Jessica Heidrich är ett tungt namn i ölkretsar. Hon är bryggare på S:t Eriks och hon har tagit hem fyra svenska mästartitlar. idag kommer hon att vara på plats som konferencier när omkring 250 bryggare kommer att tävla med fler än 700 öl.
– Det här är en höjdpunkt, de svenska hemmabryggarna ligger ofta i framkant, inte sällan flera år före de stora aktörerna. Här finns mycket experimentlusta.
”Gillar inte att bli onykter”
Hon är särskilt positivt till trenden med så kallade sessionöl, det vill säga öl med lägre alkoholhalt, i Sverige ligger det på 4-4,5 procent.
– Jag gillar öl, att dricka öl, men jag gillar inte att bli onykter. Jag vill ha den fulla smaken men inte mycket alkohol. Sådant bryggeri kräver kunskap. Det som jag letar efter i öl är balans och elegans, annars är det inte njutbart, oavsett om jag dricker amerikanskt, belgiskt, tyskt eller svenskt.
Du har tidigare anklagat ölbranschen för att svämma över av ”alkoholstyrketestosteron”. Är det annorlunda idag?
– Nej, det är ju inte det. Fortfarande är det väldigt mycket om alkoholstyrka och udda ingredienser. Som när en öl görs på jästen från bryggarens eget skägg… I rest my case.
– Men samtidigt kommer det fler kvinnor, och det märks på mässor och festivaler. Det är inte bara skäggiga gubbar längre. Det har också blivit yngre. Otroligt kul!
Nätverk för kvinnliga bryggare
Att det kommer allt fler hantverksmässigt, mikrobryggda öl i Sverige kopplar Jessica Heidrich till ökande intresse för ekologiskt och närodlat. Den bryggare som glömmer bort kvinnor gör sig själv en otjänst, säger hon.
– Det är en myt att tjejer inte gillar eller kan öl. Jag frågar mig snarare om grabbar egentligen gillar öl när de dricker ljus lager som smakar så lite som möjligt.
Igår lanserades ett nytt öl på Systembolaget, Unite red ale. På internationella kvinnodagen samlades bryggare – enbart kvinnor – världen över för att framställa ett gemensamt öl, med samma alkoholstyrka, färg och beska – men annars öppet för tolkningar. Totalt representerades 100 bryggerier från elva länder. Jessica Heidrich är en av de svenska kvinnor som deltog.
– Det här är ett nätverk som startades i USA av tjejer som jobbar professionellt med öl. Sedan har det spridit sig.
”Du lär dig snabbt”
Hennes relation till öl påbörjades under 80-talet, under tiden som student i Uppsala. Där bryggdes det i korridorerna, men mest surt vin i damujanger. Jessica Heidrich prövade en sats öl.
– Det blev succé. Jag började läsa på, jag upptäckte färsk jäst och färsk humle. Jag blev biten.
Du har arbetat som mikrobiolog. Krävs den sortens bakgrund för att bli en riktigt duktig bryggare?
– Nej, klart att det underlättar. Men om du är intresserad så kan du snabbt lära dig.