Högerextrema sajter sprider bild på misshandlad flicka
Bild: Robin Lorentz-Allard
Dagens ETC
Efter mordförsöket på en ung flicka i Skellefteå har obekräftade uppgifter om våldsdådet och den misstänkta minderåriga gärningsmannen använts som slagträ i den offentliga debatten. Högerextrema hemsidor och profiler i sociala medier delar bilden på den nedsövda flickan och hetsar mot invandrare.
– Det handlar om att profilera sig med det här som fond och det är inte lämpligt, säger Socialdemokraternas ordförande i Skellefteå, Olof Nyström.
Det var i torsdags som en minderårig flicka hittades med allvarliga skador i närheten av en skola i stadsdelen Morö backe i Skellefteå. Dagen efter greps en minderårig pojke misstänkt för brottet som rubriceras som mordförsök och grov våldtäkt på barn.
Sedan dess har obekräftade uppgifter om våldsdådet och den misstänkta minderåriga gärningsmannen spridits som en löpeld på högerextrema sajter och i sociala medier. Det spekuleras om pojkens identitet, ålder, ursprung, motiv och handlingar. Uppgifterna används för att hetsa mot invandrare och politiker, som beskylls och målas ut som ansvariga för brottet. Uppgifterna sprids på allt från nazistiska bloggar till Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks.
Elev på Morö backe skola
Flickan som överfölls är elev på Morö backe skola. En bild på den minderåriga flickan när hon ligger i nedsövd i en sjukhussäng sprids flitigt i sociala medier. Bilden är tagen från barnets mammas Instagramkonto, ett konto som i skrivande stund är nedstängt. Det är oklart om mamman önskar att den känsliga bilden sprids, men flera högerextrema och nazistiska nyhetssajter som Nordfront, Fria Tider och Samnytt väljer ändå att publicera.
Sverigedemokraternas kommunikationsenhet driver Youtube-kanalen Riks. I klippet som handlar om brottet i Skellefteå säger programledare Richard Sörman att Riks har fått uppgifter om att den misstänkta minderåriga gärningsmannen egentligen är äldre, att åklagaren borde göra en åldersutredning och att hans mamma enligt en källa ”… inte har velat assimilera sig in i det svenska samhället”.
Den misstänkta kallas ”storvuxen för sin ålder”. Brottsoffret kallas för ”den lilla svenska flickan”. Det spekuleras fritt om obekräftade och känsliga uppgifter. I kommentarsfältet under klippet finns flera öppet rasistiska kommentarer.
Det är viktigt nu är att man inte eldar på den här rädslan.
Bara dagar efter att flickan hittats skadad sprider också Kristdemokraterna en bild via Facebook på ett litet barn som är ute och cyklar med texten: Vem vågar låta sitt barn cykla ensamt i Socialdemokraternas Sverige?
Olof Nyström är Socialdemokraternas ordförande i Skellefteå.
– Jag får bara hoppas att de inte lägger ut den med anledning av den här händelsen. Det hade varit avskyvärt. Jag hoppas att det är ett olyckligt sammanträffande. Annars är det smaklöst. Att man inte skulle våga låta sina barn cykla i Sverige, det är avlägset.
Inte tid för politiska poänger
Olof Nyström säger att hans tankar går till de drabbade och att det i dagsläget inte är tid för att plocka politiska poänger.
– Vi vet fortfarande för lite, just nu behöver händelsen utredas ordentligt och sedan kan vi agera. Vi behöver få klarhet i vad som hänt. Att inte veta skapar otrygghet i sig. Sen är det också viktigt att komma ihåg att det här, tack och lov, är ett enskilt fall.
Det handlar om att profilera sig med det här som fond och det är inte lämpligt. Den generaliseringsdiskussion som uppstår, den är rent farlig.
Att det sprids obekräftade uppgifter på Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks, och även på deras rättspolitiske talesperson Tobias Anderssons konto, tycker Olof Nyström är olämpligt.
– Det är viktigt nu är att man inte eldar på den här rädslan genom att måla med breda penseldrag och överdriva. Vi vet för lite och det vet de som uttalar sig så här också, säger han och fortsätter:
– Vi vill lösa det här ordentligt så att det blir bra, så att vi får ett samhälle för alla. Sanningen är ju att det är inte tuffheten i straffen som kommer att lösa det här, det visar forskningen. Det har väldigt liten effekt på brottsligheten. Det påverkar framför allt opinionen, och det har en poäng, men det löser inte det här problemet. Det viktiga är att skapa ett samhälle som ger stöd, plats och en känsla av att tillhöra samhället.
Vad tänker du om att använda såhär hårda tongångar om en händelse där båda de inblandade är barn?
– Det handlar om att profilera sig med det här som fond och det är inte lämpligt. Den generaliseringsdiskussion som uppstår, den är rent farlig.
Kan skada utredning
Åklagare Andreas Nyberg säger till Dagens ETC att det handlar om en väldigt allvarlig händelse.
– Vår utredning går ut på att klarlägga händelseförloppet. Jag är försiktig med att lämna uppgifter om händelsen och det är för att jag tycker att lämnar jag de uppgifterna så kan det skada utredningen.
Andreas Nyberg bekräftar att han har uttalat sig om att polisen utreder den misstänkta minderåriga gärningsmannens ålder, något som Expressen var först med att skriva om.
– Det finns uppgifter i utredningen som gör gällande att han skulle vara över 15 år gammal. Det är någonting som vi behöver klarlägga så långt som möjligt. På individnivå kan det ha en avgörande betydelse eftersom det då kan bli fråga om straff, det kan det inte bli innan 15. Men för själva utredningen spelar det mindre roll i nuläget, utredningen har samma syfte oavsett ålder. Där är det ingen skillnad.
”Stort allmänintresse”
Den misstänkta pojkens personnummer visar att han är under 15 år.
Nyberg vill inte kommentera spridningen av obekräftade uppgifter om brottet, men säger att det inte påverkar utredningsarbetet.
– Det finns ett stort allmänintresse för den här händelsen, det blir ofta det när det handlar om unga personer och i det här fallet en ung flicka.
Har rätt till integritetsskydd
Det kan vara olagligt att sprida bilder på personer som befinner sig i utsatta situationer, som till exempel brottsoffer.
– Olaga integritetsintrång är ett brott för när någon utsätts för integritetskänslig spridning, det kan exempelvis handla om bilder eller filmer på när någon befinner sig i ett mycket utsatt läge. Det behöver inte vara att uppsåtet är att ägna någon skada, utan det räcker med att personen typiskt sett tar skada av spridningen, säger Ängla Eklund vid Institutet för Juridik och Internet till Dagens ETC.
– Barns integritet och rätt till integritetsskydd är otroligt mycket starkare än samma skydd för vuxna, de är skyddsvärda och som vuxen bör du agera med eftertänksamhet.