På Valkompass.eu ska totalt tio frågor besvaras. Frågorna handlar till stor del om ifall det är bra eller dåligt om EU får mer makt, om vi bör folkomrösta om ett utträde, och om vi ska införa euro.
Ett fåtal frågor handlar om klimatet. En av dem handlar om veteranbilar. Här ska man ta ställning till om ”EU ska se till att fler veteranbilar skrotas för att uppnå klimatmål”. I den andra klimatrelaterade frågan slås det fast att vindkraft är dåligt för havet. Väljaren ska svara om hen trots det håller med om att vindkraft behövs: ”Vindkraft till havs är viktigt för att nå utsläppsmålen, även om det försämrar havsmiljön och minskar den biologiska mångfalden.”
Andra frågor handlar om migrationspolitik, öppna gränser och asyl. Till exempel om det är rätt att EU:s fria rörlighet upprätthålls ”även om det innebär att det blir fler tiggare på svenska gator”.
”Finns nog en annan avsikt”
Till skillnad från andra valkompasser framgår det inte på sajten vilka som ligger bakom kompassen. Något som borde vara självklart, enligt Patrik Öhberg, forskare på oberoende undersökningsorganisationen SOM-institutet på Göteborgs universitet, och ansvarig för den valkompass som SOM-institutet tagit fram för Aftonbladet.
– Det är en central ingrediens, om man vill veta vad för typ av ingredienser kakan är gjord av. Om avsändaren är otydlig finns det nog en annan avsikt med kompassen än att hjälpa väljare att hitta rätt parti.
Vanligast är att medier ligger bakom de olika valkompasserna. Men även till exempel intresseorganisationer som Företagarna och Naturskyddsföreningen har tagit fram egna valkompasser inför EU-valet. Men i de fallen är avsändaren tydlig. På Valkompass.eu går det inte att läsa någonstans att Alternativ för Sverige ligger bakom.
Längst ned på sajten står istället ”Valkompass.eu är ett initiativ för att höja valdeltagandet i EU-valet och stärka kunskapen om vad de olika partierna står för.” Men när Dagens ETC kollar upp vem som äger domännamnet blir det däremot tydligt: det registrerades i juli 2023 av Alternativ för Sverige.
– Jag skulle kanske inte kalla det desinformation, men det är uppenbart ofullständig information i alla fall, säger Patrik Öhberg.
Är inte relevanta
Han tror att en anledning till att AFS har gjort sin egen valkompass är att de ska finnas med som ett alternativ – eftersom de varken har riksdagsmandat eller plats i EU-parlamentet och heller inte väntas få det, har de etablerade valkompasserna inte med dem.
– Vi har inte med dem för att de inte är relevanta i opinionsmätningarna och de sitter inte i riksdagen. Hade vi haft med den typen av partier skulle det bli en enormt massa småpartier, säger Patrik Öhberg.
Hur lätt är det då att bli lotsad till AFS i valkompassen på valkompass.eu? Ganska lätt. Efter att ha gjort valkompassen ett tiotal gånger rekommenderas jag rösta på AFS ungefär var tredje gång. Det verkar räcka att vara lite EU-kritisk. Till och med när jag föreställer mig vara en EU-kritiker långt till vänster finns det bara ett parti för mig – Alternativ för Sverige.
Dagens ETC har sökt Alternativ för Sverige och partiledare Gustav Kasselstrand
Läs även: Så splittrades Alternativ för Sverige