I Paludans svenska nätverk finns personer som velat synas i hans närhet, för att få uppmärksamhet.
Extremhögerpartiet Alternativ för Sverige tog redan 2020 rygg på Paludan och inledde ett samarbete där syftet var att få medial uppmärksamhet, har Dagens ETC avslöjat i den här tredelade granskningen. Danska Ekstra Bladets avslöjanden om Paludans chattande med minderåriga pojkar gjorde att samarbetet mellan AFS och Paludan tog slut.
Men andra svenska högerextrema organisationer har gett honom sitt stöd.
Del 1: ”Att ta in Paludan var ett sätt för Alternativ för Sverige att synas”
Del 2: Polisanmälan: De kan ha blivit tvångsanslutna till Paludans parti
”Front för Nätverket”
I samma tidsmässiga veva som Rasmus Paludan började använda sig av bulvaner i Sverige för att betala ansökningsavgifter för allmänna sammankomster, skänkte den ideella föreningen Blågula Korset 8 000 kronor till honom, eftersom han ”riskerar sitt liv på grund av att han utnyttjar sin yttrandefrihet i Sverige”. Enligt föreningens stadgar ska pengarna förvaltas på ett omsorgsfullt sätt och endast för Blågula Korsets verksamhet – eller tillsammans med en annan organisation.
Föreningen har därför kunnat ha ett ekonomiskt samarbete med den Blågula insamlingsstiftelsen som samlar flera kända högerpopulistiska namn i styrelsen.
– Blågula korset och Blågula insamlingsstiftelsen är olika frontorganisationer för det så kallade Nätverket, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.
Almqvist: ”Sverigevänliga initiativ”
I styrelsen för insamlingsstiftelsen sitter bland annat den tidigare SD-toppen Erik Almqvist som numera fokuserar på att driva alternativmedier, AFS-politikern Lennart Matikainen, Sanna Hill från alternativmedierna Exakt24 och Nya Tider samt Arne Weinz, som i sociala medier uppmanat till folkmord på muslimer och därefter dömts för hets mot folkgrupp.
Erik Almqvist, tidigare SD-topp känd från järnrörsskandalen, säger att stiftelsen skulle samla in medel för att stötta ”Sverigevänliga initiativ”.
Hur fördelades pengarna från den gemensamma insamlingsgalan?
– För eventet? Som jag minns det var det 50/50 men då pratar vi överskott. Jag är inte ens säker på att vi gjorde så mycket överskott, för det fanns också kostnader för att arrangera det också.
Vad gick pengarna till?
– Jag vågar inte svara på det heller. Det var länge sedan vi delade ut pengar, det var precis i början när vi fick in lite. Det var väl två eller tre mottagare men jag vågar inte svara på vilka det var.
Erik Almqvist säger att han inte minns att det i styrelsen pratats om att donera pengar till Rasmus Paludan.
– Det är osympatiskt att bränna någons heliga skrifter, men jag kan se behovet av den typen av provokationer, säger Erik Almqvist, tidigare SD-topp och idag chefredaktör för den högerpopulistiska sajten Exakt24.
Två reportrar från Exakt24 har tidigare avslöjats ligga bakom Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad tidigare i år, där den högerpopulistiska debattören Chang Frick betalade Paludans ansökningsavgift.
Var gick pengarna egentligen?
Det råder oklarheter om vad pengarna faktiskt gått till i stiftelsen. Enligt Carl Lundströms sajt Frihetsnyttt har pengar från Blågula stiftelsen gått till Freedom Defence Sweden, en organiserad grupp av personer med syftet att skydda coronademonstrationer (som kallade sig frihetsrörelsen) från bland annat polisen. Pengar har även gått till partiet Malmölistan.
Men det här säger sig Erik Almqvist inte känna till att styrelsen godkänt.
– Jag har inte stöttat frihetsrörelsen och minns inte att vi pratat om att de skulle få stöd.
Reportern läser då upp en text från sajten Frihetsnytt.
– Okej. Jag känner inte igen de här besluten och jag vill inte kommentera enskilda mottagare.
Du känner inte till att pengarna gått hit?
– Nej.
Så svarar föreningens ordförande
– Nätverket drar igång många frontorganisationer. Men i stället för att driva alla framåt verkar de lägga allt krut på de som bedöms gå bra. Nu har de lagt allt krut på svenska bok- och mediemässan och sajten Frihetsnytt, och då struntar de i de andra som överges eller läggs på is, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.
Organisationerna grundades med ett års mellanrum, 2020 och 2021, och hade kort efter stiftelsens grundande en gemensam insamlingsgala.
Ordförande för Blågula Korset är Eva Donell, som även sitter i styrelsen för dem Blågula insamlingsstiftelsen. Men när Dagens ETC söker henne med frågor om donationen till Rasmus Paludan och de ekonomiska kopplingarna mellan föreningen och insamlingsstiftelsen får vi inget svar.
Kort därefter ringer istället en man som inte vill identifiera sig.
– Du har ringt till Eva Donell. Vilken tidning ringer du från?
Jag är frilansreporter och ringer för Dagens ETC.
– Tack, säger han och lägger på.
Eva Donell skriver därefter i ett sms att det inte finns någon ekonomisk koppling mellan föreningen och stiftelsen, trots att de alltså haft en gala tillsammans och enligt Erik Almqvist delat lika på överskottet.
Lundström: ”Sunda och ärliga”
Båda Blågula Korset och Blågula Insamlingsstiftelsen kan kopplas till den högerextrema organisationen som kallas för Nätverket och där Carl Lundström länge varit en frontfigur.
I ett klipp på Youtube berättar Carl Lundström, känd finansiär för projekt långt ut på högerkanten, om varför han bidrar med pengar till insamlingsstiftelsen:
– För den som har pengar som man vill ska göra nytta så går det att skicka raka spåret till folk man tror på. Men vilka ska man tro på? Stiftelsen ska vara en garant för att de pengarna som hamnar här verkligen ska gå till sunda och ärliga och goda initiativ.
Men hur mycket pengar som kommit in och vad de gått till går ännu inte att kontrollera.
Den Blågula Insamlingsstiftelsen måste varje år lämna in en årsredovisning till länsstyrelsen i Stockholm. Men trots att stiftelsen grundades 2021 har den inte lämnat någon årsredovisning. En påminnelse gick ut från länsstyrelsen i början av oktober.