Socialdemokraterna
Då: ”Nej, det finns ingen gräns. Vi ska ta emot enligt de konventioner vi är bundna av. Vi har klarat det tidigare.” – Stefan Löfven om flyktingmottagandet i en intervju i Sydsvenskan, 29 april 2015.
Nu: ”Också vi har våra gränser, och där är vi nu.” – Migrationsminister Morgan Johansson vid en presskonferens om flyktingsituationen den 5 november 2015. I slutet av oktober föreslog regeringen tillfälliga uppehållstillstånd som del av migrationsöverenskommelsen, och igår klockan 12 infördes tillfälliga gränskontroller i en inledande tiodagarsperiod.
Miljöpartiet
Då: Partiet har länge haft en liberal invandringspolitik. Enligt MP:s hemsida vill man ha ”en värld utan gränser där alla har möjlighet att flytta, men ingen tvingas fly”. I valrörelsen förespråkade man bland annat fler lagliga vägar in i EU.
Nu: Som regeringsparti ingick MP i migrationsöverenskommelsen, men partiet är fortsatt kritiska till tillfälliga uppehållstillstånd. Man var också med och fattade beslutet om gränskontroller. På DN Debatt den 8 november hyllade flera partiföreträdare bland annat de utökade Rut-avdrag som ingår i överenskommelsen, avdrag som de menar leder till att nyanlända enklare får jobb snabbt.
Vänsterpartiet
Då: Enligt partiprogrammet från 2012 vill man verka för ”generösa kriterier för flyktingskap och asyl”. Vänsterpartiet sade inför valet 2014 att man ville skrota Dublinförordningen, stärka papperslösas rättigheter på arbetsmarknaden och lagstifta om att alla kommuner ska ta emot flyktingar.
Nu: Partiet ställde sig utanför migrationsöverenskommelsen, som man anser gick i en väldigt restriktiv riktning. På DN Debatt skrev Vänsterpartiet den 10 november att man vill se höjda utgiftstak och ökade investeringar för att möta flyktingkrisen. I Aktuellt i onsdags sa Jonas Sjöstedt att V kan tänka sig inre gränskontroller om det kan skapa bättre ordning, så länge inte asylrätten inskränks.
Centerpartiet
Då: Partiet har länge stått för en liberal invandringspolitik, och enligt partiprogrammet som antogs 2013 vill man verka för öppna gränser, och att samma fria rörlighet som gäller i EU ska gälla hela världen.
Nu: Partiet är fortsatt negativt inställda till tillfälliga uppehållstillstånd, men ingick i likhet med MP ändå i migrationsöverenskommelsen. C är kritiskt mot de tillfälliga gränskontrollerna.
Folkpartiet
Då: Folkpartiet skrev på sin hemsida inför valet att ”Sverige ska stå för en human och generös flyktingpolitik, och att söka skydd undan förföljelse och förtryck är en mänsklig rättighet”, samt att partiet värnar asylrätten. Man ville också öppna upp för ytterligare arbetskrafts- och företagarinvandring.
Nu: Redan i början av året intog FP en striktare ställning på migrationsområdet, bland annat vill man återigen införa språktest och försörjningskrav vid anhöriginvandring. Partiet har stöttat tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontrollerna, men är kritiskt mot Moderaternas förslag om att avvisa asylsökande vid gränsen.
Kristdemokraterna
Då: Redan den förra partiledaren Göran Hägglund började stega mot en hårdare invandringspolitik. I slutet av förra året lade han fram förslag om tillfälliga uppehållstillstånd och lägre bidrag för nyanlända.
Nu: I onsdags presenterade partiledaren Ebba Busch Thor en rad nya och strängare förslag på området vid en presskonferens. Då framfördes bland annat att KD vill införa tillfälliga gränskontroller i Sverige, sätta upp transitzoner för flyktingar och utvidga tillfälliga uppehållstillstånd till att gälla alla.
Moderaterna
Då: ”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan.”– Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal 16 augusti 2014. I partiets integrationsrapport som lades fram i juni 2015 skriver man: ”Moderaterna kommer aldrig att förespråka stängda gränser eller mindre öppenhet.”
Nu: På sin partistämma i oktober beslutade Moderaterna att man ska verka för tillfälliga uppehållstillstånd, något som också gick igenom i migrationsöverenskommelsen. Häromdagen presenterade partiledningen ännu hårdare förslag: Sverige ska införa tillfälliga gränskontroller och neka inresa för asylsökande som kommer hit från andra EU-länder utan att ha registrerat sig där.
Sverigedemokraterna
Då: Partiet har som bekant alltid haft en begränsning av invandringen som profilfråga. I sitt budgetförslag för 2016 lade man bland annat 3,5 miljarder mindre i anslag till Migrationsverket än vad regeringen gjorde.
Nu: Som en reaktion på flyktingsituationen i Europa har SD startat upp en landsomfattande kampanj för att få till en ”folkomröstning om invandringen”. Längs Europas yttre gränser sprider man också flygblad för att avskräcka flyktingar att ta sig till Sverige.