– Just nu känns det stressigt men också väldigt roligt. Vi har jobbat 200 procent för att få allting på plats så det blir kul när vi äntligen öppnar, säger Ida Wittrock.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inspiration på resor
För att hitta inspiration till menyn har de ätit sig igenom Göteborgs restaurangutbud men också rest till Danmark och Polen för att testa olika koncept. Ett tag var de inne på att satsa på mackor eller bagels men efter ett tag bestämde de sig för vegansk gatumat.
– Vi är själva veganer men var trötta på att vegansk mat alltid skulle vara så nyttig. Jag går inte ut och äter för att vara hälsosam utan för att ha det trevligt med mina vänner, säger Staffan Wittrock.
– Det är trendigt med gatumat just nu. Jag upplever att allt fler går ut och äter mitt i veckan och då vill man kanske inte gå till en finkrog utan ha någonting enklare. Gatumat är lätt och tillgängligt men kan ändå ge en munorgasm, fortsätter Ida Wittrock.
På menyn finns bland annat veganska korvar med toppings och franska pizzor med vegansk färskost i stället för tomatsås. Deras egen favorit är en pizza med saltbakad morot, tångrom och hackad lök. Tanken är att det ska vara som en vegansk variant på rökt lax. Inledningsvis har de bara öppet på kvällarna men så småningom ska de börja med brunch på helgen.
Matnördar
Trots att de båda beskriver sig som matnördar har de inte drivit restaurang förut. Däremot är Staffans bror kock och Idas bror driver en restaurang i Stockholm. De nyblivna restaurang-ägarna har också en synthduo tillsammans och musiken kommer att bli ett viktigt inslag i restaurangen. Varje fredag kommer de ha en DJ och på onsdagar ska de ha en blandbandsklubb.
Veganskt mer normalt
De senaste åren har Göteborg fått flera nya vegetariska och veganska restauranger. Blackbird på Stigberget firade precis ett år och snabbmatstället Old corner öppnade nyligen på Fjärde långgatan. Ida och Staffan Wittrock tycker inte att det gör att konkurrensen hårdnar.
– Jag tror att det är enbart -positivt för oss. Man märker att vegansk mat har blivit mycket mer normalt när till och med ställen som Max och O’learys satsar på veganskt, säger Ida Wittrock.
En utmaning att nå ut
De ser det som en utmaning att inte bara nå ut till veganer utan att vem som helst ska kunna käka hos dem – kanske till och med utan att tänka på att det är veganskt.
– Veganerna kommer hitta hit automatiskt så vår utmaning blir att locka andra personer som bara vill ha lite schysst käk. Den roligaste besökaren är nog den som blir hitsläpad motvilligt men som vi lyckas göra övertygad, säger Ida Wittrock.
Trots att de inte har öppnat än har de stora drömmar om framtiden. Kanske kommer de att arrangera spelningar i den lilla lokalen eller så kommer de ha olika temakvällar där de fyller menyn med någonting helt annat. Men först ser de fram emot fredagens premiärkväll.
– Mina förhoppningar är att vi blir fullsatta varje kväll och att olika typer av människor ska hitta hit. Så småningom vore det roligt att öppna en systerkrog i en annan stadsdel men det kanske är lite för tidigt att hoppas på än, säger Ida Wittrock.
Göteborg kallas ibland för landets bästa veganstad.
Här är några av alla restauranger som serverar veganska rätter.
Open new doors
Litet ställe på Tyska bron som satsar på glutenfri och vegansk rawfood. De har funnits i två år och på menyn finns bland annat sallader och grytor.
Jonsborg
Klassiskt snabbmatställe på Avenyn som erbjuder veganska korvar, hamburgare och kebab. År 1995 var de först i stan med att servera veganska burgare och nu har de flera olika varianter.
Blackbird
Punkig nykomling på Stigberget. De har både smårätter som en vegansk plocktallrik men också huvudrätter som hemmagjord panerad seitan (en vegansk produkt gjord på glutenprotein).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Thali
Välbesökt restaurang ett stenkast från Andra långgatan som serverar veganska och vegetariska rätter från södra och norra Indien.
Old Corner
Kvarterskrog i Gamlestan som nyligen öppnat en filial i Linné. Har veganska burgare och pizzor och experimenterar med ersättningsprodukter som tzay, vegansk bacon och kyckling.