BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hittills har polisen alltså begärt ut uppgifter om 150 papperslösa barnfamiljer, bland annat om 18-åriga Alisas familj, som vi berättade om i förra veckan. Med hjälp av uppgifterna kunde polisen spåra familjen, som nu har skickats tillbaka till Kosovo.
Socionom: ”Skoningslöst”
Prästen Elise Nilsson hade kontakt med familjen under tiden de levde gömda. Hon ifrågasätter att polisen tillåts vända sig till socialtjänsten för att jaga papperslösa.
– Barnen hamnar i kläm, många vågar inte vara hemma. Det är inte bara det att myndigheterna inte beaktar barnens rättigheter, de använder dessutom uppgifter som samlats in för att trygga dem, säger hon.
Cecilia Scott Wiklöf, socionom och familjeterapeut, kallar hanteringen ”skoningslös”.
– Barnens tilltro till vuxna skadas. Om jag får vara lite filosofisk så skulle jag vilja påminna om citatet ”barnet buret bär den vuxne”. När vuxenvärlden sviker får det konsekvenser, även senare i livet, för de som utsätts, säger hon.
Barnfamiljer splittras
När polisen hittade Alisas familj skilde de mamman från Alisas lillasyster som fortfarande ammar.
– Vi försöker naturligtvis undvika att en mamma och ett ammande barn skiljs åt, men vi har inga uppgifter om i vilken utsträckning det förekommer, säger Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolissektionen.
Niclas Axelsson, expert på Migrationsverket, säger att utgångspunkten är att barn inte ska separeras från sina föräldrar.
– Jag kan inte svara på hur vanligt det är att barnfamiljer splittras i väntan på utvisning, men det händer. Men då måste vi alltid göra en barnkonsekvensanalys i ärendet, säger han.
Att barnet är så litet att det fortfarande ammar utgör inget hinder för att skilja det från mamman.
– Om pappan finns tillgänglig utanför förvaret och kan ta hand om barnet så får det ske, säger Niclas Axelsson.
Rätten avslog överklagan
Migrationsverkets uppgifter ligger i linje med förvaltningsrättens dom i ärendet. Alisas mamma hade överklagat beslutet om frihetsberövande, med hänvisning till det ammande barnet. Rätten avslog överklagan med motiveringen att barnen finns hos pappan och inte är i fara.
– Hela familjen mådde mycket dåligt. Att man frihetsberövar mamman så att den yngsta måste vara utan henne i över en vecka är hjärtskärande, säger prästen Elise Nilsson.