Men att ha en bra arbetsställning är inte det enda som är viktigt, enligt naprapaten.
– Tipsen är små saker som man kan gör för att få det lite bättre. Men det viktigaste för att må bra i kroppen är att tänka på vad man gör när man inte jobbar, att man verkligen försöker vara fysiskt aktiv då och inte går och sätter sig i soffan. Man behöver inte gå på gym flera dagar i veckan. Det kan räcka med en ordentlig promenad varje dag, och det är definitivt något man kan göra nu. Det kan vara ett bra tillfälle att få rutin på det nu när man sitter hemma och jobbar och har en massa tid över, säger han.
Rör på dig
Han tipsar också om att inte glömma bort att ta korta pauser under arbetsdagen.
– Att man reser sig fem minuter per timme. Kanske gå och hämta en kopp kaffe, eller vad det kan vara. Själv har jag gjort det till en vana att resa mig varje gång jag pratar i telefon.
Att rulla axlarna är en enkel övning som får igång cirkulationen. Anders Mattsson Coll säger att det är lätt att hamna i en position framför datorn där man lyfter upp axlarna litegrann, vilket kan leda till att musklerna i nacken och skuldrorna blir spända.
– Det i sin tur man leda till att man får det som kallas spänningshuvudvärk. För att undvika det är det bra att röra på sig och resa sig upp med jämna mellanrum, säger han.
Om du har möjlighet att hämta hem separat tangentbord, kontorsstol och en höj- och sänkbar datorskärm från jobbet kan det vara en bra idé, enligt Anders Mattsson Coll. Men många bor trångt och har inte plats för en separat arbetsyta.
Finns det någon man kan göra för att förbättra arbetsmiljön ändå?
– Om man bor i en liten lägenhet har man kanske inget skrivbord, jag tror att många hamnar vid köksbordet. Då är det jätteviktigt att man försöker få en balans mellan bordet den stol man sitter på. Ett köksbord är ofta lite högre än vad ett skrivbord är och om stolen är för låg kan det leda till att jag lyfter upp axlarna och skuldrorna. Då gäller det att vara uppfinningsrik för att få upp stolen så att man kan slappna av i axlar och skuldror, säger han.
Viktigt med rätt höjd
Får att få till rätt höjd kan du antingen lägga något under för att höja upp den, eller så kan själva sitsen höjas upp med en sittdyna. En bra regel att utgå ifrån är att armbågsleden ska vara i 90 grader när du sitter vid skrivbordet.
– Jag ska kunna lägga armarna på skrivbordet när jag sitter. Det är en bra utgångsställning, säger Anders Mattsson Coll.
Det är inte bara den fysiska arbetsmiljön som har förändrats för många i och med coronapandemin. Att inte få träffa sina kollegor och småprata vid kaffemaskinen kan på sikt vara lika illa för hälsan som en dålig sittställning vid köksbordet, menar Anders Mattsson Coll.
– Saker hänger ihop. När vi tittar på en patient som har ont i rygg eller nacke tittar vi inte bara på om personen har tillräckligt starka muskler, utan också på de psykiska och sociala aspekterna. Man måste ha ett helhetsperspektiv för att kunna hjälpa någon på sikt.
Därför rekommenderar han alla hemmajobbare att hålla kontakten med sina kollegor och skapa nya sociala rutiner.
– Om man jobbar på en arbetsplats som inte har möten varje dag kanske man kan komma överens om att ta kontakt varje dag ändå och stämmer av. Vad gör du idag? Hur går det? Hur mår du? Det tror jag bidrar väldigt positivt till hur man mår över tid.