Nästan hela livet har den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm fått gå före och blivit handplockad till mäktiga jobb.
Han är den frihetliga moderattoppen som kämpat för att krogen skulle vara öppen dygnet runt. Reservofficeren som i motvind blivit Försvarshögskolans första civila rektor. Som lett Sveriges sågade insats för att bygga demokrati i Afghanistan.
Max V Karlsson går till arkiven och tecknar porträttet av Ulf Kristerssons äldsta vän.
Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm är i hetluften efter flera uppmärksammade säkerhetsincidenter där han bland annat har glömt sekretessklassad information på offentlig plats. Han har även låtit skattebetalare betala för privata utlandsresor, visar Aftonbladet i en granskning.
Nu viskas det i Tidögängets korridorer, och allt fler är irriterade på den höga tjänstemannens slarv. Oppostionen kräver att han avgår. Händelserna utreds av både Säkerhetspolisen och internt på Regeringskansliet.
Henrik Landerholm är statsminister Ulf Kristerssons äldsta vän och hittills har Kristersson hållit sig från att i för hårda ordalag kritisera sin kamrat. Innan någon eventuell åtgärd vidtas vill han vänta och se vad utredningarna kommer fram till, men konstaterar kort att det hittills inte ser så värst bra ut.
Om Landerholm avgår eller får sparken skiljs barndomsvännerna åt. Men när det har skett tidigare i historien har det aldrig tagit lång tid innan de arbetar nära varandra igen.
Barndomsvän som tar jämna steg
Landerholm och Kristersson går i samma klass i grundskolan. Gökstensskolan i sörmländska Torshälla är en grundskola i klassiskt rött tegel med sidobyggnader och kalla paviljonger. Både Henrik och Ulf är sport- och idrottsintresserade men det är politiken som är den stora passionen. Landerholm är närmast överintresserad och samlar på valsedlar. Över 3 000 stycken har han hemma i pojkrumsgarderoben, enligt en artikel i Eskilstuna-Kuriren.
Mot slutet av högstadiet är duon med i samma förening för Moderat Skolungdom och engagemanget förstärks när de börjar på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.
Landerholm är närmast överintresserad och samlar på valsedlar. Över 3 000 stycken har han hemma i pojkrumsgarderoben, enligt en artikel i Eskilstuna-Kuriren.
Iförda tweed och andra kläder inspirerade av brittiska tv-serier tar de strid för betyg och mot vad de ser som radikala flumelement inom skolans vänsterlutande elevkår. Framtiden saknar gränser och duon fantiserar om en politisk högeragenda som kan bryta med det som varit och forma om Sverige i grunden. De åker till London med en avstickare till Oxford för att se om verkligheten stämmer överens med det som syns på tv. Margaret Thatcher är en av idolerna, mest för att reta skolkamraterna till vänster.
Och efter en tur i MSU kliver bägge in i Moderata ungdomsförbundets ledning. I analyser och kommentarer kallas Henrik Landerholm för en strävsam grabb med framtiden för sig, och både han och Ulf spås lysande framtider inom politiken. Det är Ulf som leder och Henrik står tätt bakom som lojal uppmuntrare och utförare.
Under den här tiden är man ofta kritisk mot partiledningen och Henrik Landerholm går i täten för en ungdomsförbundskultur som vågar skälla på gammelmoderater. När Fredrik Reinfeldt kallar Ulf Kristersson för okunnig och illojal, och utmanar honom om ledarskapet för Muf kommer vice Henrik Landerholm till försvar. Reinfeldts falang vill vara partiledningens knähund, skriver han. När Reinfeldt går segrande ur slaget i Lycksele avgår Landerholm i protest.
Riksdagsmannen på Timbro
Landerholm fortsätter ha en konfrontativ inställning till den mer etablerade politiken. I Svenska Dagbladet ger han sin syn på landets högsta politiska församling:
– Riksdagen är en plats för slutförvaring av landsortsavfall.
Året därpå tar han själv plats på den sörmländska M-listan och kommer in. Han varvar jobbet som riksdagsman med ett chefsjobb för Timbro, ett upplägg som Ulf Kristersson senare härmar.
Under tiden som informationschef hamnar Henrik Landerholm i spaltbråk med en eldig Göran Greider, till den grad att debattören hotar att stämma Timbro. Tankesmedjan har producerat en klippbok med artiklar och tagit med ett Greider-alster utan att be om lov.
Landerholm försvarar sig under rubriken ”Timbro Skuldfritt” med att man framför allt gett ut boken till diverse debattörer i det egna nätverket utan kostnad, och därför inte tjänat pengar på att sälja den. Den förklaringen går inte hem. Greider ringer själv upp Timbro 1991 och lyckas beställa boken anonymt, och det står även klart att Timbro har delat ut den till nyfikna besökare på bokmässan samma år.
