Att privata hyresvärdar använder ett förmedlingsföretag som mellanhand för att kunna ta ut ockerhyror och lättare vräka boende, är enligt Högsta domstolen ett ”kringgående av bestämmelser om besittningsskydd och om skälig hyra”.
– Va?! Skojar du? Vann jag?! Jag var helt övertygad om att jag skulle förlora, säger Adam, som inte vill gå ut med sitt efternamn, när Dagens ETC ringer och berättar att domen kommit.
Han fortsätter:
– Nästan sex år års kamp är över, vilken otrolig lättnad. Nu måste jag läsa igenom domen med min advokat för att förstå exakt allt.
15 000 för mycket – varje månad
Adam bor i en fyrarummare på Östermalm. Mellan 2010 och 2017 betalade han 23 000 kronor i månaden för den, när den enligt bruksvärdet borde ha kostat cirka 8 000 kronor.
Det här har varit möjligt eftersom fastighetsägaren Carl Urban använde sig av Forenom Apartments som mellanhand, som då alltså blivit förstahandsboende. På papperet har det finska jätteföretaget, som hyr ut så kallade hotellägenheter, varit värd åt den andrahandsboende Adam. På så sätt har man rundat en förhandlad, normal hyra, och Adam har även blivit av med besittningsskyddet. Det vill säga rätten att bo kvar om du bott där tillräckligt länge, om du blir oskäligt uppsagd.
Av de 23 000 kronor i hyra har 18 000 kronor gått till Carl Urban varje månad i sju år. Resterande belopp, 5 000 kronor, har gått till Forenom Apartments.
HD gör annan bedömning
Allt det här uppdagades när Adam mejlade 2017 om att tvättmaskinen i den 91 kvadratmeter stora lägenheten brakat ihop. Forenom svarade att det inte är deras ansvar då de bara är en mellanhand. Sedan blev Adam uppsagd.
Eftersom Adam är en amerikan med tjock plånbok så stämde han då husets ägare Carl Urban för rätten att få bo kvar – något som idag kostat Adam cirka en miljon i egna advokatkostnader.
Våren 2020 förlorade han i Stockholms tingsrätt eftersom de inte ansåg det bevisat att det fanns en intressegemenskap, ett bulvanförhållande, mellan Carl Urban och mellanhanden Forenom Apartments.
Hösten 2021 landade Svea hovrätt i samma slutsats. Adam ska förutom sina egna rättegångskostnader även täcka alla Carl Urbans.
Men nu har Högsta domstolen, Sveriges högsta juridiska instans, dömt tvärt om. De anser att Carl Urbans försvar inte är godtagbart och att Adam har rätt till förlängning av hyresavtal då han i egenskap av andrahandshyresgäst ska ha besittningsskydd, och att hyran på 23 000 kr är ”betydligt högre än skälig hyra”.
Totalt ligger båda parters rättegångskostnader på cirka 2 miljoner kronor. En nota som nu hamnar hos Carl Urban.
– Som jag sagt förr: det här måste vara världens dyraste tvättmaskin, säger Adam skrattandes.
”Kryphålet har nu stängts”
Vad den här unika domen får för långtgående konsekvenser för den så kallade hotellifieringen – att värdar använder mellanhänder för kringgå förhandlade hyror och besittningsskydd – återstår att se.
Adam analyserar så här:
– Ett perfekt kryphål har nu stängts. Det betyder att systemet kommer att balanseras. Konsekvenserna kommer att bli positiva för att återställa den ojämlika makten mellan hyresvärd och hyresgäst.
Läs mer:
Han riskerar två miljoner i kampen mot marknadshyror
Ny dom i HD kan öppna för marknadshyra
Renée är enda hyresgästen i sitt hyreshus
Fyrbarnsfamilj vräks från hotellägenhet