Hoppa till innehållet

Ekonomi

Hit går dina pengar när matpriserna stiger

Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC

Efter ett år med lugnare prisökningar har det nu blivit dyrare att äta igen. Klimatkrisen, kriget i Ukraina och pendlande valutor påverkar priset i olika delar av kedjan från producent till konsument.

Men enligt tankesmedjan Arena idés chefsekonom Elinor Odeberg finns en annan variabel i ekvationen. Ockerpriser.

– Företagen har ett nytt prissättningsbeteende. Man för över kostnadsökningarna på konsumenterna, säger hon till Dagens ETC.

Förra veckan kom nyheten att svenskarna äter allt mindre frukt och grönsaker. Det är statistik från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel som visar att försäljningen av frukt och grönt förra året minskade med 4,1 procent. Totalt har försäljningen mellan 2021 och 2023 minskat med nästan 13 procent. Vilket i praktiken betyder att konsumtionen nu ligger under Livsmedelsverkets rekommendationer om 500 gram frukt och grönt per person och dag. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln