Maskerad med solglasögon och ansiktsmask ska hon under våren 2020 ha tagit ut pengar från kvinnans kort ur olika bankomater i Täby, Stockholm. Först 3 000 kronor, och sedan mellan 10 000 och 20 000 vid varje uttag. Tills pengarna var slut och hon, enligt åklagaren, tillskansat sig 60 000 kronor. Kvinnans barn märker snart att kontot är tömt, men utredningen drar ut på tiden och i december 2020 råkar en annan kvinna illa ut.
”Lånade” 200 000
Det andra offret är en demenssjuk änka i 80-årsåldern. Hon har inga egna barn, men en systerdotter som hjälper henne med ekonomin upptäcker att stora belopp har överförts från kvinnans konto. 50 000 kronor åt gången har överförts till den åtalade undersköterskans konto, fyra gånger med några dagars mellanrum. I meddelandena står det bland annat ”lån”.
När systerdottern ringer upp chefen för hemtjänsten konstateras snabbt att kontonumret dit de 200 000 kronorna gått överensstämmer med den åtalade undersköterskans lönekonto.
– Vi inser ganska fort att det är en stöld då. Vi i den här branschen är väl medvetna om att vi absolut inte får ta emot något. Jag har ofta anställda som ringer till mig då kunder velat ge dem en paradis-ask till jul eller vid födelsedag, säger chefen i förhör, och uppger att man inte kontrollerat sköterskan brottsregister sedan hon anställdes men nu har ändrat rutinerna.
Kvinnan fick sparken direkt och står nu åtalad för tagande av muta, ocker och bedrägeri. Att banköverföringarna på 200 000 inte räknas som stöld beror på att den demenssjuka kvinnan troligen själv har godkänt transaktionerna på sin Ipad, enligt åklagaren Jonatan Aleman Arnö.
– Mycket talar för att det är målsägaren själv som har gjort de här överföringarna, säger han till Dagens ETC.
Undersköterskan själv hävdade först att hon lånat, senare att hon fått, de 200 000 kronorna. Vad gäller uttagen i bankomaten har hon skyllt på att hon har blivit erbjuden ett sätt att tjäna snabba pengar från en man som erbjöd henne kort och kod.
Åklagaren vill ännu inte uppge vad för straff han kommer att yrka på i domstol, då den långa handläggningstiden gör att åtalet troligen inte kan avgöras förrän efter sommaren.