Håll de röda linjerna – eller öppna för SD? Det är den fråga centerpartisterna inte kommer runt när ropen på en högersväng ljuder allt starkare i partiet efter valförlusten. För den som är först ut med att vilja efterträda Annie Lööf är en omprövning av SD-motståndet otänkbart:
– Centerpartiets hårda linje mot Sverigedemokraterna kvarstår, säger EU-parlamentarikern Emma Wiesner.
– Någon skrev att valet skulle avgöras av vad människor känner störst skräck inför – Sverigedemokraternas maktposition eller samhällsproblemen. Det visade sig vara samhällsproblemen. Vi måste återgå till sakfrågorna.
Han vädrar morgonluft Tim Svanberg, ordföranden för partiföreningen i Ronneby stad som varit kritisk mot sitt parti länge och inte ens röstade på Centerpartiet i riksdagsvalet. Nu hör han många säga som han: Det har pratats för mycket om värderingar och om att stänga Sverigedemokraterna ute. Nu måste Centerpartiet ner i myllan och återvinna den landsbygd där partiet tappade allra mest i valet.
1544 kilometer norrut sitter Tomas Mörtberg i ett kommunhus med tegelväggar och tänker i samma banor. Han är kommunstyrelsens ordförande i Övertorneå och har skrivit under samma debattartikel som Tim Svanberg och 18 andra centerpartister runt om i landet. I Svenska Dagbladet för de fram Helena Lindahl som sin partiledarkandidat – riksdagsledamoten som vägrade rösta för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister när januariavtalet slöts.
Centerpartiet hade inte svar nog på de frågor människor ställde, om skenande kostnader och hålen i plånboken. Medan högerpartierna lovade billigare el och bensin var C-ledningen upptagna av SD.
Den bilden tecknar flera av de centerpartister Dagens ETC pratar med. För centerpartisterna i Övertorneå innebar bränslepriserna en särskild uppförsbacke.
– Folk knäar ju. Visst måste vi jobba med miljöfrågorna, men det får inte gå till absurdum, säger Tomas Mörtberg.
Hans valkrets Norrbotten hörde till dem där Centerpartiet blev av med sin representation – till förmån för Sverigedemokraterna. De senare vann sympatier med förslag för att få folk att flytta norrut och ta de nya industrijobben, som avskrivna studieskulder och sänkta arbetsgivaravgifter. Klassisk centerpolitik – som enligt Mörtberg skymdes av motståndet mot SD.
– Nu säger folk: ”Ni är emot det! För ni är emot Sverigedemokraterna”.
”Sluta vara centerpartist”
Hans kollega i Nordmaling, Madelaine Jakobsson, har en annan syn. Grundläggande värderingar är själva skälet till att hon en gång klev in i centerrörelsen.
– Jag tappar hellre några procentenheter än mina värderingar. Skulle vi backa på dem måste jag sluta vara centerpartist, säger Madelaine Jakobsson.
Att Centerpartiet några veckor före valet ställde sig bakom Magdalena Andersson tror hon visserligen kan ha kostat en del röster. Men till skillnad från Tim Svanberg och Tomas Mörtberg tycker hon ändå det var rätt. När Moderaterna kramat sig fast vid Sverigedemokraterna ser hon inga alternativ. Att omvärdera synen på SD ser hon som en ideologisk omöjlighet. Och inte heller vore det strategiskt smart, menar hon. Inte efter det svåra och omvälvande vägval Centerpartiet gjorde när Alliansen sprack och samarbetet med Socialdemokraterna inleddes efter förra valet.
– Då skulle vi ha gjort hela den här resan i onödan, säger Madelaine Jakobsson.
Fem dagar efter den där debattartikeln i Svenska Dagbladet tar den första partiledarkandidaten klivet ut ur garderoben. EU-parlamentarikern Emma Wiesner säger sig vara av det virke som krävs för att leda ett parti som nu träter om vägen framåt. Inte heller hon vill veta av någon omsvängning till Sverigedemokraterna.
– Centerpartiets hårda linje mot Sverigedemokraterna kvarstår, säger Emma Wiesner.
Till de problem Centerpartiet har att brottas med finns att partiet tappat förtroende bland väljarna i flera hjärtefrågor, konstaterar Emma Wiesner. Dit hör klimatpolitiken.
– Miljö-, klimat- och energipolitiken är själva anledningen till att jag gick med i Centerpartiet. Att väljarna inte har förtroende för oss i de frågorna är ett starkt underbetyg.
Emma Wiesner är energiingenjör till professionen och har klimat- och energifrågor på sitt bord i Bryssel. Partiets vurm för företagande kan gå hand i hand med de gröna frågorna, anser hon.
– Centerpartiet skulle vinna på att prata mer om gröna jobb, grön tillväxt och om alla de hinder som finns idag för att kunna etablera gröna bolag i Sverige. Det är här lösningen på klimatfrågan finns.
CUF: Gå åt höger
Ungdomsförbundets ordförande Réka Tolnai säger det rakt ut: Ta ett kliv åt höger. Hon tillhör den generation unga centerpartister som fått marknadsliberalismen om inte med modersmjölken, så med drinkarna på tankesmedjan Timbros tillställningar.
Réka Tolnais högersväng ser inte nödvändigtvis likadan ut som den som förespråkas av Tomas Mörtberg, Tim Svanberg och andra som betonar vikten av att vinna tillbaka landsbygden. Partiet backade i Stockholms stad likväl som i Dorotea, påpekar hon. Réka Tolnai lyfter fram sådant som skattesänkningar och liberala reformer på arbetsmarknaden. Ny kärnkraft vill hon också se, liksom uranbrytning på svensk mark.
– All fossilfri el ska klassas som bra el, säger Réka Tolnai.
Hon drömmer om Alliansens återuppståndelse och vill stänga dörren för att regera med S. Vad som ska gälla om M, KD, L och C, som i årets val tillsammans skrapade ihop 35 procent, inte får majoritet 2026 är hon vagare om. Hon säger att inget hindrar Socialdemokraterna att i så fall släppa fram en alliansregering. Men annars då? Om S inte plötsligt blir så givmilda med makten – kan SD ingå i regeringsunderlaget?
– Det är väldigt långt till 2026. Vi vet inte om Sverigedemokraterna kommer att öka eller minska och hur spelplanen kommer att se ut. Så det är väldigt onödigt för mig att spekulera.
Att regeringsfrågan lär fortsätta plåga centerpartisterna är ingen högoddsare. Inte ens de tjugo partiföreträdare som fört fram Helena Lindahl som partiledare är överens. Tim Svanberg ser gärna överenskommelser med Kristerssons regering redan kommande mandatperiod. Men en annan av undertecknarna, Can Savran, kommunalråd i Åre hoppas att partiet ska växa och frodas i opposition och bädda för ett annat politiskt landskap 2026. Han drömmer liksom Reka Tolnai om Alliansens comeback.
– Vi måste se om vårt eget hus. Våra forna kompisar i Alliansen har gått vilse i mörka skogen, säger Can Savran.
Att ingå i samma regeringsunderlag som SD skulle innebära partiets undergång, menar han.