När Agape tillsammans med bland andra Flyktingteamet och Räddningsmissionen i januari 2017 tillbringade en helg i Nordstan räknade man till 49 stycken hemlösa flyktingbarn. Själva uppskattade ungdomarna att de var dubbelt så många. Men redan i höstas uppmärksammade man att det drev omkring en mängd unga utan fast adress och tak över huvudet.
– Då undrade vi hur vi skulle kunna hitta boenden till så många, säger Matilda Brinck-Larsen.
Men sedan januari har drygt 70 nya familjehem hittats. Ytterligare 20 barn och ungdomar har inkvarterats i hyrda lägenheter.
– Även om vi inte kunde hitta boende åt alla så insåg vi att vi i alla fall kunde konkurrera med den svarta marknaden genom att fylla de basala behoven av mat, kläder, tak över huvudet – och någonstans att höra till.
Genom att bygga olika stationer i stan där barnen och ungdomarna kan få mat, tvätta kläder, vila och träffa vuxna vill Agape hjälpa ungdomarna att klara hemlösheten bättre.
– Vi vill väcka civilsamhället och säga ”Det är barn till andra föräldrar som bor ute på gatan nu! Vad hade vi gjort om de var våra egna? Jo, gått ut och hämtat hem dem. Nu är det dags att göra det”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hittar nya hem
Matilda Brinck-Larsen föreläser ofta i kyrkor och idrottsföreningar och det är också där som man hittar många av de nya familjehemmen.
– Alla de som är inskrivna hos oss har ju även tillhört andra sammanhang, kanske en fotbollsklubb. Men när detta händer har barnen ofta själva svårt att berätta. ”Hur ska jag säga till min tränare att jag måste flytta från Göteborg?” Då erbjuder vi oss att besöka föreningen för att berätta vad som hänt. En innebandyförening jobbade systematiskt med att få med de här ungdomarna i föreningen. När det har blivit aktuellt att ett barn ska flytta till ett anläggningsboende har flera familjer gått in och erbjudit dem att flytta in hos sig. Så vi hittar familjer på olika sätt, säger Matilda Brinck-Larsen.
Någon familj kanske har flera barn och en vuxen som är hemma mycket medan någon annan har utflugna barn och ett rum som står tomt. Agapes uppgift blir att matcha de olika familjernas kapacitet med barnens behov.
Utbildning för familjerna
Inför en placering sätter man sig ner och går igenom vad man förväntar sig av varandra.
Skolgång är obligatoriskt. Därefter kan Agape erbjuda handledning åt de blivande familjehemmen.
– Ekonomiskt får man bjuda på allt utom maten egentligen, säger Matilda Brink-Larsen.
Allas ansvar
Helst vill man att alla frivilliga familjer ska knytas till Agape.
– Då kan man få handledning och få träffa andra familjer, säger Matilda Brinck-Larsen och berättar om ett telefonsamtal där barnet låg på golvet och skakade och grät av ångest och längtan efter sin mamma.
– Då behövs omedelbar stöttning. Många av oss som styr Agape har ju jobbat med det här under många år. I det här fallet fick jag be den vuxne att ta fram varm mjölk och pepparkakor medan jag tog luren och pratade med ungen. Funkar inte det så kommer jag och så får man göra en bedömning tillsammans om man behöver ta barnet till sjukvården. Det är inte så lätt för en familj som inte känner barnet att göra den bedömningen.
– Om vi inte går ut och tar ansvar för de här barnen nu så tappar vi kontrollen över dem. Då kommer andra att sätta klorna i dem. Vi kommer att ha hundratals gatubarn som ska försörja sig på en svart marknad. I slutändan hotar det hela vår välfärd. Det blir ett otryggare samhälle för alla, säger Matilda Brinck-Larsen och David Nilsson.