Högern mot seger – men de sista rösterna avgör viktigt mandat
Bild: TT/Stefan Jerrevång, Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT
Dagens ETC
Allt talar för att högern vinner – med SD som största parti. Men när de sista rösterna räknas på onsdag kan det bli avgörande om övervikten blir ett eller tre mandat. Det menar statsvetaren Peter Esaiasson.
– Man behöver lite marginal för att undvika en Kakabaveh-situation, säger han.
47 000 röster och ett mandat. Så stor är ledningen för Ulf Kristerssons regeringsunderlag inför den slutgiltiga rösträkningen som inleds på onsdag.
Ett extremt jämnt val alltså – men allt talar för att högern behåller sin ledning, enligt statsvetaren Peter Esaiasson.
– Jag är ganska säker, säger han.
Däremot är det en öppen fråga om övervikten blir ett eller tre mandat, menar han. Och det kan visa sig helt avgörande längre fram – det har den gångna mandatperioden visat. I flera viktiga omröstningar har den avhoppade vänsterpartisten Amineh Kakabaveh fällt avgörandet.
Inte minst i ett läge med stora spänningar mellan å ena sidan den försvagade Liberalerna och det framryckande Sverigedemokraterna kan det bli svårt att hålla samman riksdagsgrupperna.
– Skillnaden mellan ett och tre mandat är enorm. Det handlar om möjligheten att styra. Man behöver lite marginal för att undvika en Kakabaveh-situation, säger Peter Esaiasson.
Strid mellan V och M
De runt 200 000 röster som återstår att räkna består av dels brevröster från utlandet, dels röster som avgetts på förtidsröstningsställen under valdagen.
När det gäller utlandsrösterna finns historiskt en klar tydlig övervikt åt den borgerliga blocket, men för onsdagsrösterna som helhet är det svårare att urskilja tydliga mönster för vilka som vinner och förlorar mandat, enligt Peter Esaiasson. En tendens är att SD backar under onsdagsräkningen.
– Deras väljare brukar rösta tidigt, de trivs inte i vallokalen helt enkelt, säger Peter Esaiasson.
I nuläget är det dock i första hand strid mellan Moderaterna och Vänsterpartiet om det sista mandatet. Under valnatten har det pendlat fram och tillbaka mellan partierna. Inför onsdagsrösterna har V det i sin ägo, men frågan är om de får behålla det.
En spekulation är att Vänsterpartiet gjort en dålig valspurt, då resultatet på valdagen ligger lägre än i flertalet opinionsmätningar inför valet. Det skulle kunna tyda på att man är svaga bland de som bestämt sig sent.
– Så kan det absolut vara, säger Peter Esaiasson.
Det ska påpekas att det handlar om just spekulationer. I de senaste valet ökade V sin röstandel under onsdagsrösterna mer än vad Moderaterna gjorde. Det är mycket små marginaler som avgör var de sista mandaten landar, påpekar Peter Esaiasson.