätta alla så kallade karriärtjänster för att kunna ansöka om det extra bidraget för lärare i utsatta områden. Om stadsdelsförvaltningarna i Göteborg inte kan tillsätta alla sina tjänster blir det alltså inga extra pengar till skolor med stora utmaningar.
– Alla stadsdelar måste samarbeta om man ska lyckas tillsätta alla tjänster i år. Det är inte alltid lätt, säger Elisabet Mossberg.
De områden i Göteborg som kan få ta del av regeringspengar-na för att höja förstelärarnas löner är Gårdsten, Hjällbo, Norra Biskopsgården och Bergsjön.