BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Därför vände sig flera landsting, med infektionsläkarna i Skåne som mest pådrivande, till NT-rådet vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, och efterfrågade ett gemensamt ställningstagande kring PreP.
– NT-rådet ger normalt rekommendationer om nya läkemedel men kan även bistå landstingen i situationer som den här när sjukvården riskerar att hantera läkemedel olika, säger Mikael Svensson, läkemedelshandläggare på SKL.
NT-rådet presenterade sina rekommendationer till landstingen i juni i år. De grundar sig på Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendation från 2017 och RAV:s (Referensgruppen för antiviral terapi) behandlingsriktlinjer.
– Rekommendationerna innebär att Truvada och andra läkemedel med samma verksamma ämnen kan ges preventivt till individer i vissa riskgrupper, i första hand män som har sex med män, och att förskrivningen då omfattas av läkemedelsförmånen, säger Mikael Svensson. Läkemedlet ska skrivas ut i samråd mellan läkare och patient på mottagningar med erfarenhet av hiv-behandling.
Kan förskrivas även till narkomaner
Till hösten ska sjukvården i Stockholms län börja förskriva förebyggande hiv-läkemedel i större skala. Vartefter ska samtliga landsting följa efter. Målgruppen är, i enlighet med rekommendationerna, i första hand män som har sex med män. 200-250 personer beräknas kunna bli aktuella för PreP i Stockholms län.
– De studier som visat upp hög skyddseffekt och som vår rekommendation och EU:s godkännande bygger på är gjorda på män som har sex med män. Studier på andra riskgrupper saknas eller har inte visat samma goda effekt. Dock har Folkhälsomyndigheten inte velat begränsa rekommendationen till enbart män som har sex med män, just för att ge utrymme för förskrivning även till individer utanför den gruppen, som exempelvis personer som injicerar droger, säger Torsten Berglund på Folkhälsomyndigheten.
Ingen kostnadsfråga
PreP används redan i stor omfattning i USA och i enstaka länder i Europa. Att det dröjt i Sverige har inte med kostnader att göra, enligt Mikael Svensson.
– Inte primärt. Snarare handlar det om att det är ett nytt sätt att tänka runt hiv-behandling, där det inte har varit helt enkelt att snabbt bestämma hur man ska lösa olika frågor, som ifall PreP ska ingå i läkemedelsförmånen Man kan jämföra med vaccinationer inför utlandsresor. Där får individen själv bekosta skyddet mot de ökade risker hen utsätter sig för, säger Mikael Svensson.
I de flesta andra länder där Truvada ges som PreP bekostas läkemedlet av patienten själv.
– Men NT-rådet kom i sin etiska analys fram till att kan man förebygga ett enda fall av hiv-smitta så är det värt mycket, både för individen och för samhället, säger Mikael Svensson.
Tack vare förmånen blir kostnaden för individen max 2 250 kronor per år. Utan högkostnadsskyddet skulle priset landa nånstans mellan 4 000-10 000 kronor, beroende på vilket läkemedel som förskrivs.
Mikael Svensson tror att priserna kommer att pressas nedåt.
– Truvadas patent är utgånget, flera tillverkare gör alternativ. Konkurrensen kommer sannolikt leda till sänkta priser framöver, säger han.