Men många hemmajobbare mår dåligt av att inte vara på sina arbetsplatser, visar en rad undersökningar.
Det finns signaler på att hemarbete och att vara så socialt isolerad som man blir, kan ha effekter för det psykiska välbefinnandet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.
När tidningen Karriär Psykolog i april gjorde en undersökning svarade 77 procent av drygt 600 psykologer att de trodde att den psykiska ohälsan kommer öka till följd av coronapandemin.
Personer som redan innan pandemin kände sig ensamma och inte tillhör så många sociala sammanhang löper stora risker för att utveckla psykisk ohälsa som depression, ångest och att ta till självmedicinering med alkohol
Värre för redan ensamma
Liria Ortiz är legitimerad psykolog, författare och föreläsare. Enligt henne påverkas de som redan har ett fungerande socialt nätverk inte särskilt mycket.
– De saknar sina kollegor och känner att det är lite tråkigt, men de kommer att hitta strategier som får det att fungera, säger hon.
Värre är hemmajobbandet för de som redan innan hade tendenser för psykisk ohälsa eller missbruksproblematik.
– Det är framförallt de grupper som redan är utsatta som drabbas. För de som mår dåligt kommer det att öka mer. Man känner sig mer ensam och isolerad. En person som till exempel kompenserar sin ensamhet med jobbet, blir nu mer medveten om sin ensamhet när man inte har så många andra att relatera till. Det kan leda till depression. Vissa studier visar även att suicid, självmord, kommer öka.
Maria Steneskog Nyman är talesperson i beteendevetenskapliga frågor på företagshälsovården Previa. Hon ser en risk för ökad isolering till följd av långvarigt hemmajobbande.
– Man missar de naturliga sociala kontakterna som man har på en arbetsplats. Det finns risk att man upplever sig som isolerad hemma. För personer som tidigare har någon form av depression eller ångest kan det finnas risk att det förvärrar situationen, och att man går och mår dåligt under en längre period än om man är på sin arbetsplats, säger hon.
Jobba inte i sovrummet
Risken för att vissa självmedicinerar med exempelvis alkohol tros öka.
– Jag har inga siffror på det, men har förstått att det har ökat, och nu till hösten, när folk kommer tillbaka efter semestern så kommer vi nog se en ökning av personer som behöver hjälp med de frågorna.
Sömn och stressproblematik är andra faktorer som kan öka till följd av hemmajobb.
– Sömn påverkas av flera olika orsaker. Om man inte är ute och rör på sig och får fysisk aktivitet så blir sömnen sämre. Och att man inte ska sitta och jobba i sitt sovrum. Sängen ska vara för sömn, inte för arbete eller tv-tittande.
Ett viktigt sätt att hantera situationen med att jobba hemifrån är att skapa tydliga rutiner.
– Så att man vet när man är på arbetet och när man är hemma, sätta tydliga gränser och ha rutiner som markerar att arbetsdagen är slut. Till exempel genom att plocka undan datorn och gå ut och ta en promenad
Utmaning för chefer
Kristina Ström Olsson är hälsostrateg på Länsförsäkringar. Hon betonar också vikten av att skapa rutiner och att hålla kontakten med kollegorna.
– Vi trodde ju från början att det här bara skulle vara en kortare tid, men nu kan det komma att pågå länge till. Det blir en utmaning, inte minst för ledare och chefer att hålla en nära dialog med medarbetare.
Hon lyfter att hemmajobbandet har upplevts på olika sätt av olika individer.
– Många har tyckt att det varit skönt att slippa restiden till jobbet, att kunna sova ut på morgonen och att det är friare att kunna lägga upp arbetet som det passar en själv. Medan andra har upplevt det jobbigt att inte ha den här sociala kontakten, har svårt att hitta strukturer och upplever en stress för att det är inte är en normal situation. Risken för att känna stress ökar när man inte riktigt vet vad som förväntas av en. Då är bra kommunikation a och o.
Promenadmöten och after work
Den sociala samvaron mellan kollegorna fyller en viktig funktion, även för arbetets utveckling.
– Den är väldigt viktig, och det märks först ett efter ett tag att man tappar den. Dels för att man kittar ihop sig, blir ett team, men också att det skapar mycket kreativitet och driver utveckligen i verksamheten. Därför tror jag att det är bra med digitala möten och after works. Och att vi faktiskt kan ses utomhus och ha promenadmöten. Det är viktigt att fortsätta prata om det som rör hela livet, säger Kristina Ström Olsson och nämner att Länsförsäkringar erbjuder gratis samtalsstöd från april till september till alla sina företagskunder.
De fortsatta rekommendationerna om att jobba hemifrån ses i stort som något positivt för att begränsa smittspridningen av covid-19.
– Jag tror att det är en bra åtgärd som kan begränsa smittan, men det är så mycket man inte vet fortfarande. Man får utvärdera om två-tre år, säger Liria Ortiz.