Patrik Bergman, vice ordförande nämnden för livslångt lärande, Veronica Ulfgren, ordförande, Sofia Gunnarsson, barnskötare, Linda Ahlgren, huvudskyddsombud och Cathrine Hansson Sonnerstedt, verksamhetschef för Kumla förskolor.
Bild: Kumla kommun
Dagens ETC
Tack vare barnskötaren Linda Ahlgren slipper personalen på Kumlas förskolor, fritidshem och anpassad grundskola att frysa om fötterna i vinter. Hennes fackliga kamp gjorde att 400 kollegor nu får gratis arbetsskor.
Kanske finns det inget dåligt väder, men att det finns dåliga kläder det kan Linda Ahlgren och hennes omkring 400 kollegor i Kumla kommun skriva under på. Hon är facklig företrädare och huvudskyddsombud för Kommunal på de drygt 25 förskolorna i kommunen och har drivit på för att personalen ska få gratis arbetskläder. Numera har personalen ytterkläder, fleecetröjor och skalkläder för att klara av arbetet utomhus i alla väder.
Och nu är det också beslutat att personalen ska få gratis arbetsstövlar. Droppen för Linda Ahlgren var när hon såg en kollega i joggingskor och raggsockor ute på gården i minusgrader.
– Vi kan ju inte välja. Barnen mår bra av att vara ute och det krävs att vi kan vara ute i vårt arbete och leka med dem i pulkabacken, geggamojan och sandlådan. Då borde det vara en självklarhet att vi också får kläder och skor så att vi kan göra det, säger hon.
”Kvinnor förväntas foga oss”
Linda Ahlgren har jobbat inom förskolan i 20 år och i tre olika kommuner och fram tills att hon själv började driva frågan om gratis arbetskläder och skor har hon aldrig varit med om att arbetsgivaren har stått för kostnaderna. Hon menar att det finns en tydlig genusaspekt på frågan.
– Det är ett kvinnodominerat yrke. På min arbetsplats är vi tolv kvinnor och en man. Vi kvinnor förväntas väl foga oss och vara glada för det vi har och inte kräva så mycket. Ett argument emot oss har varit att pengarna ska gå till barnen, och det vill jag absolut att de ska göra, men om personalen har det bra och håller sig friska så mår barnen bra, säger hon.
Hon säger att det är en kostnadsfråga också.
– Vi står ju ute i alla väder och det har krävts att vi har bekostat egna vinterskor. Vi har också märkt att man behöver flera par skor, man åker kanske inte hem i de skorna man haft ute på gården. En del har inte råd, säger hon.
”Viktigt för varumärket”
Hon betonar att beslutet om skor och kläder har kommit till tack vare samverkan. Hon har haft möten med både politiker och chefer inom kommunen.
– Jag tycker att det är roligt att Kumla kommun satsar på oss, säger hon.
Veronica Ulfgren, (S), är ordförande i nämnden för livslångt lärande och tillträdde för drygt ett år sedan.
– Det är en jätteviktig fråga för kommunens varumärke och för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.
Vad blir den största skillnaden för personalen, tror du?
– Nu hänger det inte på ekonomi längre. Olika personer har olika ekonomi och prioriterar olika saker. Men nu har alla arbetskläder och skor, man behöver aldrig fundera över det utan har allting man behöver.
Inom de flesta mansdominerade arbeten, som industrin, har det länge varit självklart att få arbetskläder. Hur kommer det sig att det dröjt till 2024 för förskolan?
– Det undrar jag med! Det känns jättekonstigt faktiskt. Det skulle vara en självklarhet. Jag hade nog jobbat för det här tidigare om jag hade fått bestämma.
De senaste åren har Kommunal drivit frågan om gratis arbetskläder och skor på flera håll, och nått framgångar i en rad kommuner. Linda Ahlgren är glad över framstegen.
– Det känns hoppfullt. Framför allt för att det är en dyr kostnad med skor. Vi behöver ha många olika sorters skor och ofta flera uppsättningar, säger hon.