Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson är favorittippad som nytt språkrör efter Märta Stenevi.
Bild: Henrik Montgomery/TT
Dagens ETC
Fyra av de hetaste kandidaterna att ta över som nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet håller dörrarna öppna för att kandidera när Dagens ETC ställer frågan.
Det hetaste namnet av alla vill ha en extrakongress i god tid före EU-valet, och nu står det klart att partistyrelsen kallar till digital kongress den 28 april.
– Det är bättre om vi gör det i en lite snabbare process, så att partiet kan ägna sig åt EU-valrörelsen med full kraft, säger Janine Alm Ericson, som har lägst odds att ta över.
Den stora favoriten, EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, har själv meddelat att hon inte är aktuell för att ställa upp. Istället är det en annan tidigare kulturminister, Amanda Lind, som av många spås som toppkandidat nu.
– Det är klart det känns fint att bli omnämnd, men det här är en jättestor fråga och jag återkommer när jag har ett besked, säger hon till Dagens ETC.
– Vi har många väldigt starka kvinnliga politiker i Miljöpartiet som också har kandiderat tidigare, tillägger hon.
Du nämns av många som en av favoriterna att ta över, inte minst nu sedan Alice Bah Kuhnke har sagt tydligt nej.
– Ja, men det finns många starka namn. Det här är en fråga som kräver noggranna överväganden. Jag återkommer när jag har ett besked att lämna om jag är en kandidat. Och det är allt jag kommer att säga i den här frågan idag.
Vad är det du överväger framförallt? Handlar det om privata eller politiska faktorer?
– Som jag sa tidigare när den här frågan var uppe när Isabella Lövin lämnade så anförde jag familjeskäl. Det är såklart att det är en stor och viktig faktor när ett sådant här beslut ska tas, säger Amanda Lind.
Alm spelbolagens favorit
Enligt oddsen hos ett av de stora spelbolagen över vem som ska ta över som nytt MP-språkrör leder dock ett annat namn, Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att det är flera som har lyft mitt namn. Det visar att jag har ett förtroende i partiet, vilket är väldigt glädjande. Men ett besked får jag återkomma till, säger hon.
Annika Hirvonen, gruppledare och migrationspolitisk talesperson, är en annan av de favorittippade kandidaterna.
–Det är många som hört av sig. Det är jättehedrande att många känner sådant förtroende för mitt politiska arbete. Jag har lovat att jag verkligen ska överväga det på fullt allvar, säger hon.
När Märta Stenevi valdes 2021 var Hirvonen en av tre motkandidater som utmanade på kongressen.
– Det är ett jättestort beslut att kandidera, det behöver fattas utifrån alla de omständigheter som gäller vid varje given tidpunkt. Det tror jag gäller alla.
Missade avgången
Även Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald och djurrätt, kandiderade mot Stenevi 2021 och fick över 20 procent av rösterna på kongressen då. Inte heller hon vill ge något tydligt besked, men stänger inte dörren för att kandidera.
– Jag har inte riktigt landat i detta än, säger hon.
– Jag har precis kommit hem från en resa till Ukraina och hade ingen teknik med mig alls under den tiden som det kom en massa olika besked. När jag kom tillbaka och slog på min telefon rasade det här in, så jag är ganska förvånad.
När kom du hem?
– I måndags. Jag hade några missade samtal kan man säga. Och så fick jag många meddelanden från folk som skrev att de hoppas att jag vill ställa upp. Mycket pepp, Men jag har inte riktigt landat i det. Det fanns inte riktigt i min värld att det här skulle komma, så jag får återkomma.
Vad har förändrats sedan du kandiderade senast för tre år sedan?
– Det har ju skett förändringar eftersom att vi precis har valt Daniel Helldén som manligt språkrör. Det ser jag väldigt positivt på. Jag tycker han har visat att han klarat av uppgiften på ett bra sätt. Han är väldigt förankrad i partiet. Han har tagit plats och lyft våra frågor på ett bra sätt. Och jag känner att det finns ett mod i partiet. En glöd som är viktig nu när vi går in i EU-valrörelsen. Energi att ta tag i stora frågor som kan avfärdas som utopiska eller väldigt svåra, säger Rebecka Le Moine.
Diskussion om tajmingen
Diskussionen pågår även om när själva språkrörsvalet ska ske. Enligt källor till DN kunde en extrakongress dröja ända till i höst. Det var något som Janine Alm Ericson helst vill undvika.
– Min inställning är att det är bättre om vi gör det i en lite snabbare process, så att den frågan är avgjord och partiet sen kan ägna sig åt EU-valrörelsen med full kraft, säger hon men betonar samtidigt att beslutet ligger hos partistyrelsen att fatta, säger hon.
Amanda Lind har ingen åsikt i den frågan alls.
– Det är en fråga för partistyrelsen att ta ställning till, i nära dialog med riksvalberedningen och distrikten runtom i landet.
Rebecka Le Moine är kluven till vad som är bästa tiden för en extrakongress.
– Jag har lyssnat på argumenten för båda sidor och kan tycka att det finns bra poänger med båda alternativ, men jag har ingen stark åsikt i frågan.
Efter pressläggning står det klart att Miljöpartiets partistyrelse kallar till digital kongress den 28 april.
– Vi har fört samtal internt och gör nu en samlad bedömning i att en extra kongress i slutet av april både är genomförbart och det bästa alternativet för partiet. Nu ser vi fram emot att en extra kongress ska välkomna ett nytt språkrör, säger Marcus Friberg, ordförande i partistyrelsen.