– Det är ett radikalt skiftbyte som utmanar hela marknadiseringen. Jag är smått överraskad att man går så långt och möter Vänsterpartiets krav, säger Kent Werne, journalist och författare som skrivit flera böcker om välfärden.
I samband med friskolereformen 1991 tog Socialdemokraterna ett stort steg till höger gällande hur skola, vård och omsorg skulle se ut. Företagen släpptes in på marknaden och friskolor och privata vårdbolag startades upp. Reformen var visserligen ett verk av Carl Bildts (M) regering, men Socialdemokraterna rev inte upp den när de sedan kom till makten.
Ruckat på principerna?
Att man har tagit små steg mot att begränsa vinsterna i välfärden under de senaste åren är dock klart, men det har inte skett utan diskussion. På partikongressen i april 2013 blev det stora interna bråk när frågan togs upp. Det slutade med att man valde en kompromisslinje som gick ut på att vinstintressen inte får vara styrande i välfärden.
Nu väcks frågan om Socialdemokraterna än en gång har ruckat på sina principer för att i vår kunna skapa en stabil politik.
– Jag tror att utgångsläget har varit att man måste få med sig V för att få igenom sin budget, och från vänsterns sida har man nog gått in hårt och inte gett sig i sin huvudfråga. Jag tycker också att det märks när man läser förslaget att det här är en överenskommelse mellan tre partier som inte har haft riktigt samma åsikt, fortsätter Werne.
Kan bli verklighet
Jonas Sjöstedt (V) var också den enda som såg riktigt glad ut på presskonferensen där den nya inriktningen presenterades. Det är lätt att förstå varför, han har gått till val på att vinsterna i välfärden ska stoppas och ser det ut att kunna bli verklighet.
– Det återstår så klart att se vad det blir för konkreta lagförslag av detta och hur man ska få riksdagen att rösta igenom dessa. Det som är mest anmärkningsvärt är att man angriper själva vinstsyftet som helhet. Det här är ett brott mot de två senaste decenniernas marknadisering av svensk välfärd, säger Werne.
Varför tror du Socialdemokraterna har frångått den politik de fört i 20 år?
– Jag tror att man har haft mycket konflikter inom partiet så det är helt enkelt inte läge att börja bråka med V. Det hade inte fallit i god jord inom de egna leden.
Upprört näringsliv
I god jord har förslaget inte heller fallit hos näringslivet. Karin Svanborg-Sjövall som är projektledare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro twittrade kort efter att förslaget presenterats ut att ”nu är det krig”.
– Det var halvt på skämt, men jag menar det faktiskt. Nu är det dags att mobilisera och få folk att förstå att det rör sig om tusentals jobb som kan försvinna, säger hon.
Svanborg-Sjövall tror också att Socialdemokraternas ”ordning och reda” i själva verket kommer att innebära kaos i välfärden och hon är besviken på hur Stefan Löfven har frångått sin ursprungliga politik.
– Det är förvånande och tydligt att han har blivit inträngd av en vänsteropinion som han inte riktigt kan hantera. Det förvånar mig också för jag har intrycket att Stefan Löfven är en ganska ansvarstagande person. Jag har större förståelse för vänstern som i alla fall är konsekventa, säger hon.
Väntad reaktion
Redan några timmar efter förslaget ramlade debattartiklarna in. Kent Werne är inte förvånad över att näringslivet reagerar starkt. Det är deras företag som kommer drabbas av ett förbud.
– Det storm naturligtvis kring detta. Näringslivet har redan gått ut på bred front och det dröjer förmodligen inte många dagar innan Almega gör det samma och startar en kampanj. Striden går in i ett nytt skede och nu kommer vi förmodligen att se en offensiv från Svenskt Näringsliv.