”För övrigt börjar jag och mina kompisar nu att få en rätt ordentlig samling av den där klippboken”, skriver Göran Greider och fortsätter:
”Om Timbro har ont om den så kan förlaget beställa från mig.”
Ölkampanjade på Boogie Woogie
I riksdagen är Henrik Landerholm frihetlig och inriktad på försvarsfrågor. Hans akademiska bakgrund är strökurser i juridik och militära skolor som Pansartruppernas officerhögskola. Han blir reservofficer. Även Ulf och Henriks familjeliv flätas samman; de bor nära varandra i Strängnäs och barnen leker och växer upp tillsammans. Man åker på gemensamma resor, tränar och duon fortsätter att stötta varandra aktivt.
I en kampanj för dygnet runt-öppna krogar tar han plats på krogen Boogie Woogie i Stockholm. Han och kollegan Chris Heister hänger över bardisken när de säger att Sverige har fått nog av ”kineseri”, ett äldre ord för byråkrati eller regelkrångel. Det är en principfråga och med mer liberala regler kan svenska krogar bli som de brittiska förlagorna: mötesplatser och sociala vattenhål.
Han och kollegan Chris Heister hänger över bardisken när de säger att Sverige har fått nog av ”kineseri".
Henrik Landerholm tar också debatten om det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati. Enligt Landerholm är partiet fyllt av ”reservmoderater” och bra människor som vill väl, och som med lite puts i kanten kan bli regeringsdugliga. Det största hindret, skriver Landerholm, är den gapiga och främlingsfientliga ledningen i Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.
– Jag, och de allra flesta av oss, har fördomar mot främlingar. Vi undrar väl lite till mans hur det står till med muslimernas kvinnosyn och tror oss utan belägg veta att zigenarna stjäl. Men en riksdagsledamot måste arbeta med sina fördomar och inte låta det ”sunda förnuftet” flyta med i floden av rykten och påhittade historier, skriver Henrik Landerholm i en debattartikel i Expressen 1992.
Han är även en del av Ulf Kristerssons prestigeprojekt Ekumeniken: ett nätverk av och för unga borgerliga som vill förnya och ena högerblocket. Det går i graven rätt snabbt men ses av en del högerpersoner som grunden för det som senare blev Alliansen.
Handplockandet börjar
När riksdagen blir för sömnig sker den första handplockningen av många. Våren 2002 utser Göran Perssons regering Henrik Landerholm till den första civila rektorn för Försvarshögskolan. Man bryter därmed traditionen av att posten innehas av yrkesmilitärer. Utnämningen möter kritik bland annat eftersom den inte utlystes offentligt. Henrik Landerholm får en lön på 59 000 kronor i månaden och fria resor mellan Strängnäs och Stockholm.
Nu inleds det som ska bli ett mönster i Landerholms karriär. Efter ett par år på Försvarshögskolan blir Landerholm handplockad till Generaldirektör för myndigheten Folke Bernadotteakademin. Utnämningen kritiseras och anses bryta mot reglerna för hur förfarandet ska gå till. Dåvarande biståndsminister och partikamrat Gunilla Carlsson tyckte att Henrik Landerholm var en given kandidat och att jobbet därför inte behövde annonseras ut.
När Sverige ska vara med och bygga upp fyra provinser i norra Afghanistan är det dags igen. Landerholm blir 2011 blir Senior Civil representant och chef för arbetet med bas i Mazar-e Sharif. Även det är en handplockning, som möter kritik. Den officiella utvärderingen av Sveriges insats i Afghanistan konstaterar att Sverige inte nådde uppsatta mål med insatsen och försöket till demokratibygge i provinserna.
Men det betyder inte att Henrik Landerholms karriär tar slut. Han utses till ambassadör, först i Riga i Lettland och sen i Abu Dhabi med ansvar för Förenade arabemiraten, Kuwait och Bahrain. Efter coronapandemin blir han handplockad till att leda den återuppstådda Myndigheten för psykologiskt försvar. Under tiden på Mpf mejlar Henrik Landerholm flera gånger sekretessbelagda uppgifter till sin privata e-postadress.
Och till slut landar han toppjobbet tillbaka bredvid Ulf Kristersson som Nationell säkerhetsrådgivare. Sveriges nationella säkerhetsrådgivare är statsministerns rådgivare i utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska frågor. Rådgivaren är även chef för ett nationellt säkerhetsråd i statsrådsberedningen och för en organisation med drygt 70 medarbetare.
Henrik Landerholm är den första som innehar den specialdesignade rollen. Ännu en handplockning. Ännu en utnämning som möter kritik. Om detta är Landerholms slutdestination, eller om han blir handplockad till en lämplig elefantkyrkogård, återstår att se.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.