Hela sommaren har bränder härjat i olika delar av landet. Redan maj månad var ovanligt torr och varm och de höga temperaturerna har inte lättat sedan dess. Just nu är det risk för brand i hela Sverige, förutom i västra Norrbotten. Under onsdagen pågick så många som 37 olika räddningsinsatser, varav sju var så pass allvarliga att allmänheten uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Göteborg har hittills undgått de värsta bränderna. Men även här är brandrisken fortsatt hög och i hela länet råder eldningsförbud. De senaste dagarnas korta regnskurar har bara erbjudit en tillfällig respit, säger insatschefen Lars Magnusson vid Räddningstjänsten Storgöteborg.
– Regnet torkar upp snart så redan i helgen är vi uppe på fem eller sex på den sexgradiga skalan, där fem innebär stor risk och sex innebär extremt stor risk för brand.
Kan få släcka samma eldar igen
Bara under måndagen ryckte räddningstjänsten ut för att släcka åtta olika bränder i Storgöteborg, som innefattar sex kommuner.
– Det har varit både små gräs-bränder och några lite större. Några som ligger kvar sedan förra veckan har vi fått åka tillbaka till.
Det är nämligen torrt djupt ner i marken, vilket innebär att glöden kan söka sig nedåt. Om det blåser kan elden flamma upp igen, säger Lars Magnusson. Därför lämnar räddningstjänsten på vissa platser kvar utrustning och brandmännen hackar också i jorden så att vattnet ska kunna sippra ner.
Bemanningen är ansträngd eftersom räddningstjänsten även fått bistå kollegor i andra delar av landet, men det påverkar inte beredskapen i Göteborg, enligt Lars Magnusson.
– Just nu jobbar vi rätt intensivt med resursbegäran från Dalarna, de har bett om stöd för de närmaste tre veckorna. Eftersom vi har klarat oss ganska bra är det klart att vi hjälper till med det vi har, det har vi gjort i hela Västra Götalandsregionen och Jönköpings, Kalmars och Östergötlands län.
Brist på deltidsbrandmän
Samtidigt finns det en brist på deltidsbrandmän i hela landet. Bara i Västra Götaland saknas 320 stycken, rapporterar GP. Framförallt är det på glesbygden som det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän, säger Lars Magnusson. På orter där arbetsplatser lägger ner blir man kanske tvungen att pendla till sitt huvudjobb i en större stad och då blir det svårt att hinna arbeta på räddningstjänsten också. Konsekvensen är att det blir svårare för dem som jobbar som brandmän på heltid att ge stöd på andra håll i landet, eftersom de behöver bemanna hemområdet. I nuläget är det emellertid många som hjälper till med de bränder som uppstår, säger Lars Magnusson.
– Både försvarsmakten, hemvärnet och frivilliga resursgrupper hjälps ju åt, framförallt på de ställen där det är mycket bränder. En del ringer in till oss för att de vill anmäla sig som frivilliga, men då hänvisar vi dem dit där det brinner, vi har svårt att organisera det härifrån.