– Sedan coronaviruset kom har arbetstiderna ändrats och vissa vill klippa sig sju på morgonen eller sent så att man är ensam i salongen, vilket vi har anpassat oss till.
Lize Hagerlund Moberg berättar att många av hennes och kollegornas kunder är i pensionsåldern och att hon vid coronautbrottets start hade svårt att se hur verksamheten skulle klara sig. Det slutade med att hon ringde sin hyresvärd och frågade om de kunde få använda utrymmet på bakgården. Salongen fick ett första tält av en engagerad kund. Det flög iväg. Därefter fick de ett nytt stabilare tält, som har hållit i sig sedan dess.
Vad har ni fått för respons från kunderna sedan ni flyttade ut?
– En kund kan ringa och fråga: ”Hur skyddar du mig? Nu när du har salongen utomhus?”. Jag svarar då att jag skyddar mig, och i och med att jag skyddar mig så skyddar jag dig. Det är bara ens egen vilja som räddar oss för coronaviruset idag, säger Lize Hagerlund Moberg.
Frisersalongen utomhus är en aning spartansk. Kunderna måste komma in nytvättade i håret och därefter sker klippningen, sedan får håret självtorka. En grå dag kan blåsten ställa till det. Trots det försöker Lize och hennes kollegor hålla humöret uppe genom att peppa varandra.
Många har känt sig ensamma
Från idé till handling har det gått snabbt för Lize Hagerlund Moberg och hennes frisersalong. Trots att frisörbranschen är en av de som har drabbats hårt av bortfall försöker kollegorna se den nya situationen som en erfarenhet som har gett nya framtidsmöjligheter. Efter sex månader av nya rutiner har de vant sig med den nya tillvaron. Men trots att salongen har blivit uppmärksammad i området saknar Lize Hagerlund Moberg många av sina kunder i riskgrupper. Hon tror att det kan bero på att en del av hennes kunder trots förändringar i salongen är rädda. Ofta har kunderna berättat om ensamheten de har levt med senaste månaderna. Det har gjort att Lize och hennes kollegor är mer oroliga över den ofrivilliga distanseringen och vad det gör med människor.
– När de kommer till oss är det ingen som har tagit i dem på flera månader, då är vi de första som de får beröring av. Det har varit väldigt känslomässigt. När man lägger händerna på deras axlar säger de: ”Äntligen”. Jag ser på hela kroppsspråket att det är skönt, säger Lize Hagerlund Moberg.
Vill fortsätta
Social distans, det är det som inte ska hållas. Det är fysisk distans. Den sociala biten gör att människor blir psykiskt sjuka, betonar Lize. Den ofrivilliga ensamheten har varit synlig på Strandsalongen. Några kunder har börjat gråta så fort de sätter sig i salongstolen.
– Jag tror att folk kommer att vara rädda även i fortsättningen, så det här är något som vi bör fortsätta med, säger Cilene Nätterö som har jobbat på salongen i flera år.
Kunden Berit Andersson tillhör en riskgrupp. Hon hoppas att utomhussalongen kan vara kvar, även när pandemin går över. Hon brukade klippa sig inne i stan tidigare men den salongen bommade igen under coronakrisen. Nu har hon hittat hit.
– Jag behövde söka mig till något nytt och tycker att det här är perfekt.