Hon startade kontot @notondietanymore för drygt två år sedan för att förbättra sin bild av sig själv och inspirera andra kvinnor att sluta skämmas över sina kroppar. Men att starta ett kroppsaktivistiskt konto var inte på något sätt självklart.
– Jag hade brottats med komplex över min kropp hela mitt vuxna liv och var länge inne på att göra en magoperation. Men när min dotter tipsade om kroppsaktivism så började jag tänka om. Jag insåg att operationen inte hade varit slutet, utan att det handlade om att bryta ett destruktivt tänk.
Tusentals följare
Idag har kontot över 16 000 följare och behandlar dagligen ämnen som rör den åldrande kroppen, synen på övervikt och skeva budskap som basuneras ut från reklamindustrin. Men i takt med att kontot växt har även anmälningarna mot bilderna ökat – vilket lett till att Instagram tagit bort flera publiceringar.
– Det finns ingen logik i sättet som utgallringarna sker på. Jag har varit väldigt noga med att följa regelboken. Inga bröstvårtor och ingen bar rumpa. Trots det har Instagram plockat bort ett tjugotal bilder, säger Anna Perlestam.
Debatten om den populära mobilapplikationens godtyckliga förhållningssätt till vilka bilder som godtas och är långt ifrån ny. Under flera år har feminister, kroppsaktivister och andra reagerat på dubbelstandarden i vad som anses ”anständigt”. Vad många uppmärksammat, däribland konstnären och instagramprofilen Stina Wollter, är att slanka och unga kroppar verkar ha lättare för att slinka igenom nålsögat än andra.
– Det finns fullt av bilder och filmer på plattformen som är ren pornografi men så fort det handlar om tjocka eller gamla kroppar vill man inte se det, säger Anna Perlestam och tillägger:
– Jag tycker inte det är något fel på att ha regler men då får de vara konsekventa. Just nu känns det som att det är den manliga blicken som bestämmer.
En inre resa
Motståndet till trots forsätter Anna Perlestam att lägga upp ofiltrerade bilder av sig själv och sin vardag. Genom att dela med sig av sina upplevelser – och ta del av andras – har hon hittat en acceptans för sig själv som inte fanns där förut.
– Det har påverkat mig jättemycket. Jag är betydligt starkare i mig själv nu när fokuset inte ligger på kroppens utseende. Det är inte alltid lätt, jag är 57 år, men jag är inte ute efter att älska min kropp. Bara acceptera den, låta den vara som den är.
Tror du att du gör samma sak om 10 år?
– Då är jag 67 så det kan jag absolut tänka mig! Men då hoppas jag det har skett en förändring. Grejen med detta är ju att kroppsaktivism inte ska behövas. Jag tror inte vi är där om 10 år men jag önskar vi har kommit längre.
Fotnot: Dagens ETC har utan framgång sökt Instagram för en kommentar.